Teslimat Sektöründe Devrim: Otonom Araçlar Sokaklarda!
Teslimat Sektöründe Devrim: Otonom Araçlar Sokaklarda! – Artık otonom araçlara hepimiz alışkınız. Özellikle son yıllardaki gelişmeler otonom araç ve ürünlerdeki ilerlemenin çağ atladığını gözler önüne seriyor. Pandemi zaten hayatı kökten değiştirdi. Bu zamanda birçok insan teması olmadan gerçekleşen teslimatlara tanık olduk. Pandemi sonrası da bu dönüşüm devam ediyor. Otonom araçlar artık sipariş ettiğimiz pizzamızı ya da marketten sipariş ettiğimiz sebzelerimizi kapımıza kadar getiriyor. Bir kurye personeli değil. Bir otonom araç ya da bir robot.
Bu hızlı dönüşümde özellikle FMGC sektörü otonom araçların kullanımında başı çekiyor diyebiliriz. Çünkü sektörün açılımında da olduğu gibi “Hızlı Tüketim Malları “ dönüşüme ilk atılacak sektörlerden biri. Ya da daha yaygın ismiyle perakende sektörü.
Peki hangi şirketler bu alana yatırım yaptı? Ya da ürünleri sokaklarda teslimat yapmaya başladı?
Bu yazımızda teslimat sektöründeki devrim olarak nitelendirebileceğimiz otonom araçlardan bahsedeceğiz.
Teslimat Sektöründe Devrim: Otonom Araçlar Sokaklarda!
Walmart
Walmart ABD’nin en büyük süpermarket zincirlerinden biri. Sektörde öncü bir konumda. Bu konumun da vermiş olduğu yenilikçi görüşle otonom araçlarla teslimatta neredeyse ilk şirket olma konumda diyebiliriz. Tabi bir de farklı bir sektörde yer alan Amazon da bu dönüşümün öncülerinden. Geçtiğimiz yıllarda Walmart drone ile teslimat için drone ’ların uçan bir depodan yerleşim alanlarına teslimat yapabilmesini sağlayacak bir sistem için patent başvurusu yapmıştı. Tabi Walmart’ın böyle bir adım atmasının ardında yine aynı dönemde Amazon ve Dominos Pizza’nın drone ile yaptığı teslimatları Walmart ‘ı da harekete geçirmiş olabilir.
Walmart drone patentini aldıktan sonra geçtiğimiz günlerde büyük bir otonom dönüşümüne daha imza attı.
Walmart Ford ve Argo AI ile birlikte bir anlaşma yaptı. Ve otonom araç teslimatı hizmetine başladığını resmen duyurdu. Bu otonom araçlar şimdilik ABD ‘nin 3 şehrinde.Bunlar Miami,Austin ve Washington DC’de hizmet vermeye başlayacaklar . Walmart bu teknoloji sayesinde müşterilerine daha hızlı ve kolay hizmet vereceğini belirtti. Biraz da bu otonom teknolojinin nasıl işleyeceğine bakalım. Sonuçta Walmart saniyeler içinde büyük miktarlarda satış yapan bir şirket. Argo AI ‘in bulut tabanlı sistemi alınan siparişleri yönlendirmek ve paket teslimatlarını yapmak için Walmart’ın sipariş platformuna entegre edilecek. Entegre edilmesinden sonraki süreç tamamen otonom aracın sorumluluğu altına geçiyor. Burada değinebileceğimiz bir nokta daha var. Bahsettiğimiz şehirlerde Ford ve Argo AI 2018 ‘den bu yana insansız araç testi yapıyor.
Walmart aslında bu otonom teslimatla ilgili uzun zamandır kafa yoruyor diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl Genral Motors ‘un otonom araç şirketi Cruise ile masaya oturmuştu. Tamamen otonom ve elektrikli araçlardan bir filo kurarak teslimat yapmak için. Daha sonra Ford ile anlaşmaya vardığını açıkladı.
Teslimat Sektürü’nün Öncüsü – Amazon
Amazon da tıpkı Walmart gibi otonom araçların öncülerinden. Hatta ilk drone ile teslimatı yapan da Amazon. 2016 yılında ilk drone ile teslimatını İngiltere ‘de gerçekleştirmişti. Prime Air ile. Amazon geliştirdiği drone teknolojisiyle teslimat sürelerini yarım saate indirmek gibi bir hedef de koymuştu. Daha sonra pandeminin yıkıcı etkileriyle beraber tüm sosyal hayat bitince e-ticaretin yükselişe geçmesi Prime Air sistemine yapılacak olan yatırımları artıracaklarını açıklamaya itti. Fakat sistemin şu an hangi ülkelerde uygulamaya konulacağı belli değil.
Amazon ‘un bir diğer otonom teslimat aracının ismi de Scout. ABD lokasyonunda test edilen elektrikli teslimat robotu Scout Amazon tarafından geliştirilmek için bir geliştirme merkezi kurulan bir araç. Bu otonom araçlar ise Skype’ın kurucu ortakları Janus Friis ve Ahti Heinla tarafından 2014 yılında kurulan Starnship Techonlogies aracılığıyla da geliştiriliyor.
Google – Otonom Araçlar
Otonom araçlardan daha çok drone teknolojisine yatırım yapan bir şirket,Google. Google ‘ın da sahibi olan Alphabet alt kuruluşlarından biri olan Wing girişimi aslında dron eile teslimat konusunda birçok dünya devini geride bıraktı diyebiliriz. Şirketin son yaptığı açıklamalara göre bu zamana kadar yani 2019 yılından bu yana 100 bin paketi drone ile tüketicilere ulaştırdığını açıkladı.
Avustralya,ABD ve Finlandiya ‘da faaliyette olan şirket paketleri 10 dakikanın altında bir sürede teslim edebiliyor. Wing şirketi 300 bin nüfuslu Avustralya’nın Logan şehrinde toplam 50 binden fazla teslimat gerçekleştirdi. Bu noktada küçük bir matematikle yaklaşık olan nüfusun üçte birinin bu hizmete ulaşmış olduğunu buluruz.
Bahsettiğimiz türdeki hatta gelecekte tüm şirketler de diyebiliriz. Tüketicilerden talep olduğu sürece otonom teslimat hizmetlerini sunmaya devam edecek. Bununla birlikte bu alandaki teknolojilerde gelişecek. Haliyle bu hizmetlerin de maliyeti düşecek.