BMW – Geçmişten Günümüze Marka
BMW – Geçmişten Günümüze Marka – Spor araba denildiğinde aklımıza ilk gelen markalar arasındadır BMW. Ayrıca ismini muhakkak duymuş olduğunuz Rolls-Royce ve Mini şirketlerininde sahibidir. Bir yerlerden ismi aşina geliyor olabilir fakat günümüzde 108.000’den fazla çalışanı bulunan bu alman otomotiv devinin tarihini biliyor musunuz?
Spor arabalar konusunda çok ilgili olmayabilirsiniz ya da tam bir araba tutkunu olabilirsiniz. Hangi taraftan olursanız olun bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Ünlü bir markadan bahsetmişken “markalar için ürün yerleştirme” adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.
Rapp Motorenwerke
İlk BMW fabrikası Rapp Motorenwerke adıyla 1913 yılında Almanya’nın Münih kentinde açıldı. Temelde uçak motoru üretmek amacıyla açılan fabrika, ilk motorunu yine aynı yılda üretmeyi başardı.O zamanlar için gerçek bir girişim başlatan Karl Friedrich Rapp, bu başarılı girişimini başlattı ve sürdürmeye devam etti.
İlk uçak üretildikten sonra Max Frix adlı mühendisin fabrikada işe başlamasıyla şirket büyümeye devam etti. Çünkü Frix savaş yıllarında yüksek irtifada uçabilen uçak motorları tasarlamayı aklına koymuştu. Bu açılımdan sonra fabrika 600 adet motor siparişi alarak büyük bir başarıya imza attı. Fabrika hiç olmadığı kadar yoğun çalışıyordu.
Bu işten sonra Karl Friedrich Rapp mevcut ortaklarıyla yollarını ayırdı. Şirketin adını da değiştirerek Bayerische Motoren Werke olmasına karar verdi. 1918 yılına gelindiğinde Bayerische Motoren Werke, zor günler yaşayan Bayerische Flugzeug Werke (BFW) ile birleşti ve şirketin BMW’ye dönüşmesi tamamlandı.
Birleşmeden sonra şirketin amblemi üzerinde düzenlemeler yapılmaya başlandı. Bavyera bölgesinin renkleri olan beyaz ve mavi, BMW yazısının altında yerini aldı. Tasarlanan bu ilk amblem, 1920’de ilk defa reklamlarda kullanılmaya başlandı.
Yeni bir açılım: Motorsiklet
1922 yılında BMW üretim hattını Oberwiesenfeld havaalanı yakınına taşıdı. 1923 yılına gelindiğinde BMW operasyonlarını uçak üretiminden motorsiklet üretimine kaydırdı. Bu yeni açılımla birlikte ilk motorsikletlerini yine aynı yıl üretmeyi başardılar.
Bu BMW için bir dönüm noktası oldu çünkü fabrika daha öncesinde hep araçlar için motor üretmişti, hiç bütün aracı üretmemişti. R32 modeliyle BMW ilk defa tüm bir araç üretti. Hatta BMW’nin R32 tasarımı o kadar başarılı bulundu ki, aynı tasarım günümüzde hala kullanılmaktadır.
BMW Otomobil Üretimine Başlar
1928’de BMW, Almanya’da kurulan üçüncü otomobil üreticisi Fahrzeugfabrik Eisenach’ı satın aldı ve ilk otomobilleri üzerinde çalışmaya başladı. Münih’teki fabrikalarda otomobil üretimine geçilmedi, sadece yeni aldıkları fabrikalarda otomobil üretmeye karar verildi. Ürettikleri ilk otomobil Austin Motor Company’den ödünç alınmış bir tasarımdı. 1932’ye kadar BMW kendi tasarımlarını üretemedi.
1932 yılında BMW uçak üretimi için hükümetten destek almaya başladı. 1939 yılına kadar tüm uçak üretim bandı otomatik hale getirildi.
İkinci Dünya Savaşı Yılları
İkinci Dünya Savaşı başladığında BMW Alman ordusu için malzemeler üretmeye başladı. Bu Almanya’daki üretim tesisleri için olağan bir durumdu çünkü tüm bu tesisler zamanında Nazi kontrolüne geçmişti.
BMW, Alman ordusuna silah sağladığı için Müttefik kuvvetleri, BMW fabrikalarının her birinin kontrolünü savaştan sonra ele geçirdi. Şirketin tamamıyla yok olmasını önlemek için BMW bir süre tava, tencere gibi mutfak eşyaları üretmeye başladı. 1949’a kadar BMW’nin fabrikalar üzerinde hiç siz hakkı olmamıştır. Hatta Müttefikler savaş tazminatı olarak BMW fabrikalarının parçalarını götürürler.
Geri dönüşüm başlar.
Bu fabrikaların geri dönüşümü ne BMW için ne de Alman ekonomisi için hiç kolay olmadı. 1951 yılında BMW ilk otomobili üretmeyi başardı. Alman hükümetinin de desteğiyle BMW 1960 yılına kadar toparlanmayı sürdürdü.
1970’li yıllar BMW için oldukça başarılı geçti. 1972 yılında BMW ilk yurtdışı üretim tesisini Güney Afrika’da kurdu. Yine aynı sene BMW Motorsport iştiraki kuruldu. Bu açılımla şirket ortalama bir sürücü için spor arabalar üretmeye başladı.
1994 yılında BMW Amerika Birleşik Devletleri’ne açıldı. Yine aynı yıl BMW Rover grubunu satın alır ama elinde çok tutmaz ve 2000 yılında satar.
21. yüzyıla gelindiğinde BMW artık piyasadaki yerini oldukça sağlamlaştırmıştır. 2013 yılında çıkardığı i3 modeliyle elektrikli araba piyasasında da yerini almaya başlamıştır. “Gerçek sürüş keyfi” sloganıyla ismini duyuran BMW, 108.000’den fazla çalışanı 56 milyar euroluk cirosuyla günümüzde hala spor araba ve motorsiklet tutkunlarına hizmet vermeye devam etmektedir.