Silikon Vadisi Ebeveynleri Çocuklarını Teknolojiden Uzak Yetiştiriyor
Minni Shahi sabah saat 9’da Kaliforniya’nın Sunnyvale şehrinde, Cupertino’daki Apple genel merkezinde çalışmak üzere yolda. Eski bir Google çalışanı olan kocası Vijay Koduri, Starbucks’ta iş ortağı ile buluşarak HashCut adı verilen bir YouTube klip oluşturma işini görüşüyor. Shahi ve Koduri’nin iki çocuğu olan 10 yaşındaki Saurav ve 12 yaşındaki Roshni, okuldan geldiler ve muhtemelen yılın başında verilen Google Chromebook’lardan birine daldılar. Kodurilerin hayatı, tek bir şey hariç, klasik Silikon Vadisi ailesinin yaşamı…
Farklı olan şu: Koduri ve Shahi’nin işverenleri tarafından geliştirilen teknoloji, ailenin evinde yasaklanmış. Koduri hanesinde video oyun sistemi olmadığı gibi her iki çocuğun kendi cep telefonu da yok. Saurav ve Roshni, anne babalarının telefonlarında oyun oynayabiliyorlar. Ancak haftada yalnızca 10 dakika bununla beraber ailenin devasa kütüphanesinin kullanımında bir sınır yok. Aile bir iPad satın aldı ancak son beş yıldır çamaşır dolabındaki en yüksek rafta duruyor. 44 yaşındaki Koduri, bir noktada kendi telefonlarını almaları gerekeceğini biliyoruz ancak bunu mümkün olduğunca uzatıyoruz, diyor.
Teknoloji Şirketleri Kendilerini Tehlikeli Bulmuyorlar
Teknoloji şirketleri kendilerini tehlikeli bulmasa da Koduri ve Shahi, yeni Silikon Vadisi ebeveynini temsil ediyorlar. Teknoloji dünyasında çalışan ya da yaşayan günümüz velilerinin çoğu, evlerini en yeni teknoloji ile doldurmak yerine çocuklarının ekran saatini kısıtlıyor bazen de tamamen yasaklıyorlar. Dünyadaki en değerli teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan bir bölgede yaşayan ebeveynlerin bu yaklaşımı dijital teknolojiyi karşı koyulamaz hale getirmeye ne kadar zaman ve emek harcandığını ilk elden görmelerinden kaynaklanıyor.
Silikon Vadisi Topluluk Vakfı tarafından 2017’de 907 Silikon Vadisi ailesi arasında bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre aileler teknolojinin faydalarına inanıyorlar ancak çocukların psikolojik ve sosyal gelişimi üzerindeki etkisi konusunda ciddi endişeler taşıyorlar. Bazıları üst düzey yöneticilerden olan belli başlı teknoloji şirketleri eski çalışanları, şirketlerin bağımlılık yaratan teknoloji ürünleri üretmeye yoğunlaşmasını kınamaya başladılar. Tartışmalar, psikoloji camiasında daha fazla araştırma yapılmasını sağladı. Bu da pek çok ebeveyni çocuğunun avucunun güçlü teknolojik cihazlar için yer olmadığına ikna etti.
Koduri, teknoloji şirketlerinin çocuklarınızın veya gençlerin platformlarına ne kadar çabuk alışırsa, hayat boyu süren bir alışkanlık haline gelmesinin ne kadar kolay olduğunu bildiğini, Google’ın Google Docs, Google E-Tablolar ve öğrenme yönetimi paketi Google Classroom ile okullarda kendine yer bulmasının tesadüf olmadığını söyledi. Çocukları sağlıksız ürünlere sadık müşterilere dönüştürmek tamamen yeni bir strateji değil. Koduri, kendilerini tehlikeli bulmuyorlar, diyor. Google, “Hey, biz iyi çocuklarız” diye düşünüyor. Çocuklara yardım ediyoruz, derslere yardım ediyoruz. Ve elbette Apple ve Microsoft da öyle.
San Francisco’daki 37 yaşındaki iki çocuk annesi bir aile terapisti olan Erika Boissiere teknolojinin genç beyinler için zehir olduğunu söylüyor. Teknoloji bağımlılığı gençlerde depresyon, endişe ve aşırı durumlarda intihar riskini arttırıyor. Dolayısıyla bu durum da ebeveynleri teknoloji karşıtı olmaya itiyor. Boissiere, çocukları 2 yaşındaki Jack ve 5 yaşındaki Elise’in teknolojiyle en temel etkileşimini bile önlemek için elinden geleni yapıyor. Bu nedenle evlerinde TV yok ve çocuklarının yanında telefonla konuşmaktan bile kaçınıyor.
Silikon Vadisi Ebeveynlerinin Sessiz Politikası: Düşük Teknoloji
Silikon Vadisi’nin düşük ve anti-teknolojiyi benimseyen ebeveynleri aşırı ihtiyatlı görünebilir ancak aslında Bill Gates, Steve Jobs ve Tim Cook gibi eski ve şimdiki teknoloji devlerinin uzun süredir devam eden uygulamalarını takip ediyorlar. Örneğin Bill Gates, bugün bir Amerikalı çocuğun telefon kullanma yaşı on iken kendi çocuklarına onlar on dört yaşına gelene kadar telefon kullanmalarına izin vermemiştir. Apple’ın CEO’su Jobs ise 2012’de New York Times’daki röportajında çocuklarının yeni çıkan iPad’i kullanmasını yasakladığını açıklamıştır.
Teknoloji Karşıtı Ebeveynlerle Uyumlu Okullar
İşler eğitime geldiğinde teknoloji karşıtı ebeveynlerin hepsi aynı standarda sahip değiller, örneğin Koduri ailesinin çocukları ödev için Macbook Air ve Google Chromebook kullanıyorlar. Fakat Silikon Vadisi çevresinde, temel değerleri yeniden tanıtmak için birtakım düşük teknoloji okulları açıldı. California, Los Altos’taki bir özel okul olan Waldorf Okulu’nda çocuklar kara tahta ve kurşun kalem kullanıyorlar. Fakülte, sekizinci sınıfa kadar çocukları ekran tabanlı cihazlardan uzak tutuyor. San Francisco’da bir özel okul olan Brightworks School’da çocuklar, elektrikli aletler kullanarak, radyoları sökerek yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.
Eğitimci Joe Clement ve Matt Miles’a göre ise birçok devlet okulunda teknoloji yönlendirici bir güç haline geldi. 2017 yılında “Screen Schooled” adlı kitapları yayınlandı. Kitapta teknolojinin okuma ve matematik puanlarını artırmak için kullanıldığı zaman bile çok daha büyük zarara neden olduğu yer aldı.
Günlük Kısıtlamalar Zor Ama Buna Değer
Koduri ve diğer ebeveynler, teknoloji kullanımını sınırlandırmada bir denge kurmanın zor olduğunu çünkü çocukların hızlı bir şekilde akran grubundan ayrılmış hissetmeye başladıklarını söyledi. Silikon Vadisi ebeveynleri çocuklara sadece birkaç dakika ile günde birkaç saat arasında çok sayıda kısıtlama koyuyor.
Birçok ebeveyn, teknoloji bağımlılığına karşı en iyi savunma olan alternatif etkinlikleri tanıtmak veya teknolojiyi daha verimle kullanmak için yollar bulmaya çalışıyor. Kaliforniya kuraklıkları Koduri’nin arka bahçesini yok ettiğinde oraya iki çocuğunun ve arkadaşlarının kullanabileceği bir basketbol sahası kurdu. Bir başka ebeveyn Pressman ise kızının bilgisayarlara ilgi duyduğunu gördüğünde onunla bir programlama kursuna yazıldı. Bu ebeveynler çocuklarına, teknolojiyi nasıl kullanacaklarını (ve bazı durumlarda kaçınmayı) sağlıklı bir şekilde öğretebileceklerini umuyorlar. Çocuklarının teknolojiye ayıracağı vakti başka aktivitelerle değerlendiren ebeveynlerin en çok farkında oldukları şey ise kısıtlamaların zor olmasına rağmen onlarla paylaştıkları zamanın keyfinin her şeye değdiği.