Yapay Zekâ ve Dijital Pazarlama Etkileşiminin Evrimi

yapay zekâ ve dijital pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Yapay zekâ ve dijital pazarlama etkileşimi çoktan hayatlarımızda yerini almaya başladı. Zaman zaman bunun doğrudan farkında olamıyoruz. Ancak online alışveriş, müşteri hizmetleri gibi tüketici olarak etkileşimde bulunduğumuzda sık sık karşımıza çıkıyorlar. En merak edilen konulardan biri ise yapay zekâ ve dijital pazarlama etkileşiminin nasıl evrileceği.

Yapay zekâ, dijital ortam ile ilgili gelişmeler hızlı evriliyor ve değişiyor. Bu nedenle, uzun vadede ne gelişmeler olacak veya kısa zamanda bir yenilik gelecek mi bilmiyoruz. Ancak ticari markalar, dijital pazarlama konusunda yapay zekâya daha çok başvuruyor olacak.

Etkileşimin En Kısa Vadedeki Evrimi

Yapay zekâ ve dijital pazarlama etkileşiminin çok kısa bir zaman diliminde nasıl evrileceği konusunda ‘Marketing Insider Group’ ta yayınlanan bir makale bize fikir veriyor. İnceleyelim:

  • Chatbotlar Standart Olacak
chatbot
@chatbotsmagazine

Chatbotlar, yani yazılı cevap veren sanal asistanlar çok yakın zamanda markalar tarafından çok daha kullanılıyor olacak. Öyle ki chatbot kullanmak standart haline gelecek. Chatbot kullanmayan markaların bu seçeneği elde etmelerini daha zorunlu kılacak bir durum.

  • Sesli Aramalar Artacak
google assistant
@pcworld

Sesli arama yani sanal asistanların söylenilenleri anlayıp sesli cevap verdiği uygulamalar da çok tercih edilenlerden. Sesli aramaların yükselişinde sesleri doğru anlama teknolojisindeki hızlı gelişmeler 1. derece öneme sahip. Google’ın insan konuşmalarını %95 doğrulukla anlayan algoritmaları şimdilik en gelişmiş algoritmalar arasında.

  • Daha Fazla Veri İşlemesi Olacak ve Veri İşlemesi Gelişecek
veri işleme
@tatr

Veri işlemesinin en çok gelişeceği alan pazarlama kişiselleştirmesi olacak. Pazarlama kişiselleştirmesi, markaların topladıkları verileri tüketicinin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirerek tüketiciyle etkileşimde bulunması anlamına geliyor.

Sosyal medyada toplanan kişisel veriler ve verilerin gizliliğe bağlı ve yasal durumları daha çok önem kazanacak.

  • Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Uygulamaları Artacak
@vox

Artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları, markaların pazarlama stratejilerine daha fazla dâhil olmaya başlayacak. Moda ve IKEA gibi ev aksesuar markaları artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanmaya başladı. Ikea’s Place uygulaması güzel örneklerden biri.

Yapay zekâ ve dijital pazarlama etkileşimindeki gelişmeleri takip etmek, tüketici veya iş insanı olarak günlük dijital deneyimimizde önemli oranda pay sahibi olan iş ve/veya online alışverişteki gelişmeleri takip etmek anlamına geliyor. Gelişmelerin yayılma hızını dikkate aldığımızda, yurtdışından bir makaleyi referans alıyoruz ve aynı gelişmelerin Türkiye ve yakın coğrafyası için de önemli olduğunu ifade etmek gerekir.

Bu konuya farklı bir bakış için Online Alışveriş Alışkanlıkları & Robot Devrimi yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar