Oyun Bağımlılığı: Mavi Balina
Gün geçtikçe teknolojinin içine düşün çocuklar zamanlarının bir çoğunu bilgisayar ya da telefon başında geçirmektedir. Dünyadan bağını kopartıp sanal alemde kendilerini kaybeden çocukların dışarıya karşı tepki verme oranları azalmakta ve oyunda bilinç altına yerleşen davranış şekillerini ve konuşmaları hayatlarına yansıtmaktadırlar. Oyunlar gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaşmakta ve çok fazla zarar vermeye başlamaktadır. Bu oyunlar içerisinde belki de en tanınanlarından biri olan Mavi Balina’yı anlatacağız size.
Sanal Ölüm Tuzağı
Oyun ilk olarak 2013 senesinde Vkontakte isimli bir internet sitesinde ortaya çıkmıştır. Hızlıca yayılan oyun, 2015 de ilk kurbanını vermiştir. Oyunu, üniversiteden uzaklaştırılan psikoloji bölümü öğrencisi olan bir kişi yazmıştır. Oyunun yazarı, dünyayı biyolojik atıklardan temizlemek için yazdığını ifade etmiştir. İlk oynanmaya başlandığı zamanda 16 kişi intihar tehlikesi yaşamıştır. Türkiye’de ise son dönemlerde 142 kişi bu sorunu yaşamıştır.
Nasıl Oynanmaktadır?
Mavi Balina Challenge olarak adlandırılan ve dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde oynanan oyun, 50 bölümden oluşmaktadır. Bölümler arası geçişlerde belirli görevlerin yapılması istenmekte, korku filmleri izlemek, küçük boyutlarda kendilerine zarar vermeleri istenmekte ve en son bölüme geçene kadar bağımlılık oranı artmaktadır. Oyuncuya 50. bölüme geçince yeniden canlanacaksın, intihar et denilmektedir.
Nasıl Önlemler Alınmalıdır?
Teknolojinin hayatımızın her zerresine bulaşmış olması sonucu, çocuklar telefon, tablet, bilgisayar vb. araçları yoğun bir şekilde kullanmaktadırlar. Çocuklar henüz küçük yaşlarda oldukları için neyi ne kadar kullanmaları gerektiği bilincine sahip değildirler. Bu yüzden devreye ebeveynlerin girmesi ve bir takım önlemler almaları gerekmektedir.
Anne ve babaların yaptığı en yaygın hata çocukların sessizce oturmaları, yaramazlık yapmamaları ve ebeveynlerin kendilerine zaman ayırmaları için çocukları telefon ve tablete yönlendirmektedirler. Herhangi bir denetim olmadan saatlerce internetin geniş dünyasında dolaşan çocuklar çok çeşitli tehlikelerle karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları kontrolsüz şekilde telefon ve tablete yönlendirmemeleri gerekmektedir.
Evde kullanılan teknoloji ürünlerini herkesin görebileceği yerde olmalıdır. Bilgisayar ekranı herkesin görebileceği açıda olmalıdır. Kullanım için belirli kurallar koyulmalı ve anne-baba dahil herkes bu kurallara uyumalıdır.
Çocuklar internet üzerinden gelen herhangi bir maili ve e-posta’yı cevaplamamaları konusunda uyarılmalıdır.
Sosyal medya kullanan çocukların hesapları, gizlilik ayarları kısmından filtrelenmelidir. Böylece çocukların sakıncalı içeriklere ulaşması engellenmelidir. Ya da çocuklara yönelik sosyal medya kanalları kullanmaları konusunda teşvik edilmelidirler.
En çok karşılaşılan sorun ise mobil uygulamalardır. Saldırganlık içeren ve ücretli sitelere reklam vasıtasıyla yönlendiren uygulamalara izin verilmemeli ve engellenmelidir.
WhatsApp üzerinden gönderilen linkler vasıtasıyla telefona indirilen bu oyun ciddi şekille tehdit etmektedir çocukları. Bu sebeple bilinmedik bir numara üzerinden gelen hiç bir link ya mesajı açmamaları konusunda uyarılmalıdır çocuklar.