2020 İçin 12 Dijital Pazarlama Trendi
2020 İçin 12 Dijital Pazarlama Trendi – Teknoloji, dünyayı farklı ülkelerden insanları birbirine zahmetsizce bağlayarak küresel bir köy haline getirdi. Bilgi paylaşımı, eskisinden daha kolay erişilebilir hale geldiğinden ürün bilinci oluşturmak veya hizmetleri tanıtmak çok kolaylaştı. Tüm bu gelişmeler ve gidişat dikkate alındığında internet, yatırım getirisi elde etmek için kullanılabilecek güçlü bir araç olduğundan, dijital pazarlamaya yatırım yapmak da önemli bir hal aldı. EMarketer’e göre, dünya çapında dijital reklam harcamasının 2021’de 375 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle rekabete ayak uydurmak için dijital pazarlama trendlerine de ayak uydurmalısınız.
Teknolojideki değişimin işinize etkisini eleştirel düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Ardından, mevcut başarılı işletme tekniklerinden yararlanın ve teknolojinin gelecekte nereye gideceğini öngörmeye çalışın. İşinizi büyütmenin yolu yeni müşterileri geride bırakmak yerine onlara aktif olarak erişmekten geçer, bunun yolu ise dijital pazarlamadan…
İşte 2020 yılı için dikkat etmeniz gereken 12 dijital Pazarlama Trendi;
1- Chatbotlar
Web sitesi ziyaretçileri ve müşterilerle etkileşime giren etkili yazılım programları olan chatbotlar birçok şirket tarafından halihazırda kullanılmaktadır. Chatbotlar siteyi görüntüleyen kişilerle doğal bir şekilde iletişim kurar ve sorularına gerçek zamanlı olarak cevap verebilir. Chatbotlar, kullanıcıların aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için sözlü etkileşimi veya sohbet pencerelerini kullanır. Web sitenizdeki ziyaretçileri izlemesi ve onlarla iletişim kurması için bir kişiyi işe almak pahalı olabilir, ancak chatbotlar sizin adınıza soruları yanıtlayarak maliyetten tasarruf sağlar. Ayrıca müşterileriniz için de sorularının anında yanıtlanması ve kişiselleştirilmiş hizmet artan memnuniyer demektir.
Dijital Pazarlamada Chatbot Kullanmanın Ek Faydaları
Zaman kazandırır: İnsanların aksine, bir chatbot her türlü soruya hızlı bir şekilde cevap verebilir. Ve hızlı tepkiler, müşterilerin daha hızlı karar alabileceği anlamına gelir.
Müşteri memnuniyeti: İnsanların aksine, chatbot dinlenmek için zamana ihtiyaç duymaz. Müşteri ne zaman bilgi isterse, bilgi parmaklarının ucundadır. Chatbot daha doğru tepki verdikçe, bunun satışa dönüşme oranı da artacaktır.
İyi mizah: Bir chatbot asla karamsar değildir. Müşterilerin geri çevrilmekten şikayetçi olduklarını asla duymayacaksınız. Zira chatbotlar, müşterilerinizi rahat ettirecek tarafsız, açık ve bilgilendirici olma niteliklerine haizdir.
2- Özel Mesajlaşma Uygulamalarının Kullanımı
2020 yaklaşırken, birçok şirket özel mesajlaşma uygulamalarını daha iyi nasıl kullanacaklarına odaklanmaya başlayacak. WhatsApp, Viber ve WeChat gibi akıllı telefon uygulamaları popülerlik kazanıyor. Şirketler bunların yanısıra e-postaları kullanmak yerine, özel mesajlaşma gruplarını ve özel uygulamaların kullanımını değerlendiriyorlar.
Büyük markalar zaten mesajlaşma uygulamalarından para kazanma denemelerine devam ediyor, müşteriler yakında mesajlaşma uygulamalarından doğrudan ürünler için ödeme yapabilecekler. Para göndermek ve almak ise daha kolay olacak. Örneğin, WeChat Pay gibi bazı uygulamalar, çevrimiçi ödeme yapmayı kolaylaştırmak için önemli bir ilerleme kaydetti. WeChat, Venmo ve PayPal kullanıcıları, para aktarmak için bu tür uygulamaları kullanıyorlar.
3- Yapay Zekanın Arttırılmış Kullanımı
“Yapay Zeka” insanlar gibi çalışma yeteneğine sahip robotlara veya makinelere atıfta bulunur. AI, cevapları hızlıca bulmak için chatbotlar ve sesli asistanların özelliklerinin bir birleşimini kullanır.
Örneğin, Alexa ve Siri, mükemmel müşteri hizmeti sağlayan sesli asistanlardır ve tıpkı bir insan gibi, kullanıcılardan emir alabilir ve sahne arkasında çalışabilirler. Yapay zeka ise bunu bir durumla ilgili gerçekleri toplamak için sensörler ve insan girdileri kullanarak yapar ve ayrıca kullanıcının gelecekteki deneyimlerini geliştirmek için arama verilerini toplayabilir ve depolayabilir.
4- Hiper Hedefli Reklamcılık
Şirketler, ürünlerini pazarlamak için pazarlama trendi olarak dijital reklamlar kullanıyorlar, ancak hiç sinir bozucu olan veya sizinle ilgisi olmayan bir çevrimiçi reklamla karşılaştınız mı? Eminiz ki karşılaştınız. Çevrimiçi tüketiciler sadece bu reklamları görmezden gelme eğiliminde değiller, aynı zamanda üründen nefret etmekte ve markadan uzak durmak için ellerinden geleni yapmaktalar. Forbes dergisi, bu ezici dijital bağlantı nedeniyle, alakasız reklamlarla insanları bombalamaya devam eden markaların, insanların %49’u tarafından görmezden gelindiğini açıkladı.
Diğer taraftan insanlar harika içerikleri seviyor. Markanız tutarlı bir şekilde özel mesajlar göndermeye devam ederse, alıcılarınızın %36’sı ürünü satın alarak yanıt verecektir. Birçok şirket bu eğilimin farkında ve zaten buna göre planlama yapıyor. Ve şu an 2020 yılına kadar çoğu şirketin kesin kitleleri hedefleyeceğini ve kullanıcıların yalnızca hiper hedefli reklamları görüntüleyeceğini (ve bunlara yanıt verebileceğini) tahmin ediyoruz.
5- Kişiselleştirme
Şu anda sadece birkaç şirket bir tür kişiselleştirme kullanıyor. Amazon gibi büyük şirketler ise bunu çok iyi yapıyor. Amazon, müşterilerin satın alma davranışlarını analiz ederek kullanıcının satın alma geçmişi ile bağlantılı varsayımlara dayanan ürünleri önererek büyük internet şirketini kurdu ve müşterilerine önerilenler sekmesinde benzer veya tamamlayıcı ürünler gibi ilgi duyabileceği ürünleri göstermeye dayanan satış tekniğinin daha fazla satış yapmak için çalıştığını keşfetti.
Amazon örneğinden de anlaşılabileceği gibi kişiselleştirme gerçekten de dijital pazarlamanın geleceğidir. Ve bu günlerde tüketicilerin beklentisi de budur. Bu konudaki bir araştırmaya göre kullanıcıların %79’u inceledikleri içerik onlara göre kişiselleştirilmediğinde hayal kırıklığına uğramış hissediyorlar. Araştırma ve danışma şirketi Gartner’a göre, 2020’de, çevrimiçi reklamverenlerin en az %90’ı pazarlama kişiselleştirmesini bir şekilde kullanmaya başlayacak. Ve 2021 yılına kadar tamamen kişiselleştirilmiş web sitelerinde önemli bir artış olacak.
Kişiselleştirmenin, 2020’de başarılı bir dijital pazarlama kampanyasının anahtarı olacağını söyleyebiliriz. Dale Carnegie’ın dediği gibi ” Bir kişinin adı, o kişinin hangi dilde olursa olsun duyabileceği en tatlı ve en önemli sestir. ” Dale Carniege’ın bu sözü kişiselleştirmenin önemi hakkında çok şey söylemektedir ve aynı zamanda pazarlamacılar ve şirketlerin maillerinde size isminizle hitap etmelerinin nedenlerinden de biridir.
Bir çalışma, kişiselleştirilmiş e-posta kampanyalarının, kişiselleştirilmemiş geleneksel e-postalardan %29 daha yüksek oranda görüntülendiğinin ve %41 daha yüksek tıklama oranları aldığını göstermektedir. Dijital pazarlama stratejinizde kişiselleştirmeyi denememiş iseniz, elde edebileceğiniz birçok faydayı masada bırakmış olursunuz.
Dijital pazarlamada kişiselleştirmeyi tercih etmek için nedenler: (Pazarlama Trendi)
- Kişiselleştirilmiş pazarlamanın birincil faydası, belirli bir müşteri grubuna ulaşmak için kontrol sahibi olmaktır.
- Liste segmentlerinden, anketlerden veya araştırmalardan kullanıcı verilerini toplayarak, satın alma alışkanlıklarına, ilgi alanlarına ve davranışlarına bağlı olarak hedef kitlelere yönelik daha alakalı ve etkili e-posta kampanyaları oluşturmak için daha iyi bir konumda olursunuz.
Örneğin, hedef kitleniz filmleri ve eğlenceyi seviyorsa, e-postalarınızı gönderirken, blog gönderileri oluştururken veya içeriğinize dair daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için e-postalarınıza pop kültür referanslarını yerleştirebilirsiniz. Böylece potansiyel müşterileriniz referanslarınızı takdir eder ve markanızla, size dönüşümleri arttıracak daha iyi ilişkiler kurarlar.
6- Yeni Müşteri Davranışı
Mevcut müşterilerinizi mutlu etmenin yanı sıra, işletmenizin aktif olarak yenilerini de getirmesi gerekir. İşte bunun için 2020 ve sonrasında dijital pazarlama alanına uygulanacak yöntemler:
Şirketler influencerlar ile çalışmak zorunda kalacaklar. Kısa süre önce yapılan araştırmalar, kadınların yaklaşık %86’sının bir ürünü satın almaya karar vermeden önce sosyal medya izlenimlerini dikkate aldığını gösteriyor. Ve bu önemli bir noktadır. Zira tüketiciler markaların dürüst, arkadaş canlısı ve faydalı olmasını ister. Eğer bir marka diğer kullanıcılardan olumlu geribildirim alırsa da bu yeni müşteriler kazanmak anlamına gelir.
Şirketler video içeriklerine odaklanmak zorunda kalacaklar. Wyzowl tarafından yapılan bir anket, insanların yaklaşık %95’inin ürünleri veya hizmetleri açıklayan bir video izlediğini gösteriyor. Şirketler de kendi videolarını yayınlayarak, aktif olarak yararlı bilgiler vererek müşterileriyle daha doğrudan iletişim kurabilirler ve bu içerikler müşterilerin, şirketlerin uzmanlıklarına güvenme ve saygı duyma eğilimleri karşısında şirketlerin şeffaflıklarını da arttırmalarına yardımcı olur.
7- Şeffaflık
Araştırmalar, şeffaf ve kavranması kolay bilgiler üreten şirketlerin, müşterilerinin %94’ünü elinde tutacağını gösteriyor. Ancak, bir müşterinin özel verilerini nasıl kullandığınız çok önemlidir. 2018 yılında, şirketlerin müşteri verilerini şeffaf bir şekilde ele almalarını sağlama politikası daha aktif bir şekilde uygulanmıştır. Bu, gelecekte buna daha fazla önem verileceği anlamına gelir; şirketlerin, ürünlerini tanıtmak için ne tür bilgilerin paylaşıldığı konusunda tamamen şeffaf olmaları gerekecektir.
Şeffaflığın Nasıl Geliştirilebileceğine Dair Birkaç İpucu:
- Şirketinizin temel değerlerini belirleyin.
- Satış yapmanın tek amacınız olmadığından emin olun.
- Müşterilerinize açık bir kitap gibi olun, onlara kiminle iş yaptıkları hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi verin.
- Müşterileriniz bazı endişelerini veya sorularını dile getirirse derhal yanıt verin.
- Müşterilerinizin yapıcı eleştirilerini dikkate alın ve onlara arkadaşça, yargılayıcı olmayan bir tonda cevap verin.
- İnsanları ürünlerinizi geliştirmeye yardımcı olmak için farklı önerilerde bulunmaya teşvik edin, bunun için bir alan yaratın.
8- Dijital Pazarlamada Büyüme
TheDrum‘a göre 2020 yılına kadar ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca, küresel dijital yazılım endüstrisinin 74.96 milyar dolar artacağı öngörülüyor. Sonuç olarak, dijital pazarlamaya daha fazla para aktarılacak. CMO ise 2022 yılına kadar pazarlama bütçelerinin yaklaşık %87’sinin dijital pazarlamaya harcanacağını öngörüyor.
Dijital pazarlamadaki bu büyüme, bir markanın veya şirketin pazarlama amaçlarına ve hedeflerine ne kadar etkili bir şekilde ulaştığını ölçen bir pazarlama şekli olan “çevik pazarlama” olarak adlandırılan bir pazarlama biçimiyle sonuçlanacaktır.
Temel olarak, dijital pazarlamanın büyümesi, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilme ve dağıtılma hızını ifade eder. Çevik pazarlama, markaların ve pazarlamacıların son birkaç yılda Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter’da diğerleriyle nasıl bağlantı ve iletişim kurulacağını bulmak için çaba harcadıklarından sosyal medyada popülerlik kazanmaktadır. Bu sosyal medya kanalları, ne tür içeriğin işe yaradığı ve onu en iyi nasıl yaratacağınız konusunda muazzam bir içgörü ve veri sağlar. Benzer yöntemler ile dijital pazarlamada büyüme sağlanabilir.
9- Tek Pazarlama Yazılım Sağlayıcısı
Şu anda, bir ton pazarlama teknolojisi satıcısı var. Bir örnek verecek olursak ortalama bir işletme, 91’e yakın pazarlama bulutu hizmeti kullanıyor. Bu sayı çok fazla olduğundan birçok işletme her aracın senkronize edilebileceği bir yazılıma geçiyor. Satış ve pazarlama alanlarında yazılım ürünleri geliştiricisi olan HubSpot bu eğilimi benimseyen ve diğer yazılım geliştiricilere örnek olan bir platform oldu. Yakında, birçok işletme tek bir pazarlama yazılımı sağlayıcısı kullanacak.
Bir pazarlama yazılımı aracına para harcamanın ve uygulamanın yararlı olup olmadığını merak ediyorsanız, işte faydaları:
- Sıkıcı işi azaltır. Tekrarlayan görevlerden kurtulmanıza ve günlük bir rutin oluşturmanıza yardımcı olur.
- Pazarlama trendi çalışmalarınızı kolaylaştırır. Alıcılarınızı ve müşterilerinizi takip edebilir ve onlarla daha etkili iletişim kurabilirsiniz.
- Sorumluluğunuzu geliştirir.
- Müşteri yönetimini kolaylaştırarak, ilerlemeyi çok daha hızlı ve kolay bir şekilde belgelemenize yardımcı olur.
10- Yeni Nesil SEO
Şu anda, arama motorları endüstrisinde birçok farklı değişiklik ve sürekli güncellemeler oluyor. Arama algoritmalarındaki değişiklikler,kullanıcıların arama sonuçlarını derinden etkiledi. Her yeni algoritma, ona nasıl baktığınıza bağlı olarak, farklı faydalar veya problemlerle birlikte gelir.
Sonuçta, arama motorlarının amacı, kullanıcıların sorularını yanıtlayan özel sonuçlar almasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle, 2020 ve sonrasında, arama sonuçlarının kalitesinin çarpıcı biçimde artacağını göreceksiniz.
11- Pazarlama Trendi – Sesli Arama
Teknolojideki büyüme hızla artmaya devam ettikçe, sesli asistanların kullanımı da artmaktadır. Google, Alexa ve Siri dijital pazarlamada önemli rol oynayacak elemanlardandır. Sesli asistanlar bir şeyleri arayabilir, yüksek sesle metin okuyabilir ve hatta metin mesajlarını sizin için dikte edebilir. Sesli arama, işletmeniz için kullanıldığında da önemlidir. Ayrıca mobil dostu bir hareketi geliştirir. SEO’nuza değer katar, yapay zeka kullanımını arttırır ve semantik aramalara öncelik sağlar.
Güçlü Arama Optimizasyonu için İpuçları
Dili anlamak: İnsanlar arama motorlarını kullanırken, spesifik anahtar kelimelerle uzun cümleler kullanırlar. Bu nedenle, sesli arama sonuçlarında bulunma fırsatını optimize etmek için, daha uzun anahtar kelimeler kullanın ve cümleleri tamamlayın.
Konuşkan olmak: Sesli aramayı web sitenize uygularken ve içeriğinizi oluştururken ilgi çekici bir konuşma tonu kullanın, ancak cümleleri tamamlamayı ve dilbilgisini doğru kullanmayı unutmayın.
Soruları cevaplamak: Çoğu insan interneti ihtiyacı olduğu veya deneyeceği bir ürün ya da hizmeti araştırmak ya da bilgi yarışmalarında hileye başvurarak Google’dan kendilerine bir yanıt almak için kullanır. Bu nedenle, sesli aramalar için içerik oluştururken bunu düşünün. İçeriğinize insanların ürünlerinizle ilgili sorabileceği soruları dahil edin ve bunlara ayrıntılı cevaplar verin.
12- Müşterileri Elinde Tutmaya Daha Fazla Odaklanmak
Önümüzdeki yıllarda, şirketler dikkatlerini yeni müşteriler edinmekten çok mevcut müşterilerini elde tutmak için yönlendirmeye başlayacaklar. Bu şirketler, mevcut müşterileri mutlu etmenin daha az para gerektirdiğini anlamaya başladı. Çünkü daha iyi veri toplamak ve pazar segmentine odaklanmak maliyetten tasarruf etmenizi sağlar. (Pazar segmentine odaklanmanın amacı, hedeflenen segmentteki müşterilerin beklentilerine tam olarak uyan bir pazarlama karması tasarlamaktır.)
Müşterileri elde tutmak gelirinizi artırmanıza yardımcı olur, çünkü mevcut müşterilerinizi tuttuğunuzda mevcut müşteriler ağızdan ağıza pazarlama yöntemi ile pazarlama trendi stratejinize katkı sağlama ve sizi başkalarına tavsiye etme eğilimindedir. Sadık müşterilerin aynı zamanda herhangi bir sorun veya sorunla ilgili olarak size daha doğrudan ve dürüst olmaları da muhtemeldir ve bu size markanızı geliştirme fırsatı verir.
Sonuç
Bir işletmeniz varsa, mevcut pazarlama trendi eğilimlerini bilmek ve dijital pazarlamanın gelecekte yöneldiği yerin ötesinde kalabilmek önemlidir.
Ayrıca Amazon gibi, ürünlerinizi kişiselleştirebilir, soruları yanıtlamak için sosyal medyayı kullanabilir ve güven kazanıp şeffaf olduğunuzu göstermek için video pazarlamayı uygulayabilirsiniz. Unutmayın, herhangi bir müşteri verisini kullanıyorsanız şeffaflık önemlidir. Ayrıca, tüm çevrimiçi etkinliklerinizi ve müşteri ilişkilerinizi düzenleyebilecek birçok pazarlama yazılımı sisteminden de faydalanabilir ve yukarıda dile getirilen dijital pazarlama trendlerinden faydalanarak işletmenizi veya markanızı daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.