Geçmişin Geleceği – Retro Pazarlama

retro-pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişin Geleceği – Retro Pazarlama – Yaşımız ilerliyor ve biz geçmişte kalan reklamları, geçen günlerimizi, oynadığımız tüm o saçma oyunları ve müzikleri dahi özlüyoruz. İzlediğiniz çizgi filmleri, çocukluğunuzun geçtiği yerleri özlüyorsunuz değil mi? İnsanoğlu geçmişte yaşadığı iyi ya da kötü tüm olayları ve yaşadıklarını özler. Özlemek ile kalmaz birçok insan bu günleri yâd eder. O günleri tekrar hatırlamak ve özlemini gidermek için o günleri tekrardan yaşar. Güçlü hatıralara dokunmak bizim gerçek kimliğimizi ortaya çıkarır. Gençleri yakalarken, yetişkinleri unutmamak için o yaş kesimine hitap eden, o dönemi hatırlatarak duyguları harekete geçiren bir çok reklam görebiliriz.

Pazarlamanın da etkili olarak kullandığı alanlardan birisi olan Retro pazarlama, tam olarak insanların hatıralarına kazınmış markaları gün yüzüne getirerek “Vay be” dedirten operasyonlar gerçekleştirir. İnsanların geçmişlerini gün yüzüne çıkartarak en önemli noktalarına vurgu yapmak insanoğlunun asla hayır diyemeyeceği bir olaydır. İşte bu yüzden bu pazarlama tekniğinin adı Retro pazarlama olmuştur.

Peki, Retro pazarlama nedir?

Bugün birçok kola ayrılmış ve her birisi için ayrı ayrı uzmanlık eğitimi gerektiren pazarlamanın bugün en dikkat çeken, insanlar tarafından asla ama asla tepkisiz kalmamanın en mantıklı yolu Retro pazarlamadır. Pazarlamanın asıl amacı müşteri davranışlarını değiştirmek ve çok sağlam bir psikoloji ile satış odağı sunabilmektir. Ancak pazarlamanın çok daha etkili bir yöntemi ise Retro pazarlamadır. Retro pazarlamayı daha iyi anlayabilmek için çok daha fazla derine inmek lazım.

Retro Reklamcılık

retro-pazarlama-örn

Nostaljik anılarını birbiri ile paylaşan iki arkadaşın takındıkları psikoloji, bir psikolog tarafından dikkat çekmiştir. Konuşmacı olarak çıktığı bir konferansta bu konudan bahsetmiş ve bir pazarlamacının zihninde ışık yakmıştır. Bu pazarlamacı daha sonra bu konuyu değerlendirir, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde sönmüş markaların veyahut unutulmuş ürünlerin üzerinde bir canlandırma yapar. 1000 kişiye gösterim yaparak aldığı tepkiyi ölçer ve müthiş bir sonuç elde eder. Bu sonuç ile çalışmalarına devam eden pazarlama uzmanı, bu konuya bir isim getirerek detaylandırır ve kamuoyu ile paylaşır. Artık bu davranış biçiminin adı Retro pazarlama olur.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar