Unutamayacağınız 5 Oyunlaştırma Örneği
Pazarlamada yeni trend olan oyunlaştırma; orijinal adıyla gamification; artık birçok markanın uyguladığı bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta. Oyunlaştırmanın ne olduğunu Pazarlamada Yeni Trend: Oyunlaştırma (Gamification) başlıklı yazımızda anlatmıştık. Şimdi ise size unutamayacağınız 5 oyunlaştırma örneği sunacağız.
Nike+ Fuelband
Markanın en popüler aksesuarı olan Nike+ Fuelband bir bileklik ve özel teknolojisiyle kullanıcıların hareketlerini izleyebiliyor. Kullanıcıların hareketlerinin izlenebilmesi için Nike+ uygulamasını indirmeleri gerekiyor. Uygulamayı indirdikten sonra hareketlerinizi izleyebilirsiniz. İstatistikler geri bildirim olarak size sunuluyor.
Nike+ Fuelband’in sağladığı en önemli faydalardan bir tanesi günlük olarak yaptığınız aktiviteleri yine günlük geri bildirim olarak görebilmeniz. Bu sayede hedeflerinize ne derece yaklaştığınızı ya da gerçekleştirdiğinizi görme imkanına sahip oluyorsunuz.
Benim Starbucks Ödülüm
Kahve devi Starbucks’ın yaptığı pazarlama hamlesinde tüketiciler, kahve alırken ödemelerini Starbucks Kart ile yapıyorlar ve bu şekilde puan biriktirip o puanlarla bedava kahve alabiliyorlar. Kahve satın aldıkça uygulamadaki yıldızları artıyor. Oyun aslında burada da bitmiyor. Tüketicilerin uygulamayı sıklıkla ziyaret etme durumuna göre seviyeleri de belirleniyor. Hediyeler bazen bir bardak kahve, bazen de bir doğum günü hediyesi olabiliyor. Bu sayede tüketicilerde oluşan algı genellikle, “Başka bir yerde içeceğime Starbucks’ta içerim ve puanım birikmiş olur.” şeklinde oluşuyor. Yani Starbucks, bu hamlesiyle müşterileri kendine bağlamış ve sürdürülebilirlik kazanmış oluyor.
Coca-Cola: Salla!
Reklam sektörüne her zaman yaptığı işlerle damga vuran ve büyük ses getiren marka, oyunlaştırma alanında da müthiş başarılara imza atmış. Coca-Cola yaptığı pazarlama hamlesinde markanın geliştirdiği uygulamayı indirmeniz gerekiyor ve reklamın yayınlandığı saatte uygulamayı açıp telefonu sallamanız gerekiyor. Bu sayede markanın partneri olan McDonald’s’tan indirimli menüler veya çeşitli ödüller kazanmanız mümkün.
Uygulama Hong Kong’da çıktığı gün lokal olarak 380.000 indirmeye ulaşıyor ve bu bir markanın mobil platformda elde ettiği en büyük başarı olarak nitelendiriliyor. Bu uygulama daha sonra YouTube gibi platformlarda viral olarak yayılıyor ve büyük ses getiriyor.
Magnum: Zevk Avı
Marka partnerlerinin desteğiyle Super Mario’yu hatırlatan bir dijital oyun geliştiriyor. Bu oyun aracılığıyla tıpkı Super Mario oyununda altın toplar gibi Magnum’un partnerlerinin internet sitelerinde bonbon topluyorsunuz ve bunu gayet doğal bir şekilde internette gezinirken yapıyorsunuz. Magnum’un sitesine girdiğiniz zaman kullanıcı adı ve şifrenizi girip oyuna başlıyorsunuz ve internette gezindiğiniz süre boyunca oyun devam ediyor; ta ki siz tekrardan Magnum’un sitesine döndüğünüz ana kadar. Magnum’un sitesine geldiğinizde oyun bitiyor ve topladığınız bonbonlar hesabınıza ekleniyor.
Magnum’un bu zekice hareketi sosyal medyada büyük ses getirdi. Öyle ki, bir günde Twitter’da en çok paylaşılan link rekorunu kırdı ve günün büyük kısmında trend-topic listesinde birinciliği bırakmadı.
McDonald’s Monopoly Oyunu
McDonald’s’ın yaptığı oyunlaştırma aslında bir marka işbirliği. Şöyle ki belli mağazalarına Monopoly oyununu koyan McDonalds bu sayede müşterilerine hem yemek yeme hem de yemek yerken eğlenme imkanı sunuyor. Bu hamle ile satışları ciddi artışlar gösteren markanın müşteriyi yakaladığı görülüyor. Bir müşterisinin yorumu ise olayı özetler nitelikte: “Her Ekim ayında sırf Monopoly oyununu oynamak için McDonald’s’a gidiyorum. Beni yakaladınız!”