Markalar İçin Ürün Yerleştirme Nasıl Yapılır?

Paylaşmayı unutmayın.

@seyler

Ürün yerleştirmeyi büyük bir ihtimalle duymuşsunuzdur. Ama tam olarak ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Ürün yerleştirme günümüzde markalar için oldukça önemli bir yere gelmiştir. Markalar ürün yerleştirmeyi pazarlama stratejilerinin arasında sıkça kullanmaktadırlar. 

Peki nedir bu ürün yerleştirme? Temel anlamda ürün yerleştirme, büyük bir kitleyi hedefleyen bir video prodüksiyonunda markalı ürünlerin ve hizmetlerin yer aldığı bir reklam türüdür. “Yerleşik pazarlama” veya “gömülü reklamcılık” olarak da bilinen ürün yerleşimleri genellikle filmlerde, televizyon şovlarında, kişisel videolarda, radyoda ve daha az yaygın olan canlı performanslarda bulunur. Peki ürün yerleştirme nasıl yapılır? En doğru ürün yerleştirme stratejileri nelerdir? Ürün yerleştirme çeşitleri nelerdir? Şimdi gelin bu soruların cevaplarına hep beraber bakalım. 

Ürün Yerleştirme Nedir? 

Ürün yerleştirme yukarıda da bahsettiğimiz gibi markalı bir ürünün, genellikle ürüne açıkça, atıfta bulunulmaksızın ortama dahil edilmesidir. Bu herhangi bir TV yayınında, filmde veya radyoda bulunabilir. Genellikle üründen bahsedilmez, ürün sadece ortamda bulunur. 

Ürün yerleştirme diğer pazarlama türlerinden çok daha uygun maliyetli olabilir. Örneğin Apple ürün yerleştirme için hiçbir ödeme yapmadığını, sadece ürünleri tedarik ettiğini belirtmiştir. 2011 yılında Apple ürünleri en iyi 40 gişe filminin 17’sinde gösterildi. Yine aynı yıl Apple ürünleri 891 farklı TV şovunda göründü. Ürün yerleştirme konusunda ilk sırayı alan Apple’ı hemen arkasından Dell, Chevrolet ve Ford takip ediyor.  

Ürün yerleştirme uygulamalarını hemen hemen her yerde görebilirsiniz. Örneğin Fight Club filmindeki Starbucks bardakları ve IKEA döşemeleri türünün en başarılı ürün yerleştirme uygulamalarının başında gelir. Başka bir örnek olarak Back to The Future filmindeki Nike yerleştirmelerini verebiliriz. Son olarak da Gora filmine bakarsanız Yedigün markasının yerleştirmesini görebilirsiniz.

Ürün Yerleştirme Nasıl Yapılır?

Ürün yerleştirmeleri, reklamı yapılan markaya karşı olumlu duygular yaratacak ve program aracılığıyla uygulanacak, bahsedilecek ya da tartışılacak şekilde sunulur. Açık değildirler, markanın kendisinden çok bahsedilmez. Bu, durum izleyicilerin markayla daha güçlü bir bağlantı kurmalarını sağlayarak satın alma kararlarını değiştirebilir. 

Teknolojinin de gelişmesiyle reklam verenler ürün yerleştirme uygulaması seçme konusunda daha sofistike davranmaya başladılar. Örneğin markalar artık isimlerinin görülmesini çok umursamıyor. Coca-Cola, reklamda kullanılacak şişlerin etiketlerinin bizzat çıkarılmasını istiyor çünkü zaten ikonik şişesinden herkes o ürünün Coca-Cola’ya ait olduğunu biliyor. 

Başka bir taktik de markayı diyalogların içerisinde geçirmektir. Bu durumda izleyici markayı direkt görmez, böylece “ürün bilerek yerleştirilmiş” imajından kurtulunur. İzleyiciler markadan konuşulduğunu duyar ve kendileriyle marka arasında bağlantı kurmaya başlarlar. 

Ürün yerleştirme uygulamaları çok çeşitlilik gösterebilir. Bazı uygulamalar diğerlerine nazaran daha açık ve net olabileceği gibi bazen daha derin ve karmaşık olabilir. Bu tamamıyla markanın kendisini nasıl lanse etmek istediğine bağlıdır. Kendi amaçlarına uygun taktiklerle markalar ürün yerleştirmeyi kullanarak oldukça başarılı reklam kampanyaları düzenleyebilirler. 

Ürün Yerleştirme Örnekleri Nelerdir? 

Ürün yerleştirme örnekleri görmek için aslında çok uzağa bakmanız gerekmez. Hemen hemen her film ve dizide ürün yerleştirme örneklerine rastlayabilirsiniz. 

Örneğin James Bond filmlerini ele alalım. James Bond filmlerine yerleştirilen Omega marka kol saatleri ürün yerleştirme uygulamalarının en başarılı örneklerinden sayılabilir. Bond’un sadece bir kere saatine bakması bile Omega’yı diğer saatlerden öne çıkartmaya yeter.

Başka bir örnek olarak House dizisini verebiliriz. House’u izlediyseniz dizide yer alan Apple marka bilgisayarlar dikkatinizi çekmiştir. Hemen hemen her masada bulunan Apple bilgisayarlar hem izleyiciyi rahatsız etmez hem de akılda uzun süre kalır. 

Ülkemizden de ürün yerleştirme örnekleri verebiliriz fakat çok başarılı örnekler olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin Fi dizisini izlediyseniz Samsung marka telefonları hatırlarsınız. Ya da Çocuklar Duymasın dizisindeki Coca-Cola şişeleri dikkatinizden kaçmamıştır. Maalesef dizi-ürün entegrasyonu çok iyi yapılamadığından bu tarz yerleştirmeler çok göze batıyor. 

Ürün yerleştirme günümüzde artık bir marka için çok önemli bir yer arz ediyor.  Markanın tanıtımı, tüketiciye ulaştırılması açısından başarılı ürün yerleştirmelere ihtiyaç duyuyor çünkü artık kimse eskisi gibi reklamları izlemiyor. Bu sebeple markalar bu tarz yerleştirmelere ihtiyaç duyuyor. İyi yapıldığı zaman gerçekten çok başarılı işler ortaya çıkıyor fakat yeterince emek verilmediğinde çok rahatsız edici olabiliyorlar. Ama ister iyi ister kötü  olsun ürün yerleştirme markaların daha çok dikkat çekmesine ve daha uzun süre akıllarda kalmasına yardımcı olduğu kesin.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar