Takvimler Pazarlamacılar İçin Akıyor!
Özel günler, pazarlama profesyonellerinin gizli yardımcıları gibidir. Takvimde her zaman yeri hazırdır. Özel günler pazarlama planlarına daha yılın başında, hatta periyodik olarak her yılın takvimine kırmızı bayraklarla işaretlenir. Bu periyodik günlerden kalan diğer aktiviteler ise sektöre, önceliklere, hedeflere göre özelleşir. İşleri böyle bakınca kolaydır. Ancak zor olan şudur ki özel günlerde yapılan aktivitelerde öne çıkmak, akılda kalmak sanıldığı kadar kolay değildir.
O günler için herkes ödevini iyi çalışacaktır, hatta bazıları her yıl çıtayı daha da yükseltmektedir. Yani yarış hem birbirleriyle hem de bir önceki yıl yaptıkları kendi çalışmalarıyla olmaktadır.
Kolay olan zordur aslında!
Pazarlama ve reklam dünyasının son yıllarda bu özel günler için uyguladığı stratejilere baktığımızda en büyük değişimin reklam figürlerinde olduğunu görebilirsiniz. Yıllarca reklamlarda yansıtılan çekici, seksi ve tüketim odaklı kadın resmi, güçlü, ne istediğini bilen ve istediğini yapabilecek potansiyele sahip farklı bir kadın figürü ile değişti. Feminen kadın bakışı, feminist kadın bakışına dönüştü. Buradan hareketle doğmuş ve son yıllarda reklamcılık literatürüne girmiş Femvertising (reklamcılıkta kadınsı mesajlaşma) kavramı bu bakış açısının ürünüdür.
En yakın özel gün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kimi markalarca “kadın çiçektir”, kimi markalarca “kadın isterse her şeyi yapar” mottosuyla ele alınacaktır. Bu yılın böyle olacağının habercisi, önceki yıllar. Sadece bugün için strateji belirleyecek markaların yanı sıra, bir süredir iletişimini ve stratejilerini kadının başarısı üzerine kurgulayan markalar da söz konusu. Nike, P&G bir süredir ele aldığı “kadın istediği her şeyi yapmaya muktedirdir” temalı reklamlarını bu özel günlere de taşıyacaktır.
Nike: Bizi böyle bilin!
Nike: Kızlar neyden yapılır?
Orkid: #KızGibi
Ford: Tüm Kadınların Eline Sağlık
Filli Boya: Kadın
Bu reklamlar, şirketlerin başarabilen, kadın odaklı stratejileri, kadınları çalışma hayatına ve üretime katan sosyal sorumluluk projeleri ve bir süredir dünyada yayılmaya devam eden HeForShe hareketi gibi oluşumlar, kadının yerini yeniden ele alan bir bakış açısı ortaya koymaktadır. Burada toplumda fırsat eşitliği ve bu eşitlik için cinsiyet ayrımı gözetmeksizin birlikte çalışma bakış açısı söz konusudur. Tüm bu çalışmalar kadının toplum içindeki yerini gözden geçirirken bir yandan da markanın pazarlamasına katkı sağlıyor.
Bir gün değil, her gün pazarlama!
Özel gün pazarlaması olarak ele aldığımız bu konu, aslında bir markanın tüm stratejisine entegre edilebilen yeni bakış açısı gibi görünüyor. Bir marka doğru bakış açısını yakaladığında, bunu tek bir güne endeksli değil, her zaman kullanılabilir hale getirebilir.
Kısa vadede büyük yatırım yapıp herkes arasından sıyrılıp, istenilen etkinin yaratılmasını beklemek yerine, uzun vadede küçük yatırımlar yapmak ama konuyu hep gündemde tutarak daha fazla bilinirlik, etki yakalamak ve toplum için de katma değer yaratmak daha kalıcı bir kazanç getirmez mi? Düşünmekte yarar var!