Yapay Zeka Alanında Yepyeni Bir Dünyaya Açılan Kapı: GTP3
Yapay Zeka Alanında Yepyeni Bir Dünyaya Açılan Kapı: GTP3 – Yapay zeka alanındaki gelişmeler gün geçtikçe artmaya ve gelişmeye başladı. Bir kesim yapay zekaya tamamen ön yargılı bir şekilde yaklaşırken diğer kesim bu alandaki gelişmeleri destekliyor. Bu cümleyi kurunca aklıma Elon Musk’ın yapay zekadan ne kadar hoşlanmadığı geldi. Fakat Elon Musk OpenAi şirketinin ana kurucularından. Şirket kar amacı gütmeyen ve yapay zekadan doğacak risklere karşı kurulmuş bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Şirket bu zamana kadar geliştirilmiş en iyi sürümlerden biri olan GPT3 yapay zeka teknolojisini geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdü .Bizde bu yazımızda bazılarımızın insan ırkının sonlandırıcısı olarak gördüğü bazılarımızınsa gelecek olarak gördüğü yapay zekanın son yıllarda en gelişmiş sürümü olan GPT3’ü inceleyeceğiz.
Yapay Zeka Alanında Yepyeni Bir Dünyaya Açılan Kapı: GTP3
İncelemeye başlamadan önce yapay zekanın tarihsel süreçte nasıl bir ilerleme kaydettiğine bakalım.
Yapay Zeka Fikri İlk Ne Zaman Ortaya Atıldı?
Yapay zeka ‘nın tarihi ne kadar son yıllarda popülerleşmiş olsa da bilgisayarların icadına kadar dayanıyor.
2.Dünya Savaşı devam ederken Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromanyetik cihazlar sayesinde yapay zeka ve bilgisayar kavramları doğmuştur. İlk ‘’Makinalar düşünebilir mi? Düşüncesini ortaya atan ünlü Matematikçi Alan Mathison Turing sayesinde makinaların zekası tartışılmaya başlamıştır.O dönemde Nazilerin Enigma Makinasının şifre algoritmasını çözmeye çalışan Turing makinaların düşünebileceğine olan inancından dolayı tartışılan bir isim olmuştur.Turing ‘in prensiplerini oluşturduğu bilgisayar prototipleri olan Heath Robinson,Bombe Bilgisayarı ve Colossus Bilgisayarları ,Boole cebirine dayanan veri işleme mantığı ile Makine Zekası yada diğer bir soru kavramıyla Makinaların Düşünebilirliği kavramlarının oluşmasına sebep olmuştu.
İlerleyen zamanlarda PC(Personal Computer) şirketleri kurulmuş fakat yapay zeka kavramı bir süreliğine arka planda kalmıştı.
İlk çalışmalar 1943 yılında Warren S. McCulloch ve Walter Pitts Matematiksel Biyofizik Bülteni’nde “Sinir Sisteminin İçinde Olan Fikirlerin Mantıksal Hesabı”nı yayınladılar. İdealleştirilmiş ve sadeleştirilmiş yapay “nöronlar” ağlarını ve bunların basit mantıksal işlevleri nasıl gerçekleştirebildiklerini anlatan bu etkili makale, bilgisayar temelli “sinir ağları” (ve daha sonra “derin öğrenme”) ve onların popüler açıklaması için esin kaynağı haline gelmiştir.
1949 yılında Edmund Berkeley ‘in Dev Brains eserindeki şu ifadeler çok dikkat çekiciydi.’’ Bir makine bilgi işleyebilir; hesaplayabilir, sonuçlandırabilir ve seçebilir; makul işlemleri bilgi ile gerçekleştirebilir. Bu nedenle bir makine düşünebilir.’’
Bu şekilde başlayan çalışmalar yapay zeka alanındaki en önemli testlerden biri kabul edilen Turing testiyle beraber GTP3 teknolojisine kadar gelmiştir.
Alan Turing Testi Nedir?
Turing testinin amacı, bir makinenin düşünebildiğini söyleyebilmenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine ,gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır.
GPT3 Yapay Zekanın Geldiği Son Nokta Olabilir Mi?
Kısaca GTP 3 yapay zekasını şu şekilde tanımlayabiliriz. İnsanların yazdığı metinler benzer benzer içerik üretmek için derin öğrenmeyi kullanan özbağlanımlı bir dil modeli.Aslında kodlar arası bağlantıları birazcık daha makineleştirimişlikten çok insanlaştırmaya yönelik bir yapay zeka teknolojisi.Daha önce de dile getirdiğimiz gibi bu zamana kadar geliştirilmiş en üst düzey yapay zeka teknolojisi .Ve kapasitesini şu şekilde özetleyebiliriz.
GPT-3’ün kapasitesi, Microsoft’un Turing NLG’sinin on katından fazladır.
GPT-3’e öğrenmesi için verilen veri kümesinin %60’ının kaynağı, 410 milyar veriden oluşan filtrelenmiş Common Crawl sürümüdür. Veri kümesinin %22’si İnternetteki verilerden, %16’sı şimdiye kadar yayımlanmış kitaplardan ve %3’ü Wikipedia’dan gelmektedir.
OpenAi şirketinin geliştirmiş olduğu GTP3 yapay zekası neler yapabiliyor birazcık onlara bakalım.
Yapabildikleri gerçekten bazılarımızı korkutacak derecede gerçekçi.
- Kodlama yapabiliyor.
- Aforizmalar üretiyor.
- Yazarların eserlerine benzer içerikler üretebiliyor.
- Röportaj yapabiliyor.
- Tasarım yapabiliyor.
Yapabildiklerini de biraz örneklendirerek anlatmak istiyorum.
Kodlama Yapabiliyor evet kodlama yapabiliyor.Sizin uygulamanız hakkında detayları vermenize istinaden kodunu yazabiliyor. Örneğin bir sayı örüntüsünde belli aralıktaki sayıların ekranda görünmesini istiyorsunuz ve GTP3 size bu kodu saniyeler içinde veriyor.Üstelik hem HTML hem de Javascript kodu .
Aforizmalar Üretiyor: thoughts.sushant-kumar bu site tamamen yapay zeka tarafından oluşturulmuş ve siteye her girdiğinizde karşınıza tweet benzeri bir aforizma çıkıyor.
Yazarların Eserlerine Benzer İçerikler Üretebiliyor: Herhangi bir yazarın eserinden birkaç cümle yazdığınızda size devamını çıktı olarak verebiliyor. Ve akabinde daha önce oluşturulmamış bir içerik örneğin bir şiir yazabiliyor.
Röportaj Yapabiliyor: Bir bilgisayar mühendisi yapay zekadan Einstein gibi davranmasını isteyip bir röportaj yapıyor. Ve verilen cevaplar bu zamana kadar yapay zekaların verdiği cevaplardan çok bir insanın verdiği cevaplar gibi. Hatta röportajı yapay zeka alanında okumuyor olsaydınız bir insan olduğunu düşünebilirdiniz.
Tasarım Yapabiliyor:Bir kullanıcı tasarım uygulaması olan Figma için bir eklenti yazmış ve bu eklenti GPT3 yapay zekasını kullanarak tasarım yapmanızı sağlıyor. Sizin sadece istediklerinizi yazmanız yeterli.
Yapay zekanın yapabilecekleri daha da artacak şuan’lık sadece başlangıç noktasında olduğunu düşünenlerdenim. Zamanla neler yapabileceklerini göreceğiz.