2018’in Pazarlama Trendleri Neler Olacak?
Yıl 2017…
Yıl olmuş 2017 hala pazarlama…
Hayır, hayır böyle cümleler kurmayacağız!
2018’in pazarlama trendleri konusunu mercek altına almadan önce bu yılı bir değerlendirelim istedik sadece. 2017’de Google Home ve iPhone X gibi yeni teknolojilerin kullanıma sunulduğunu hep birlikte gördük. Dijital reklamcılık, geçen yıllara göre televizyon reklamcılığından elde edilen kazançları artırdı. Bunun yanı sıra pazarlar yenilik ve müşteri hizmetleri konusunda büyük oynayan markaları ödüllendirdi. (Tesla ve Amazon’u düşünün.)
Tüm bunlar düşünüldüğünde 2018’e az bir zaman kalmışken pazara giriş stratejisi üzerinde önemli bir etki yaratacak bazı pazarlama trendleri ön plana çıkıyor. Öyleyse karşınızda “2018’in Pazarlama Trendleri” diyelim ve başlayalım.
1 – AI, web site mesajlaşmalarını devralır.
Intercom ve Drift gibi araçlar sayesinde, pazarlamacılar müşterileri ile iletişim kurmak için yapay zekaya dayalı canlı sohbet araçlarını kullanıyorlar. Bu teknoloji sorunu çözüldüğü için, daha fazla markanın AI canlı sohbetten yararlanarak web sitesi ziyaretçilerine daha iyi hizmet sunması muhtemel görünüyor.
2 – Kişiselleştirme seviye atlar.
Hesap temelli pazarlamanın (ABM) temel ilkeleri, belirli hesaplara veya hesap türlerine göre uyarlanmış içerik sağlamaktadır. Bu ilkeler yaygın olarak içerik kişiselleştirmeyi teşvik etmek içindir. Adobe ve Netflix örneklerini ele alırsak onlar gibi içeriklerinizi kişiselleştirerek müşterilerinize ne gibi önerilerde bulunacağınızı ayarlayın.
3 – Nicel pazarlama ana akım olur.
Kantitatif tabanlı pazarlamanın yükselişi her zaman bizlere bağlıdır. Daha önceleri “yumuşak beceriler” pazarlamasına dayanan Unilever ve Kraft gibi kuruluşlar, pazarlamacılarla el ele çalışmak için veri-bilim ekipleri kurarak teknoloji dünyasından senaryo çalıyor. Verilere odaklanan kuruluşlar için büyümek daha kolay olduğu için kantitatif tabanlı pazarlama büyümeye devam edecektir.
4 – Pazarlamacılar, artırılmış gerçeklik içeriği geliştirmeye başlarlar.
Apple 8 ve iPhone X’in piyasaya sürülmesi ile birlikte Apple artırılmış gerçeklik (AR) üzerine çalıştıklarını açıkça gösterdi. Bu yeni cihazlar yaygınlaştıkça, markalar AR sponsorlu ve markalı içeriği denemeye başlayacaktır.
5 – Araç içi reklamlar, bazıları için yeni bir pazarlama kanalı haline gelir.
Kendinin şoförü olan(!) araçlar ufukta görünüyor. Waymo, Tesla’nın S, X ve 3 modelleri, Audi’nin A8’i ve Mercedes Benz’in S serisi araçları bir dereceye kadar kendi kendini kullanabiliyor. Uber de bu yönde talimat veren markalardan biri.
Peki, sürücüler uzun süre yola dikkat etmeleri gerekmediğinde ne yapacaklar? Tabii ki içerik tüketecekler ve bu içerik gelecekte araç içi reklamlar ile sağlanacak. (Telefonlarına sarılıp bir şeylerle ilgilenmeleri de muhtemel.) Önümüzdeki yıl markaların bu yeni pazarlama kanalını denemeye başladıkları görülecektir.
6 – Markalar sesle optimize edilmiş içerik geliştirmeye başlar.
Geçen yıl çevrimiçi aramaların %20’sinin sesli arama yoluyla gerçekleştirildiğini biliyor muydunuz? (Belki.) 2020 yılına kadar bu oranın %50’ye çıkması bekleniyor. Pazarlamacılar nasıl web 2.0 ve mobil için optimize edilmiş içerik oluşturdularsa sesli arama için de içeriği optimize etmeye başlayacaklardır.
7 – Gizlilik koruması önemli bir satış noktası haline gelir.
2017 yüksek profilli veri ihlallerinin yılı oldu. DNC e-posta saldırısından Equifax ihlaline kadar, siber güvenlik dünyanın gidişatını önemli ölçüde etkiledi. Süreç ilerledikçe tüketiciler gizliliklerini koruyan ürünleri tercih etmeye başlayacaklar. (Halihazırda da ediyoruz.)
Tüketiciler kendi mahremiyetlerine özen göstermezlerse bazı hükumetler bunu yapacaklar. Bunu yapanları da var. Örneğin AB, GDPR olarak adlandırılan yeni bir yasa ile işletmelerin kullanıcı verilerini korumak için ne yapacaklarına dair büyük bir etki taşıyor. Bu gibi unsurların bir araya gelmesi ile pazarlamacılar, gizlilik koruması ve veri güvenliğini endüstriler arasında bir değer önermesi olarak kullanmaya başlayacaktır.
8 – Instagram, Facebook’tan daha değerli bir kanal oluyor. (Evet, süreç başladı.)
Instagram inanılmaz bir şekilde büyüyor. Marka 2017’de her ay yaklaşık 800 milyon kişinin platformu kullandığını açıkladı.(Kaç kişiyiz ki şu dünyada!) En yeni özelliği olan Hikayeler’in canlı yayına izin vermesinden bir yıl sonra Snapchat’ten daha popüler bir hale geldiğini de deneyimledik. Diğer sosyal medya platformlarına göre müşteriler ile daha iyi etkileşime girmeleri ve harika reklam denetimleri nedeniyle sosyal medya pazarlamacılığına ilgi duyan markalar için Instagram bir geçiş kanalı olmaya hazırlanıyor.
9 – Önde gelen markalar canlı etkinliklere yatırım yapıyor.
Pazarlamacıların yaklaşık üçte ikisi 2018’de gerçekleştirdikleri canlı etkinliklerin sayısını artıracağını belirtiyor. Canlı etkinliklerin en etkili pazarlama kanallarından biri olduğunun farkına vardıkları kesin. Nitekim Apple, Salesforce, Airbnb ve Google gibi dünyanın en başarılı kuruluşlarından bazılarının mevcut müşterileri, potansiyel müşterileri ve basını bir araya getirmesi için düzenlenen yıllık bir etkinliğe ev sahipliği yapmasının bir nedeni var!
10 – B2B pazarlamacılar, çok kanallı, sıkıcılıktan uzak kampanyalar oluşturuyor.
Sıkıcı e-postalara tepki oranı oldukça düşüktür ve istemcilerin önemsiz e-posta filtrelemesi olduğu sürece düşük olamaya da devam edecektir. Tam da bu noktada pazarlama guruları, potansiyel müşterilerine yeni ve heyecan verici bir şekilde bir e-posta, dijital reklam ve diğer kanalların kombinasyonunu kullanan entegre pazarlama kampanyaları geliştirecektir.
11 – Twitter sessiz bir şekilde ölür.
Twitter kullanıcıları 2017’de herhangi bir büyüme göstermedi. Platform reklam alanında iyileştirmeler yapmak yerine kullanıcı kazanma üzerine yoğunlaştı ve neticede pazarlamacılar potansiyel müşterilere ulaşmak için diğer sosyal medya platformlarını kullanıyor. Twitter mücadelesini bu şekilde sürdürdükçe 2018’de bu eğilim de devam edecektir.
12 – LinkedIn B2B pazarlamacılar arasında yeni bir hayat görüyor.
Twitter, kullanıcı kazanma mücadelesine devam ederken LinkedIn kendi platformlarında büyük gelişmeler elde etti. 2017’de kullanıcı arayüzü site genelinde yenilendi ve reklam platformunda iyileştirmeler yapıldı. Bu ve diğer değişiklikler ile B2B pazarlamacılar 2018’de LinkedIn’den daha fazla yararlanacaklardır.
13 – Makine öğrenme, pazarlamacıların reklamları yönetme şeklini değiştirir.
Reklamları yönetme konusunda bir makine-öğrenme platformu daha iyiyken pazarlama ajanslarına niçin tonlarca para ödeyelim ki? Acquisio ve Trapica gibi yeni platformlar, gelişmiş makine öğrenme algoritmaları yoluyla reklam harcamalarının optimize edilmesini vaat ediyor. Pazarlamacıların basit kampanya parametrelerini ayarlaması yetiyor. Daha sonra söz konusu platformlar ideal kitleleri ve etkili reklam ögelerini tanımlama işini üstleniyorlar.
14 – Tahmini yönlendirme puanlaması, pazarlamacıları yeniden düşünmeye yönlendiriyor.
Pazarlamacılar tahmini yönlendirme puanlamasını kullanarak müşterilere dönüştürme olasılığı en yüksek potansiyel müşterileri belirleyebiliyor. Burada sadece bir e-posta ve İnternet’te satın alma sinyallerini tarayacak araçlara ihtiyacınız var. Tüm bunlara sahipseniz satın almaya yönlendirilmek üzere en kalifiye insanlar puanlanıyor ve sıralanıyor.
15 – Sanal gerçeklik sorgulanır.
Birkaç yıl öncesinde sanal gerçekliğin içerik için bir sonraki adım olduğu öngörülüyordu. VR, video oyun alanında popüler olmasına rağmen ana akıma etki edemedi. Bunun olması bir yerde iyi, çünkü bu şekilde markaların kontrollü bir bakış ile içerik üretmesi zor olurdu. Daha önce de söylediğimiz gibi 2018’de sanal gerçeklik yerine artırılmış gerçekliğin (AR) ön plana çıkması olası görünüyor.
16 – Tüketiciler markalardan daha fazlasını bekler.
Hizmet birliği ile tüketicilerin markalardan beklentileri artacak. Hiç azaldığı görülmedi gerçi(!) Bu da ses asistanları, aynı gün teslimat, isteğe bağlı içerik gibi istekler için hem B2C hem de B2B pazarlamacılarının potansiyel müşterileri ve müşterileri için neredeyse anında hizmet verebilmek için yeni yollar bulması gerektiği anlamına geliyor.
17 – Influencer Marketing yararlı bir strateji olmaya devam eder.
Influencer Marketing stratejisini kullanan pazarlamacıların yaklaşık %95’i bu yolun etkili olduğuna inanıyor. Tüketici beklentileriyle sosyal medya aracılığı ile bağlantı kurmak isteyen markalar, Influencer Marketing’e yönelmeye devam edecektir. Nitekim Influencerlar çoğu durumda organik görünen cazip içerikler oluşturur. Tüketiciler, özellikle de gençler, daha az düzenlenmiş ve daha doğal olduğunu hissettikleri içeriği tercih ediyor. Reklam dünyası da değişiyor. Bu dünya Influencer ya da mikro-Influencerlar tarafından desteklenen içeriğe doğru evriliyor.
18 – Korumalı içerik moda dışı kalır.
B2B dünyasında korumalı içerik kaç pazarlamacının içeriği yönlendirdiğini gösterir. Ancak Hubspot ve Zendesk de dahil olmak üzere en iyi markalardan bazıları, giderek kalabalıklaşan bir içerik peyzajında, daha güçlü bir organik arama varlığı geliştirmek için korumasız içeriği kontrol altında tutuyor.
Gelelim sadede…
2018’in pazarlama trendleri ile ilgili bu tahminlerin bir kısmı gelişen teknoloji ve değişen müşteri beklentileri nedeniyle belki sonuca ulaşamayacak ve pazarlama sürprizleri ile karşılaşılacaktır. Bununla birlikte özetlediğimiz birçok eğilimin gerçekleşmesi de söz konusu olacaktır.
Var olan eğilimlere dayanılarak organik arama, sesli ve sosyal medya aracılığıyla daha analitik pazarlama çalışmalarına ve dijital pazarlamaya odaklanılacağı söylenebilir. Ek olarak da artırılmış gerçeklik ve araç içi reklamlar gibi yeni içerik biçimleri muhtemelen ana akım haline gelecektir.
Bekleyip göreceğiz!