Teknoloji ve Çocuk Etkileşimi
Gelişen ve sürekli olarak büyüyen dünya düzeninde teknolojiden uzak kalmak mümkün değildir. İhtiyaç duyulan pek çok bilgiye teknolojinin sağladığı kolaylıklar sayesinde ulaşabiliyoruz. Teknolojinin kullanım alanları kişiden kişiye değişmekle birlikte kullanım amaçları da farklılık göstermektedir. Biz de buyazıda teknoloji ve çocuk konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara yer vermek istedik.
İnsanların Teknolojiye Ulaşabilirlik Düzeyi
Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırıcı etkiye sahip etkenlerin bütünü olarak adlandırılan ileri etkiye sahip işlevsel araçların tümüdür. Hassasiyet gösterilmesi gereken konu ise teknolojinin ne amaçla hangi yaş grubu taraftından kullanmakta olduğunun belirlenmesidir. Çünkü teknoloji geniş etki ağı ve uçsuz bucaksız çeşitli türleri ile bazı tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Peki anne ve babalar bu konuda yeterli kontrolü sağlıyorlar mı? Bu soru çok dikkat edilmesi gereken bir sorudur. Çünkü gelişmiş ülkeler, var olan teknolojiyi daha da ileriye götürüp kişiler üzerindeki etkilerini araştırarak daha pragmatik sonuçlar elde etmek için çalışırken gelişmekte olan ülke insanları ise teknolojiyi kontrolsüzce kullanmakta ve bu durumu da bir prestij unsuru olarak görmektedir.
Çocukların Teknolojiden Daha Etkin Yararlanmaları ve Zarar Görmemeleri İçin Neler Yapılabilir?
İnsanlar dünyaya belli gelişim aşamalarını tamamlayarak gelmekte ve bu gelişim anne karnından sonra da devam etmektedir. Dünyaya gelen çocuklar kaba motor ve ince motor davranış özelliklerini kazanmaları sağlıklı bir hayat süreleri için olmazsa olmaz bir basamaktır. Bu basmakta çocukların bilinçsizce ellerinde tablet ve telefon ile zaman geçirmeleri demek sağlıklı bir gelişimin engellenmesi demektir. Teknoloji ancak amacına uygun şekilde kullanılırsa sağlıklı sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Güne başlar başlamaz elinde telefon ve tablet ile zaman geçirerek bütün gün hareketsiz kalan çocuklar hem fiziksel gelişimlerini aksatmakta hem de ruhsal olarak bozukluklara maruz kalmaktadır.
Sürekli olarak elinde tablet, telefon olan çocuk akşama kadar abur cubır yiyerek koltukta oturmakta. Yapılan araştırmalar bu şekilde bir beslenme şeklinin küçük yaşlarda obeziteye sebep olduğunu göstermiştir.
Teknolojiye bağlı olarak çocuklar gelişim dönemlerinde yalnız kalabilme ve temel fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilme yetilerini kazanamamaktadır.
Ne isterlerse her şey önlerine anında hazır olarak gelen çocuklar, yaratıcılık ve girişimcilik özelliklerini kazanamamaktadırlar. Böyle bir durum ileride bağımlı bir kişiliğin oluşmasına sebep olacaktır.
Gün boyu teknolojik aletlere odaklanan küçük yaştaki çocuklar, gözlerini renkli ışıklara yöneltmekte. Fakat bu durum ilerleyen yaşlarda dikkat seviyelerini ciddi derecede azaltmaktadır.
Küçük yaşlarda teknolojik aletlere bağlanan çocuklar, sosyal ortamlardan uzak kalkmaktadır. İçine kapanık şekilde yetişen çocuklar dil gelişimlerini de tamamlayamamaktadır.
Bu olumsuz durumların en başında anne ve babaların çocuklarla ilgilenme konusunda en kolay yolu seçmeleridir. Çünkü çocuklar fiziksel olarak somut bir faaliyet istemektedirler. Aileler ise telefon ve tablet ile kolay yolu seçerek onları teknolojinin olumsuz yoluna saptırmaktadırlar. Çocuklarla ilgilenmek için ilk önce onlarla sohbet ederek onları anlayarak başlamak gerekiyor. Teknolojiyi bir anda kucaklarına bırakmak yerine parça parça hayatlarına sokmak gerekiyor. Onları anlayıp dinledikten sonra gelişimlerine uygun faailiyetler belirlenirsa teknoloji ve çocuk konusunda daha sağlıklı bir yol izlenmiş olacaktır.