Dünyaca Ünlü Markaların Logolarının Anlamları Bakın Ne Çıktı!
Dünyaca Ünlü Markaların Logolarının Anlamları Bakın Ne Çıktı! – Logo tasarımı yaparken birçok kriter ele alınır; renk uyumu, sadelik, marka uyumu, tüm materyaller üzerindeki görünümü, akılda kalıcılık, yaratıcılık, bunlardan sadece bazılarıdır(Mesela gıda firmalarının logolarında kırmızı rengi kullanmasının sebebinin, bu rengin insanda açlık hissi uyandırmasından kaynaklı olduğunu biliyor muydunuz?). Tabii bazı firmaların tarihlerini de logolarında yansıtmak istediğini es geçemeyiz. Logo seçiminde bazı markalar bunların dışında bir de logolarına ilk bakışta anlaşılamayan bazı gizli mesajlar eklemektedir.
Dünyaca Ünlü Markaların Logolarının Anlamları
Coca-Cola
Dünyaca ünlü markaların başında yer alan Kolanın mucidi John S. Pemberton, 8 Mayıs 1886’da Atlanta’da serinletici ve alkolsüz bir şurup yaptı. Karbonatlı su ile karıştırdığı bu şurubu birkaç sokak ötede bulunan Jacobs Eczanesine götürdü ve bu şurup hakkında fikirlerini sordu. Hazırlamış olduğu bu şurup öylesine beğenildi ki, Jacobs eczanesinde bardağı 5 cent’ten satışa çıkarıldı. Bu satış ileride Coca Cola’nın temellerini oluşturacak ilk satışlar olarak tarihe geçecekti.
Pemberton’un muhasebecisi olan Frank Robinson iki C harfinin yan yana çok güzel duracağı düşüncesi ile bu şuruba Coca Cola ismini verdi ve kendi el yazısı ile bugüne kadar hiç değişmeyecek bir logo oluşturdu.
Coca-Cola şirketinin dünyaca ünlü logosunda, ‘O’ ve ‘L’ harflerinin arasında bulunan boşlukta, biraz dikkatli bakarsanız Danimarka bayrağını açıkça görebilirsiniz. Aslında bu tamamen bir tesadüf eseri oluşmuş dersek ne düşünürsünüz? Şirket bu tesadüfü İskandinav ülkesindeki pazarlama kampanyalarının bir parçası olarak kullanmıştır.
İnsanların internet üzerinden istedikleri resimleri toplamak ve çevrimiçi ilan tahtasına ‘tutturmak’ için kullandıkları popüler site Pinterest logosunda P harfine tutturulmuş, gizli bir iğne görüntüsüne sahip.
Hyundai
Hyundai markası, 1947 yılında Güney Kore’de Chung Ju-Yung tarafından inşaat şirketi olarak kurulmuştur. İnşaat şirketi olarak piyasaya giren Hyundai grubunun küçük bir de tamir atölyesi bulunmaktaydı. Kore savaşı sonrasında yeniden yapılanmaya giden Hyundai grubu, 1960 ve 1970 yıllarında, gemi, otomobil ve makine üretimi gibi alanlara ağırlık göstermiştir.
Birçoğumuz Hyundai’nin logosunun sadece adının ilk harfi olduğunu düşünmeye eğilimlidir. Ancak gerçekte ‘Н’ harfi iki kişiyi (müşterinin ve şirketin temsilcisinin) el sıkıştığını simgelemektedir. Ayrıca Hyundai Korece “çağdaş, modern” anlamına gelir.
NBC
NBC’nin renkli logosu ilk etapta anlaşılmasa da aslında bir tavus kuşunu simgeliyor. 1950’li yılların başında NBC’nin sahibi RCA şirketi ilk renkli televizyonları üretmeye başlamıştır. Dolayısıyla bunun anlamını taşıması amacıyla da logoda tavus kuşu kullanmışlardır. Ayrıca biraz daha dikkatli bakıldığında logonun orta üst kısmında tavus kuşunun başı görülmektedir.
NIKE
Phil Knight, spor ayakkabı sektöründe ABD’yi etkisi altına alan Adidas ve Puma ile rekabet edebilmek amacıyla Japonya’nın Onitsuka Tiger markasıyla anlaşma yapmış ve ayakkabılarını Blue Ribbon Sports adıyla ABD’ye ithal etmeye başlamıştır. Knight, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası anlamına gelen Nike’ ı ilk etapta Türkçe okunuşu ile telaffuz edilmesini istedi ancak bu fikir kabul görmedi. Ve markanın ismi Nayk olarak telaffuz edilmeye başlandı. Nike, Carolyn Davidson’ın 1971’de Portland Üniversitesinde bir grafik tasarım öğrencisi iken yaptığı bir tasarımdır. Bu logoyu öğrencilik yıllarında Davidson 35 dolara yaptı.
Mitsubishi
1870 yılında kurulan Mitsubishi, 1914 yılında üç elmas logosunu tescilledi. Adını şirketin eski amblemi olan eski Japon savaşçıları samurayların ambleminden alır. Amblem mitsu(üç) ve bishi(elmas) kelimelerinin birleşmesiyle adlandırılır. .Firmayı kuran iki Japon aile tercih ettikleri amblemin sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumu simgelediğine işaret ediyor.
Dacia
Romanya’nın en büyük otomobil firması Dacia, aynı zamanda Romanya’nın antik zamanlardaki ismidir. 1966 yılında Romanya hükümetinin açmış olduğu ihale sonucu kurulmuş, adını Romanya topraklarının eski adı olan Daçya’ dan alan 1999 yılında Renault bünyesine geçen Romanyalı otomobil üreticisi. Ayrıca Renault’ nun Romanya’daki markasıdır.
Kaynakça
https://www.cnnturk.com/fotogaleri/yasam/diger/logolarin-gizli-anlamlari?page=4
https://otorapor.com/hyundai-markasi-tarihi-ve-tarihsel-gelisimi