Marka Konumlandırma Savaşları
Mükemmel bir marka stratejisi, rakiplerinize karşı farklılaşmanız için son derece önem teşkil etmektedir. Bu ayrıştırıcıları sürekli olarak müşterilerinize vurgulamak gereklidir. Bunu başarmanın en iyi yollarından biri, markanızı benzersiz değer tekliflerinizle süslemekten geçer. Markalama, başarılı müşteri sadakatinin altın anahtarıdır. Müşterinize markanın etkisini ve dalgasını hissettirebilmek için kendi özgün dilinizi konuşmalısınız. Eğer kurumsal müşterileri hedefliyorsanız, markanız ve mesajlaşmanız bu kullanıcıyla uyumlu olmalıdır. Markanıza ait logo, isim, baskı, reklamlar, web ve medya gibi bileşenleriniz neden farklı olduğunuzu ve dolayısıyla rekabette ne konumda olduğunuzu göstermelidir. Bu nedenle de marka konumlandırma çok önemlidir.
Bu noktada gelin, birkaç marka konumlandırma çalışması örneğini inceleyerek yerimizi sağlamlaştırmak için neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım.
Simple vs. Bank of America
Geleneksel bankaların birçok şubesi bulunmaktaydı ve mobil uygulamalar için biraz hantal davranıyorlardı. Simple ise bir şubesi bulunmamakla birlikte çoğu bankanın rahatsız edici ve hantal olduğu bir zamanda mobil uygulamalara odaklanmıştır.
Geleneksel müşteriler; ev kredileri, banka memurları gibi değerli hizmetlere sahipken Simple ise daha genç ve daha teknoloji meraklısı müşterilere odaklandı ve ilk 21. yüzyıl bankacılık anlayışını tartışmasız oluşturdu. Kazanan kimdi?
Tesla vs. Toyota Hibrit
Tesla, lüks bir spor modeli ile elektrikli araç pazarına girmeye karar verdi. Şu anda, elektrikli araç piyasası, biçim ve işlev üzerindeki ekonomiye yüksek bir değer kattı. Tesla, Toyota hibritleriyle rekabet etmeme kararı aldı ve bunun yerine lüks segmentin peşine düştü. Geldiği noktayı hepimiz çok iyi biliyoruz.
Delta Hava Yolları vs. Jetblue Hava Yolları
Delta Hava Yolları fıstık servisini durdurduktan ve diz mesafesini azalttıktan sonra Jetblue, gurme atıştırmalıklarını sunarak ve diz mesafesini uzatarak pazara giriş yaptı. Uluslararası uçuşlara veya yoğun bir uçuş programına sahip olmadıkları halde güler yüzlü hizmet, atıştırmalıklar ve uzun diz mesafesine odaklanarak pazara girdiler.
Markalaşmanın her parçası, misafirperverliğin tadılmasına ve uçuştan keyif alınmasına yönelikti. Delta gibi büyük hava yolları da mesajlarını iş seyahatine yöneltmeye devam etti.
Chipotle vs. Taco Bell
Yıllar boyu, Taco Bell fast food türündeki Meksika restoranları için en büyük pazar payına sahipti. Tüketiciler, ucuz Tex-Mex yiyecekleri için yıllardır Taco Bell’e geldiler. Chipotle, fiyat yerine kaliteyle rekabet etmeyi tercih ederek piyasayı alt üst etti. Chipotle büyük markalaşma olarak tüketicilerin zihninde yer edindi.
@Bloomberg
Akıllı şakalarından, soda bardaklarından ve kent atmosferine kadar tüm deneyim, marka değerine hizmet etti.
Gillette vs. Dollar Shave Club
Gillette, profesyonel ve erkeksi tıraş jiletlerine dayanılarak kurulmuş ve bu sayede en tanınmış markalardan biri olmuştur. Dollar Shave Club, fiyatıyla Gillette’e saldıran bir rekabet ile pazara girdi. Tüketicileri düşük maliyete doğru yönlendirdiklerini markanın ismiyle bile gösterdiler. Bununla birlikte, DSC ayrıca kalite konusunda da rekabet etmektedir.
DSC, Gillete’in profesyonel reklamlarından çok uzakta bir iletişim biçimi yaratarak daha da farklılaştı ki bu, şirketi tıraş endüstrisinde büyük bir oyuncu haline getirdi.
Lyft vs. Uber
Lyft ve Uber, inanılmaz derecede benzer teklifler ve özelliklere sahip olsa da farklı marka konumlandırma stratejileri gütmektedir. Bu pazara ilk öncülük eden Uber firması oldu. Jet siyah rengi ve şık marka logosu ile soğuk ve lüks bir duruşları vardı. Zamanla tekliflerini çeşitlendirdiler. Sonrasında ise yelpazenin karşı tarafında Lyft belirdi. Başlangıçta otomobilleri parlak pembeydi ve uçuşan bir bıyık taşıyordu. Müşterilere önde oturmaları ve şoförleriyle sohbet etmeleri söylendi. Müşteriler bu durumu “eğlenceli” olarak faturalandırdı.
Uber ve Lyft, marka ve örgüt kültürlerini zıt yönlere yönelttiler ve böylece farklı hale geldiler. Bu durum müşterilerin hangi markanın hizmetini alacaklarına dair seçmelerini kolaylaştırmakla kalmadı,
Uber’in dostça olmayan tavırları ve soğuk duruşu tökezlemesine neden oldu ve bu Lyft’in işine yaradı.
Evet, gün geçtikçe rekabet ortamı kızışıyor ve rakipler çoğalıyor. Bu nedenle de marka konumlandırma giderek önem kazanmaya devam ediyor. Öyleyse soralım:
Marka Konumlandırma Neden Önemli?
Büyük ve yaratıcı bir kimlik, tüketici algılarını ve karar verme davranışını şekillendirmeye daima yardımcı olur. Mükemmel bir marka, işletmenizin daha büyük bir pazar stratejisi ve tüketicinin ihtiyaçları ile uyumludur. Güçlü markalar, bir vizyon oluşturur ve markanın benzersiz değerini kalabalık bir pazarda iletir.
Markaların diğer bir savaş mecrası olan reklamlar ile ilgili Reklam Arenasında Yaşanmış Marka Savaşları yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.