Pazarlamanın Yeni Fenomeni: Influencer Marketing

influencerlik

Paylaşmayı unutmayın.

Influencer Marketing Mi?

Influencer Marketing, sosyal medya kanallarında (Facebook, Twitter, Instagram, vb.) takipçi sayıları yüksek kişilerin (biz onlara fenomen diyoruz) içerik yolu ile bir ürün ya da marka ile ilgili deneyimlerini takipçilerine aktarması şeklinde tanımlanabilir.

influencer marketing

@lavitrei

Takdir edersiniz ki günümüzde sosyal medya oldukça etkili ve dikkate alınan bir mecra. Bu durum Influencer Marketing kavramının da önemini arttırıyor. Bir pazarlama stratejisi olarak bakıldığında markalar, büyük bir kitleyi hedeflemek yerine kitleler üzerinde etkisi olan fenomen kişilere odaklanarak potansiyel müşterilerine etkili bir şekilde ulaşabiliyorlar. Nitekim insanoğlu beğendiği kişilerin fikirlerine önem veriyor.

influencerların takipçi sayısı

@padrinan

Influencer Marketing kavramı dijital ortamda rekabetin artması ve reklam engelleme uygulamalarının güç kazanması ile önemini arttırıyor. Herhangi bir sayfaya tıkladığınızda oradan buradan fırlayan reklam görüntüleri sizi de rahatsız ediyordur eminiz ki.

Önemi Nedir Ki?

Bilindik bir gerçek var ki; biz tüketiciler, bir ürün ya da hizmet satın alırken riske girmeyi istemiyoruz ve ayrıca da deneyime önem veriyoruz. Risk aslında hayatımızın genelinde sevmediğimiz bir şey.

risk almak

@FrankWinkler

Bir şeyi almaya karar vermeden önce yaptığımız ilk şey ne peki? Elbette Google’a başvurarak internette derinlemesine bir araştırma yapmak. Bu noktada Influencer Marketing devreye giriyor. Sosyal medyada fenomen olmuş kişilerin tercih ettiği ya da olumlu yorumlar yaptığı ürünler ilk tercihimiz oluyor. Bu da hedef kitleye ulaşmada markalar açısından bir fırsat yaratıyor.

Peki yalnızca fenomen kişileri kullanmak yetiyor mu?

Elbette hayır. Bunun için takip edilmesi söz konusu olan bazı adımlar var. Kısaca belirtelim…

Birincisi “fenomenler” özgür bir yaratıcılığa sahip olmalıdır. Bir şeylerin doğal seyrinde yapılması isteniyorsa bu şart gibi görünüyor. Yoksa bir markanın eline vereceği metni kullanacak bir fenomen pek de etkili olmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, mesajın “satın alın” şeklinde değil de “ben çok beğendim, size de tavsiye ederim” şeklinde olmasıdır. Netice olarak her şeyin organiğini istemiyor muyuz zaten?

organik

@dbreen

İkincisi “Her fenomen, her ürün ya da markayı temsil edebilir” şeklinde bir şey olmadığı bilinmelidir. Başka bir ifadeyle fenomen, marka ile uyumlu olmalıdır. Otomobiller üzerine uzmanlaşmış ve bu yönde bir takipçi listesi bulunan birine limon sattıramazsınız değil mi? Bazen bazı şeyler uymaz…

@secondlife.toys

Bir üçüncüsü ki sırf takipçisi fazla diye bir fenomenin pazarlama konusunda tercih edilmesidir. Bunu kanıtlayan araştırmalar mevcut. Ayrıca İsviçreli bilim insanları da buna katılıyor olmalı.

isviçreli bilim adamı

@PublicDomainPictures

En nihayetinde yalnızca Influencer Marketing’e bel bağlanmamalı diğer kampanyalar da yürütülmelidir. Ayrıca sürekli takip ve analiz yapılması gerektiği de unutulmamalıdır. “İpin ucu kaçmasın” mı diyorduk?

Şimdi ise anlattıklarımızı biraz somutlaştırıyoruz…

Influencer Marketing’i anlatıp birkaç örnek vermeden yazıya son vermek pek de yakışık almazdı.

Öyleyse buyurun…

  1. YouTube

YouTuber denilince aklınıza kim geliyor bilemiyoruz ancak pazarlama deyince aklımıza ilk gelen isimlerden biri Danla Biliç. Bilenler olacaktır ancak bilmeyenler için söylemeliyiz ki kendisi makyaj videoları çeken bir fenomen. İlk videosu ile son videosunu izlediğinizde reklam açısından gelinen noktayı çok iyi görebiliyorsunuz.

Danla Biliç, doğal ve içten duruşu ile ve bazılarımızın sinirini bozan kahkahası ile kısa sürede bir fenomen haline geldi ve ciddi anlamda reklam alıyor. Makyajlarına verdiği isimler de bir hayli ilginç.

  1. Instagram

Instagramer dediğimizde ise aklımıza gelen ilk hesap varboyletipler oluyor. Hep aynı yüzün montajla yerleştirildiği esprili videolarıyla ürünlerin tanıtımına mizahi yorumlar katarak insanları hem güldürüyor hem de ürünlerin tanıtımını yapıyor. Oldukça organik…

  1. Blog

Blogger dediğimiz zaman ise son zamanlarda bir hayli popüler olan seyahat blogları geliyor aklımıza. Bu tür bloggerlar gezi deneyimlerini bizlere aktararak zaman zaman seyahat ile ilgili markların da tanıtımını üstlenmiş oluyor. Bunlardan bir tanesi, Bir Hayalin Peşinde.

İNTERBUS İLE AVRUPA’YA GİDELİM Mİ ?

 

Örnekler çoğaltılabilir ancak aklımıza gelen Influencer Marketing örnekleri bunlar. Sizlerin de bildiği fenomenler varsa yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz. Belki siz de bir gün fenomen olabilirsiniz!

Konuyla alakalı olduğunu düşündüğümüz Pazarlamada Gıybet Etkisi yazımız da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yeni nesil pazarlama stratejisi fenomen pazarlama hizmeti , CCMediaHouse ile fark edilebilirsiniz. Bu hizmet sizleri son kullanıcıya direk ulaştıracağı gibi diğer pazarlama stratejileri gibi yüksek maliyetten koruyacaktır. Eğer böyle bir düşünceniz var ise CCMediaHouse’a uğramanızı ve fenomen pazarlama tekliflerini denemenizi tavsiye ederiz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar