Türkiye’nin Korona Virüs Karnesi
Türkiye’nin Korona Virüs Karnesi – Etkileriyle küresel çapta krizlere sebep olan korona virüsü Türkiye’de nasıl biliniyor. Etkileriyle küresel çapta krizlere sebep olan korona virüsü Aralık ayında hayatımıza girmesine rağmen oldukça büyük tahribat yarattı. Biz de Adgager ailesi olarak Türkiye’nin virüse yaklaşımını sizler için araştırdık. Türkiye korona virüsü hakkında neler düşünüyor? İşte yanıtlar:
Korona Virüs Karnesi
- İnsanların bilgi seviyesini 10 üzerinden puanlayabilecek olsaydık; Türkler korona virüsü hakkında 7 bilgi puanına sahip olurdu.
- Halk virüsten korkmuyor ve azımsanamayacak bir kitle virüsün abartıldığını, yakın zamanda aşısının ve / veya tedavisinin bulunacağını düşünmektedir.
- Sağlık Bakanlığı‘nın yaptığı açıklamayı yeterli bulanlar sadece halkın %33 ‘ünü oluşturuyor. Geriye kalan %49 ‘luk kesim kısmen yeterli bulurken %18 ‘lik kısım yetersiz görüyor.
- Her 3 kişiden 2 kişi virüsün 11 Mart‘tan (virüsün Türkiye’de ilk çıktığı tarih) daha önce Türkiye’de bulunduğunu düşünüyor.
- Virüsün çıkma hikayesi ise herkese göre çok değişken. Yüzde ikilik bir kesim dışında kimse ilaç şirketlerinin virüsü çıkardığını düşünmüyorken; %40 ‘lık bir kesim başka bir organizasyonun virüsü çıkardığına inanıyor. Ayrıca Çin’e bağlı Wuhan kentindeki hayvan pazarında virüsün bulaştığını düşünen yüzdelik dilim ise %33.
Korona Virüs Karnesi – Bireysel Önlemler
- Her insan kendi önlemini almaya çalışıyor. 3 kişiden 2 kişi aşağıdakileri yapıyor;
- El yıkamak,
- Tokalaşmayı bırakmak,
- Kalabalık ortamlardan uzak durmak,
- Kolonya kullanmak,
- Dezenfektan kullanmak.
- Kadınların endişe seviyesi erkeklere oranla daha fazla. Kadınlar virüsten 10/5.6 seviyesinde endişe duyarken; erkeklerde bu oran 10/4.9.
- Herhangi bir durumla karşı karşıya kalmamak için insanlar stok yapmaya yönelmiş durumda. Tıbbi ihtiyaçlar (maske, dezenfektan) ve gıda ihtiyaçlarını depolayanlar şuan için halkın %30 ‘u. Geriye kalan yüzdelik dilimde ise insanlar hiçbir şey depolamadı.
- Çalışanlar korona virüsün işlere engel olmadığını düşünmektedir. Bu sebeple %73 ‘ü işlere ara verilmemesi gerektiğini düşünüyor.
- Ortalama günde 8 kez el yıkanıyor ve bu yıkamalar da ortalama 23 saniye sürüyor.
NOT: Bu araştırma 12.03.2020 – 13.03.2020 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya 12 Bölgede, 74 ilde yaşayan 2283 kişi katıldı. Bu katılımcıların %55’ini kadınlar, %45’ini de erkekler oluşturdu.