10000 Saat Kuralı – Mutlak Başarıya Giden Yol Mu?
10000 Saat Kuralı – Mutlak Başarıya Giden Yol Mu?– Yeteneklerimizin bizi bir yerlere götüreceğine inanırız hep. Yeteneklilerin hep başarıya uzanan yolda yeteneksizlere göre kat be kat üstün olduğunu düşünürüz. Gerçekten öyle mi? Yetenekler mi sadece başarıya götürüyor? Yoksa başarmak için yeteneğin yanında çalışmak da olmalı mı? Ya da IQ ne kadar başarılarda rol oynuyor? Bu yazımızda birçok dehanın da mutlak başarıya ulaşmaları için kullandıkları 10.000 saat kuralından bahsedeceğiz. Alında bir kitaptan bahsedeceğiz.
Malcolm Gladwell’in kaleme almış olduğu, Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabından. Kitap uzun zamandır “Best seller” listesinde.
10000 Saat Kuralı – Mutlak Başarıya Giden Yol Mu?
Herhangi Bir Şeyde Uzmanlaşmak İçin Ne Kadar Çalışmalıyız?
Aslında bu kişiden kişiye göre değişen bir kavram olarak nitelendiriliyor. Herkesin bir şeyi öğrenme ,anlama ve uygulama kapasitesi farklıdır. Ama bir işte gerçekten başarılı olmak istiyorsanız fazlaca zaman ayırmalısınız. Bu su götürmez bir gerçek. Örnek verecek olursak 6 yaşında piyano çalmaya başlamış biriyle 12 yaşında başlamış biri 20 yaşlarına geldiklerinde ikisi de aynı derecede iyi piyano çalabilir mi? Aslında çalamaz .Malcolm Gladwell’e göre . Çünkü 12 yaşında başlamış biri sadece 8 yıl boyunca pratik yapmış oluyor. Ve bu da 10.000 saat kuralına tamamen aykırı .8.000 saat pratikle 10.000 saati aşkın pratik eşdeğer tutulamaz. Peki, 10.000 saat çalışarak mutlak başarıya ulaşabilir miyiz? Malcolm Gladwell ve kitapta bahsedilen birçok ünlü isme göre evet.
Peki ya yetenekli kişiler? Onlar da 10.000 saat çalışarak mı bir şeyleri başarıyorlar yoksa çalışmadan mı?
Çalışmadan Yetenekliler Başarılı Olur Mu? – 10000 Saat Kuralı
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi yeteneklerimizin bizi bir yerlere götüreceğine inanıyoruz. Örneğin çok iyi bir şekilde futbol oynuyor olabilirsiniz ama pratik yapmadıkça unutabilirsiniz. Ya da sizden fazla pratik yapan yeteneksiz biri yerinizi alır. Hayatta bir çok alanda buna benzer olaylar gerçekleşir. Çünkü yeteneklerimiz onların üzerine çalıştığımız sürece bize ya da yaptığımız şeye katkı sağlarlar.
Hepimizin bildiği gibi Einstein Nobel Fizik ödülü sahibi bir fizikçi. IQ ‘su da ortalamanın üstünde . 160 IQ ‘ya sahip. Ortalama IQ ise 100 -120 arası bir değerde. Ama Eistein ‘in ne kadar çok çalıştığını da tüm dünya biliyor. Burada ilginç olan bir şey açıklayacağız. Dünya’nın ya da Amerika ‘nın en yüksek IQ ‘lu insanı , Albert Einstein değil. Christopher Langan . IQ ‘su tam olarak hesaplanamamış olsa da 195-210 arasında olduğu tahmin ediliyor. Çoğumuz bu ismi ilk defa duyuyor olabiliriz. Çünkü Langan’ın hayatta Einstein kadar başarısı bulunmuyor.
Sadece 2008 yılında Amerika televizyonlarında yayınlanan “1 vs 100” adlı yarışma programıyla ün kazanmış bir dahi. 1 ‘e karşı 100 programında Langan karşısına çıkan 100 kişiyi bilgisiyle alt ederek 250.000 dolar kazanıyor. Ve bundan sonra da çıktığı birçok televizyon programında bu ününü sürdürmeye devam ediyor. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi başka bir alanda bir çalışması yok. Çiftliğinde mütevazi bir hayat sürüyor. Langan ‘ın tanımlanması güç bu zekâsı üzerine bir belgesel bile çekilmiş. Belgeselin ismi “First Person-The Smartest Man in The World”
Kısaca Langan mükemmel bir zekaya sahip. Fakat zekasının değerini bir alana yöneltmemiş o sebeple Einstein ve diğerleri gibi ünlü değil. Yine kitapta geçen diğer isimlere bakacak olursak herkesin yakından tanıdığı Bill Gates de var . Gates de , lisede okurken evinin yakınında bulunan ve o zamanlar için nadir nitelikte bir bilgisayar laboratuvarına sahip olan Washington Üniversitesi’ne gidip orada kod çalışırmış. Ve 20 yaşına geldiğinde Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurdu. Bu yaşına kadar 10.000 saati aşan kodlama yapmıştı.
10 bin saat kuralının bu kadar popüler olmasıyla beraber bu konu üzerine tartışmalar ve araştırmalar yapılmıştır. 2014’de yayınlanan bir araştırmaya göre pratik yapmak;
-Oyunlarda %26
-Müzikte %21
-Sporda %18
-Eğitimde %4
-Mesleklerde %1’lik bir fark yaratmıştır.