ASMR Nedir?ASMR Pazarlaması Nasıl Yapılıyor?
Autonomous sensory meridian response ya da Türkçe karşılığı ile “Otonom duyusal meridyen tepki”, son zamanlarda özellikle YouTube’da oldukça sık karşımıza çıkan bir terim ve şu an bu konuda sayısı 5 milyonu aşan video bulunuyor.
Türkçe karşılığının anlamı en basit ifade ile “iç gıdıklanması” ya da “beyinsel orgazm” olarak tanımlanabilen ASMR, beynin duyduğu bazı seslerin veya gördüğü bazı görsellerin beyinde uyandırdığı hislerdir. Bu paket açılma sesi gibi basit sesler olabileceği gibi, belirli kelimelerin fısıldanmasıyla oluşan karmaşık sesler de olabiliyor. Konsept bu kadar geniş olunca da insanlar bunu farklı şekillerde pazarlayabiliyorlar. Şimdi gelin ASMR’ın büyük dünyasına hep beraber bakalım.
ASMR’ın Doğuşu: YouTube
Bu teknik ile üretilen videoların popülerleşmeye başlama süreci, Maria takma isimli bir Youtube kullanıcısının 2009 yılında açmış olduğu ve yatıştırıcı bulduğu ses içeriklerini kayıt altına alarak bir araya toplayıp paylaşıma sunduğu “Gentle Whispering” (Nazik Fısıldama) adlı kanala dayanııyor. Maria’nın bu videoları kısa zamanda viral olmuş ve 1.6 milyon takipçiye ulaşmıştır.
Söz konusu videolar genellikle kamera karşısına geçen kişinin çeşitli sesler çıkartmasıyla oluşturuluyor. Bu sesleri çıkartan kişilere ASMRtist yani ASMR sanatçısı deniyor. ASMR sanatçıları genellikle fısıldayarak ve yavaş hareketlerde bulunarak bu videoları çekiyorlar.
Fısıldamanın yanı sıra, tırnaklarını nesneler üzerine vurarak ses çıkartma, yumuşak veya sert yüzeylere dokunma, dergi veya kitap sayfalarını çevirme gibi akla gelebilecek türlü nesnenin yüksek kaliteli mikrofonlarla kayıt edilmiş seslerinin yanı sıra dokunsal hislerin de vurgulanmasını sağlayan yine yüksek kaliteli kameralarla kayıt edilmiş yakın plan nesne görsellerinin takip ettiği birçok ASMR video içeriğine rastlanmaktadır.
ASMR’ın Yeni Pazarı: Meditasyon Uygulamaları
Bu kadar takipçisi olan bir akım için mobil uygulama yapılmaması beklenemezdi zaten. Markalar şimdiden ASMR içeriklerini pazara dökmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Bu yarıştan da çok başarılı uygulamalar çıkıyor. Mindwell bu uygulamalardan biri.
Mindwell, aylık 10 dolar karşılığında kullanıcılarına hipnotik monologlar ile kişiselleştirebileceğiniz ses tonları ve çeşitli modlarıyla tam bir meditasyon sunuyor. Başka bir uygulama olan HeadSpace ise tüm bunların yanında kullanıcılarına rehberli solunum egzersizleri ve rahatlama teknikleri sunuyor.
Mindwell ve HeadSpace bu uygulamaların ilki değil elbette. Tingles ilk sunulduğunda ASMR içerikilerinin Twitch’i olması amaçlanmıştı. Silk ASMR, fısıldama sesinden tıklama sesine kadar 300’den fazla rahatlatıcı sesi bünyesinde bulunduruyor. Bu seslerden bazılarını 1 dolar gibi cüzi bir fiyata satın almak mümkün. Bunlar gibi daha pek çok ASMR uygulaması mevcut.
ASMR Pazarı Sadece Dijital Dünya ile Sınırlı Değil
Her ne kadar ASMR’ın en büyük pazarı dijital dünyaya içerik üretmeye dayalı olsa da yalnızca bununla sınırlı değil. Bu ayın başında Acoustic Sheep, uykuda kullanılmak üzere tasarlanan ilk ASMR kulaklık çiftini tanıttı. Kulaklıkların yaratıcısı Wei Shin Lai “Telefonunuzu kullanmanıza, reklamları dinlemenize veya YouTube Premium’a abone olmanıza gerek kalmadan bu videoları dinlemenizi sağlayan konforlu kulaklıklar için pazarda bir boşluk olduğunu gördük ve bunları ürettik.” diyor.
ASMR sanat dünyasında da yavaş yavaş yerini belli ediyor. Philadelphia Contemporary’nin sanat yönetmeni Nato Thompson geçen yıl ilk ASMR film festivalini kurdu. ASMR içeriğini sanat olarak görenlerle pazarlama potansiyeli görenleri birbirinden ayırmak gerektiğini belirten Thompson, “ASMR’ı ilginç, garip ve vahşi bulan sanatseverlerle sadece para kazanmaya çalışan pazarlama takımları arasında çok büyük fark var.” diye ekliyor.
Son zamanların en popüler konuları arasında yer alan ASMR Hem YouTube hem de meditasyon uygulamaları ile popülerliğine popülerlik katıyor diyebiliriz. ASMR’ın popülerliğinin ne kadar daha süreceğini ve pazarlama dünyasında kendine sağlam bir yer edinip edinmeyeceğini ise ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.