Z Kuşağı İle Bağ Kurmak İçin Markalar Ne Yapmalı?
Instagram kullanıcılarının çoğu, moda markası Revolve‘u bilirler. Revolve, marka bilincini artırmak için ünlüleri ve mega Influencerları başarıyla kullanan ve etiketini milyar dolarlık bir başarıya dönüştüren bir marka. Revolve, etkileyici pazarlama stratejisini yılda 650 milyon dolardan 700 milyon dolara varan gelir getirerek ortaya koyuyor ve şimdi, Superdown adlı yeni, Z kuşağı odaklı bir markanın lansmanıyla bu yaklaşımı bir üst seviyeye taşımak istiyor. Z kuşağı, Milenyumlardan sonra genellikle 1990’ların ortasından 2000’lerin ortasına kadar olan dönemde doğanları temsil ediyor. Revolve’un Superdown’la yaklaşımı, yeni nesil tüketicilerin erişilebilir fiyat noktaları ve Influencer aktivasyonu gibi gereksinimlerine daha doğrudan hizmet etmek.
Strateji, gelişmekte olan bu tüketici topluluğuna hitap etmek için ürünlerini ve pazarlama stratejilerini uyarlayan markaların artmasıyla sektördeki daha geniş bir değişimi temsil ediyor. En büyüğü bu sene 22 yaşında olan Z kuşağı pazarlamacılar için yeni bir sınır çiziyor ve harcama güçlerinin 29 ile 143 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Z kuşağı onların davranışlarını anlamak, dikkatlerini çekmek ve devam ettirmek isteyen markalar için hızla önem kazanıyor. İşte Revolve gibi markaların bu demografik stratejilerini geliştirmelerini sağlayan davranışlara bir bakalım.
Çoklu Ekranlara Alışkınlar
İster bir gözleri Netflix’teyken bir gözle Instagram’da gezinsinler, ister alışveriş yapmak için iPad’lerini kullanıyor olsunlar, Z kuşağı ellerinde cep telefonları ile büyüdü ve çoklu görevde ustalar. Dikkatlerini cihazlar arasında paylaştırdıklarında, onları gizli bir izleyici kitlesine dönüştürmek zordur. Ancak bazı markalar bu davranışı kendi yararlarına kullanmayı başardılar. Geçtiğimiz yıl İngiltere’de, hızlı moda perakendecisi Missguided, katılımcılara kıyafetlerini giydirmek için çılgınca popüler olan reality şovu “Love Island” ile işbirliği yaptı. İzleyiciler, en sevdikleri kişilikleri aynılarını satın alabilecekleri kıyafetlerle ekranda izleyebilirler ve o esnada alışveriş yapabilirlerdi. Sonuç olarak, marka satışlarda % 40 artış gördü.
Bu tür davranışları avantaj olarak anlamak ve kullanmak anahtardır. Artık gençler, her zaman geçmişte olduğu gibi, herhangi bir platformda esir olan bir kitle değildir. Onlar farklı ekranlara aynı anda kolayca geçiş yapabilirler ve bunu alışkanlık haline getirmişlerdir. Ancak buna uyum sağlayabilen yeni, yenilikçi ve işbirliğine dayalı yöntemler düşünen markalar kazanmaya devam edebilir.
Sosyal Medya Hayattır
Z kuşağının % 75’i cep telefonlarını kendilerinin seçtiğini belirtiyor ve çoğunluğu sosyal medyada günde yaklaşık üç saat harcıyor dolayısıyla ilk mobil pazarlama stratejisi çok önemlidir.
Instagram’ın e-ticarete yönelik adımları burada büyük bir fırsat sunuyor. Resimlerdeki alışveriş etiketleri ve Hikayeler’deki “yukarı kaydırma” seçeneği, hem Z kuşağının anlık bilgi beklentisine dokunuyor, hem de dikkatlerini kaybolmadan önce en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor. Şimdi, Instagram’da uzun süredir beklenen “Checkout” (ABD’de piyasaya sürüldü), bunu bir sonraki seviyeye taşıyacak gibi görünüyor. Checkout ile kullanıcılar uygulamada anında alışveriş yapma olanağına sahip olacaklar. Bio’da bağlantı yok, yönlendirme yok. Daha az zaman alan ve her zamankinden daha fazla dikkat dağıtıcı olan bu düzenli süreç, modern tüketici davranışlarına hitap ediyor. İşlev şu anda yalnızca belirli sayıda lansman ortağı için kullanılabilir, bu nedenle markaların bu fırsatı nasıl en üst düzeye çıkarabileceklerini düşünmek için biraz zaman olduğunu söyleyebiliriz.
Yavaş Güveniyorlar
Terörizm, siber saldırılar ve güvenlik ihlalleri de dahil olmak üzere çalkantılı küresel olaylara 7/24 erişim Z kuşağının tutumunu şekillendirdi. Daha temkinliler ve genellikle markalar dahil olmak üzere büyük kuruluşlara güven duymuyorlar. Peki pazarlamacılar bu engelin üstesinden nasıl gelebilir? Şeffaflık ve çözüm odaklılık, bu kitleyi kendi tarafınıza çekme konusunda önemli faktörlerdendir. Onlara eğlence, yardım ve tavsiyeler sunmak da sizin lehinizedir. Criteo’nun Z kuşağı raporu, Z kuşağının % 62’sinin “hayatlarına değer katan” reklamları tercih ettiğini gösterdi. Bu onları yalnızca içeriğinizle daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmeyecek, aynı zamanda kendilerine reklam verme hakkını kazandığınızı düşüneceklerdir.
Ancak, Z kuşağının takip ettiği hesapların yalnızca % 10’unu temsil eden markalarla, pazarlamacılar onların sosyal çevrelerine kendi başlarına erişmeyi bekleyemezler. Influencerlar bu açığı kapatmaya yardımcı olabilir. Z kuşağı Influencerlara güvenilir meslektaşları olarak bakar. Influencerların tavsiye ettiği bir ürünü, geleneksel bir TV veya film şöhretininin tavsiyesine oranla satın alma oranları 1.3 kat daha fazladır. Ayrıca Influencerların incelemelerine de güveniyorlar. Z kuşağının % 78’i bir ürün alırken son 30 gün içinde yapılan bir inceleme okuyor.
Güvenleri olmamasına rağmen Z kuşağı reklamlara açık. Bir araştırmaya göre sosyal bir reklam izledikten sonra bir ürün satın alma olasılıkları daha yüksek. Bu yüzden doğru yöntemlerle Z kuşağını bağlama konusunda görünüm kasvetli olmaktan uzak. İşin sırrı davranışlar, öncelikler ve değerlerdeki farklılıklarını kabul etmekten ve stratejinizi buna göre uyarlamaktan geçiyor.
Kısa Kısa Z Kuşağı İstatistikleri
- Harcama güçlerinin 29 milyar dolar ile 143 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
- Günde üç saatlerini sosyal medyada geçiriyorlar.
- Gençlerin % 44’ü günde birkaç kez çevrimiçi olduklarını söylüyor, % 45’i ise neredeyse sürekli çevrimiçi olduklarını söylüyor.
- Youtube izleyicisi olan gençlerin % 70’i Youtuberlara ünlülerden daha çok ilgi gösteriyor.
- Gençlerin % 95’inin bir akıllı telefonu var ya da bir akıllı telefona ulaşma imkanları var.
- % 45’i markaları keşfetmek için Instagram kullanıyor.
- % 75’inin telefonları kendi seçtileri cihazlar.
- Z kuşağının %78’i bir ürün satın almadan önce son 30 gün içinde yapılan bir incelemeyi okuyor.
- En sevdikleri platformlar, fotoğraflar ve videolar gibi görsel içerikle yönlendirilen platformlar. Bunların kendi içindeki oranı ise % 85 Yotube, % 72 Instagram ve % 69 Snapchat şeklinde.
- Z kuşağı erkekleri, Z kuşağı kızlarından daha çok ürünlere harcamayı tercih ederken, kızlar deneyimlere daha fazla harcamak istiyor.
- % 60’ı çok yavaş bir internet sitesini kullanamayacaklarını söylüyor.
- Markalar, Z kuşağının takip ettiği hesapların sadece % 10’unu temsil ediyor.
- % 67’si bir mağazadan alışveriş yapmak yerine çevrimiçi ya da uygulama üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.