Ülkelere Göre Kahve Kültürü
Ülkelere Göre Kahve Kültürü – Yaz kış demeden yanımızda olan, sabahları uyandırma yardımcımız, kokusuyla huzur bulduğumuz, sohbetlerimizin vazgeçilmezi ve kitapların arkadaşı olan kahve en çok tüketilen içecekler arasında. Birçok ülke kültürünü kahve (ayrıca “Geçmişten Günümüze Kahve Kültür” makalemizi de okuyabilirsiniz…) tüketim şekline bile yansıtmış, kahvelerde çeşitlilik yaratmıştır.
Ülkelere Göre Kahve Kültürü
Kaffeost – Finlandiya
Finlandiya’da sıcak kahvenin üzerine peynir parçaları koyma geleneği sürdürülüyor.
Café de Olla – Meksika
Piloncillo (rafine edilmemiş şeker kamışı şekeri) içeren geleneksel Meksika kahvesi, tarçın çubuğuyla pişirilir ve kahvenin tadını ortaya çıkardığı düşünülen kil bardağında servis edilir.
Yuanyang – Malezya
Soğuk ya da sıcak olarak servis edilen kahve, siyah kahve, Hong Kong stili sütlü çay, siyah çay ve süt karışımı şeklinde içiliyor.
Karsk – Norveç
Kahvelerine salam bile ekleyen Norveçlilerin enteresan bir harmanı daha: bozuk para. Karsk adı verilen bu kahve çeşidinde bozuk para, bardağın en altına yerleştiriliyor. Ardından bozuk para gözden kayboluncaya kadar kahve ekliyorlar. Bununla da yetinmeyen Norveç halkı bu sefer de parayı görene kahvesini likörle tatlandırıyor. Norveç’in buz gibi havasında bir bardak Karsk hakikaten de içinizi ısıtıyor, bizden söylemesi…
Café Cubano – Küba
Küba kahvesinin en önemli özelliği sert olması. Bazı durumlarda Café Cubano, şeker yerine şeker kamışı ile sunuluyor. Böyle durumlarda kahveyi içtikten sonra şeker kamışını emmeniz gerekiyor.
Cafezinho – Brezilya
Brezilya, 100 yıla yakın süredir dünyanın dört bir yanına kahve ihraç ediyor. Tabii Brezilya kahvesini bu denli özel yapan şeyse kahve üretim sürecinin diğer ülkelerden biraz daha farklı işliyor olması. Brezilya’da kahve çekirdekleri yıkanmadan önce kurutuluyor. Aynı zamanda Brezilya’nın ikliminin kahve üretimine oldukça elverişli olması, kahvesini bu kadar güzel yapan diğer bir etken. Cafezinho adını verdikleri, ufak plastik bardaklarda sunulan ve yerlilerin misafirperverliklerini göstermeleri için ücretsiz olarak sundukları siyah kahve, Brezilya’da en çok tüketilen kahve çeşidi.
Frappé – Yunanistan
Eğer Yunanistan’a giderseniz, herkesin elinde bu bardaklardan görmeniz mümkün. Ne de olsa sıcak Yunanistan günlerinde içinizi soğutacak buz gibi bir kahvenin tadı tarif edilemez.
Baharatlı Kahve – Fas
Fas’a dair ne biliyorsanız, içerisinde mutlaka bir tutam baharat olur. Yemeğinden ilacına, boyasından içeceğine kadar her alanda kullanılan baharat, en çok da kahveye yakışıyor. İçerisinde karabiber, susam, zencefil, tarçın, anason ve hindistan cevizi parçacıkları bulunan baharatlı kahve, Fas’ın her noktasında kolaylıkla bulunabiliyor. Baharatlı kahvenin yapımı kahvecilerde farklılık gösterebiliyor. Ustalar ellerinde bulunan 6, 9 ya da 16 çeşit baharatı, kahve çekirdekleriyle harmanlayarak servis ediyor.
Americano – ABD
Kahve kültürü deyince akla ilk gelen markalardan biri tabii ki Starbucks. Amerika kahve kültürü deyince akla ilk gelen Starbucks olsa da kendilerine özgü americano, dünyada en çok tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. Americano, espressonun suyla inceltilmiş hali.Tadı nötrleme özelliğine sahip olan Americano’ nun yanında istediğinizi yiyebilirsiniz.
Cafe Bombon – İspanya
Kahvenin içerisine yavaş yavaş tatlandırılmış süt ilave ederek iki ayrı katman oluşturuluyor ve bu şekilde servis ediliyor.
Espresso Romano – İtalya
İtalya, kahve kültürü denilince Etiyopya ile birlikte akla ilk gelen ülkelerden bir diğeri. Örneğin başkent Roma‘ya gittiğinizde asla bir Starbucks bulamazsınız. İtalyanlar kendi kültürlerine değer veriyor ve yozlaşmasına, kapitalist düzende yok olmasına izin vermiyorlar. Bizlere göre kahvelerini daha ılık içiyorlar. Bu nedenle sipariş verdiğinizde özel olarak belirtirseniz kahvenizin ılık, hatta soğuk gelmesini engelleyebilirsiniz.
İrlanda kahvesi – İrlanda
İrlanda’nın ikliminden, havasından, suyundan tir titreyen bedenleri ısıtmak için kahvelerini sıcacık içmiyorlarmış gibi içerisine bir de İrlanda viskisi koyuyorlar. Siz de dilerseniz evinizde sıcak kahve, İrlanda viskisi (veya ona benzer başka bir viski), şeker ve krema ile hızlıca hazırlayabilirsiniz. Çok tatlı ve çok sert olduğu bilinen bu buzlu Vietnam kahvesi, kahvenin bir fincan yoğun kıvamlı süt içine konulup buzla birlikte servis edilmesi şeklinde hazırlanır.
Café au lait – Fransa
Fransızlar sabahları süt ve taze demlenmiş kahve içmeyi seviyorlar. Kahve, içine kruvasan bandırmanın kolaylaşması için büyük fincanda servis ediliyor.
Türk Kahvesi – Türkiye
Ülkelere göre kahve kültürü deyince ilk aklımıza Türk kahvesi gelir elbette. Türkiye denilince yabancıların aklına düşen, yurt dışına ihracatını da yaptığımız Türk kahvesi, kokusuyla, tadıyla, köpüğüyle, kokusuyla ve kendine has sunuş şekliyle Türklerin kimliğini ve kültürünü yansıtan en önemli değerlerimizden biri. Türk kahvesi, dünya üzerinde bulunan kahveler arasında en ince öğütüleni. 1555 yılından itibaren tüketilmeye başlanan bu kahve çeşidini ilk defa deneyeceklerin dikkat etmesi gerekiyor. Ne de olsa kahve telvesi, damak tatlarının alışık olduğu bir ürün değil. Şunu da belirtmek gerekir ki kahve falı ile gelecek hakkında çıkarımda bulunulan tek kahve çeşidi yine Türk kahvesi.
Juan Velez – Kolombiya
Engebeli arazisi sebebiyle modern yöntemler kullanılamıyor. Bu da üreticileri geleneksel yöntemlere itiyor. Böylece kahvenin verimi düşük olsa da kalitesi her zaman aynı kalıyor. Çeşit çeşit kahveyi uygun fiyatlara bulabileceğiniz Kolombiya’da en çok tercih edilen kahve ise Juan Velez.