Reklam Arenasında Yaşanmış Marka Savaşları

Paylaşmayı unutmayın.

Rekabet, günümüzün en yaygın iş hayatı kavramlarından bir tanesi. Markalar birbirleriyle rekabet ederek karlarını artırmaya ve piyasada ayakta kalıp günden güne güçlenmeyi isterler. Tabii, bu markalar reklam projelerinde rakip markalara sataşmayı da ihmal etmiyorlar. Karşılaştırmalı reklamcılık, müşteriye sunulan reklamda, iki markanın ürününün bulunduğu ve reklamı yapan firmanın kendi markasını öne çıkarıp müşterinin kendisini tercih etmesini sağlamayı amaçladığı reklamlardır.

Genellikle araba markaları ve tabii ki kola markaları arasında görülen bazı karşılaştırmalı reklamları hep birlikte inceleyelim.

1. “Senin Sıran BMW”

audi your move

Audi yeni çıkardığı arabasının reklamını yaparken en büyük rakiplerinden biri olan BMW’ye sataşmayı ihmal etmiyor ve “Senin Sıran BMW” diyerek sataşmayı başlatıyor. Tabii ki BMW’nin bu sataşmaya yanıtı gecikmiyor.

 2. “Şah-Mat!”

bmw chechmate

BMW’nin Audi’nin pas atışından sonraki hamlesi merak konusu olmuştu. Nitekim BMW’nin de hamlesi sıkıydı. “Şah-Mat!”

3. “Senin Piyonun Asla Benim Kralımın Dengi Olamaz.” ve “Oyun Bitti.”

game-over

BMW’nin şah çekişine karşılık Audi, R8 modelinin reklamını yaparak “Senin Piyonun Asla Benim Kralımın Dengi Olamaz.” deyip oyunun kurallarını sertleştirdi ve gayet doğaldır ki BMW daha sert bir şekilde Audi üzerinde reklamı bulunan billboardlara iplerle tutturulmuş bir balon üzerine “Oyun bitti.” yazıp Formula 1 yarış arabası fotoğrafı koydu. Bu sayede bu tatlı ama sert tartışmayı da noktalamış oldu.

4. Coca-Cola kutusuna girmemek için direnen pipet.

colaların rekabeti

En sık karşılaştırmalı reklamcılığı kullanan markalar Coca-Cola ve Pepsi markaları. Yıllardır süregelen bu rekabet ortamında tabii ki tatlı sataşmalar olacak. Yukarıdaki görsel de bunlardan sadece bir tanesi. Pepsi kutusunda uslu uslu duran pipet, Coca-Cola kutusuna girmemek için adeta direniyor.

5. UPS, FedEx ile taşınıyor(!)

Hava-kara transfer ve lojistik hizmeti sunan FedEx şirketi aynı sektörde faaliyet gösteren rakibi UPS’yi de taşıdığını anlatan reklamıyla aktif ve potansiyel müşterilerine şu mesajı veriyor olmalı:” UPS’yi bile biz taşıyoruz, sizin transfer ve lojistik işlerinizi de biz halledelim.”

6. Coca-Cola 2.Katta ve Pepsi Her yerde

Yine bir Coca-Cola ve Pepsi reklamı ile karşı karşıyayız. Coca-Cola’nın ikinci katta olduğunu bildiren afişine karşılık Pepsi, “Her yerdeyiz.” diyerek tatlı bir sataşmada bulunuyor.

7. Mercedes’ten BMW’ye…

Mercedes ve BMW, 100 yıldır rakip olan iki köklü marka. Mercedes ise bu durumu reklam konusunda fırsata çeviren taraf.

“100 yıllık rekabet için teşekkürler.

Aslında geçtiğimiz 30 yıl biraz sıkıcıydı.”

BONUS: Panda’nın Magnum’a gereksiz seksizm içeren reklamları ile ilgili göndermesi

Panda markası yayınladığı reklam filminde, Magnum’un reklamlarında yer alan seksist yaklaşımları eleştiriyor. Ürünün bir dondurma olduğu ve bu tarz hareketlere gerek olmadığı mesajı iğnelemeli bir yolla Magnum’a iletilmiş.

Sizler de yukarıdaki örneklere benzer pazarlama çabalarına şahit olduysanız lütfen bizlerle paylaşın…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar