3D Yazıcı Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?
Günümüzde teknoloji ile yapılan birçok ürün olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki üretilen bu ürünlere artık şaşırmış gözüyle bile bakmıyoruz. Fakat ne kadar gelişme görmüş olsak bile aklımızda kalan birkaç ürün vardır ve kuşkusuz bunlardan biri de “3D yazıcı”lardır. Eğer öyle değilse bile bu yazıyı okuduktan sonra sizin de şaşıracağınızı tahmin edebiliyoruz.
Şimdi 3D yazıcıların ne işe yaradığını az çok hepimiz biliyoruz. Fakat bu yazıcıların tam olarak ne yaptığı hakkında bilgimiz pek bulunmuyor. Bu makineler birkaç saat içinde üç boyutlu nesneleri nasıl üretiyorlar? İşte tam olarak bu yazımızda 3D yazıcıların nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını anlatacağız. Şimdi lafı fazla uzatmadan gelin bu sihirli makineyi hep birlikte inceleyelim.
3D Yazıcı Nedir?
Katkısal üretim olarak da bilinen 3 boyutlu üretim “additive manufacturing”, bilgisayar üzerinde tasarlanmış veya 3 boyutlu olarak hazırlanmış modelleri, çeşitli malzemeler kullanarak hızlı bir şekilde, ekstra bir kalıp ya da fikstüre ihtiyaç duymadan üreten bir cihazdır.
3D yazıcıların kullanım amaçlarından en önemlisi kuşkusuz maliyettir. Özellikle makine mühendisleri için büyük avantaj sağlayan 3D yazıcılar, parçaların tek partiden oluşan küçük hacimlerde dahi düşük maliyetli üretilebilmesinden bu makine bizim için vazgeçilmez oluyor.
3D Yazıcılar Nasıl Çalışır?
3D yazıcıların çalışma mantığı, herhangi bir üç boyutlu modelin katmanlama teknolojisi ile plastiği eriterek direkt olarak üretimine dayanır.
3D yazıcıların çalışma mantığını daha iyi anlamak için şu şekilde maddelere ayırabiliriz:
- Modelleme: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi üretilecek ürünün ilk olarak 3 boyutlu tasarım programları (CAD) ya da 3 boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturulur. Oluşturulan modeli ise genellikle STL dosya formatına çevrilerek 3D baskı sürecinin ilk adımını atmış oluruz.
- 3D Baskı: Asıl inanılmaz olan bölüm olarak da 3D baskı işleminin yapıldığı bu bölümü sayabiliriz. 3D baskıya gönderdiğimiz model, baskı işleminde obje katmanlar halinde üst üste serilerek oluşturulur. Bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilir.
- Yüzey İyileştirme: Sonunda 3D yazıcı ile oluşturduğumuz objeler geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında boyutsal açıdan hatalar içerebilir. Bu durumda kritik objelerde son bir yüzey temizleme, iyileştirme veya geliştirme son ölçüye getirme işlemi uygulanabilir.
3D yazıcılarda birçok teknoloji kullanılabilir. Teknolojiler arasında farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile ilgilidir. Bu teknolojilerin bazılarını sıralamak gerekirse; SLS (Selective Laser Sintering), FDM (Fused Deposition Modelin), Stereolithography en çok kullanılan teknolojiler arasındadır.
Bu muhteşem teknolojiye sahip olma kısmına gelirsek 1 milyon dolarlık 3D yazıcılar olduğu gibi 2000$ ile 10000$’lık bir bütçeyle siz de evinizde istediğiniz gibi 3 boyutlu materyaller oluşturabilirsiniz.
Hemen aşağıda bulunan videoda 3D yazıcının neler yapabileceğine dair küçük bir örnek bulunuyor. Videoyu izleyerek bu makineyle neler yapılabileceğini daha iyi anlayabilirsiniz.
Bonus:
Hazır yazıcılar demişken Dikkat! Bu Reklam Filminde Sıvı Yazıcılar Kullanılmıştır! yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.