Start-up Nedir ve Yaşam Döngüsü Nasıldır?
“Start-up nedir?” diye soracak olursak, “Önceleri Amerika’da başlayan daha sonra tüm dünyaya yayılıp kasıp kavuran bir iş modeli akımıdır” cevabını verebiliriz. Sözlük ise sözcüğü, “sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç” olarak tanımlıyor. Bazı kaynaklarda “yeni girişim” veya “girişim” olarak geçen “Start-up” sözcüğü “girişim” olarak Türkçeye yerleşmiştir. Amacı hızlı büyüme olan ve bunun için tasarlanmış; buna uygun teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere hitap eden ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, ihtiyaç gideren (yeri geldiğinde ihtiyaç haline dönüştüren), sürekliliğe sahip ve gelişmeye -geliştirmeye- müsait girişim fikirlerine kısaca Start-up diyoruz.
Şimdi de “Start-up’ların özellikleri nelerdir?” diye soralım ve cevabımızı verelim.
Start-uplar:
- Genelde birden fazla ofiste çalışmazlar.
- Gelirleri 20 milyon dolardan azdır ve 80 personelden az kişiye sahiptir ve yönetimde 5 kişiden fazla değillerdir.
- Yenilikçilik ana felsefeleridir ve bu konu oldukça önemlidir.
- Var olan yapıları düzenlerler ve mevcut sorunları tespit edip çözmeye çalışırlar.
- Hesaplarını hızlı ve güvenilir bir şekilde tutarlar.
Bir Start-up Projesinin 6 Aşamada Yaşam Döngüsü
1- Keşif (5-7 ay)
Bu aşama isminden de belli olduğu üzere işin potansiyelinin, ulaşılabilecek noktaların değerlendirildiği aşamadır. Gerektiği zaman danışmanlık yardımlarının ve var olan ya da oluşması muhtemel problemlerin önlemlerinin alındığı kısımdır. Ayrıca kurucu takımın oluşturulduğu, yatırımlar için incelemelerin yapıldığı, girişimin üretmek istediği ürün ya da hizmetin belirlendiği ve projenin hızlanması adına kuluçka merkezlerine katılımın olduğu aşamadır. Start-up projesinin en önemli aşamalarındandır ve başlangıcı temsil eder.
2- Onaylama (3-5 ay)
Bu aşamada artık girişimcinin elinde kendini daha fazla gözlemleyebileceği parametre vardır. Ürünlere olan ilgi burada gözlenebilir ve ona karşı reaksiyon verilir. Bu evrede çekirdek kısmı tekrar gözden geçirilir ve gerekli ise değişimler gerçekleştirilebilir. Yatırımlara da bağlı olarak ekip genişletme bu aşamada gerçekleşir. Girişimcinin ilk kazançları da bu kısma düşmektedir ve bu evre analitik değerlendirmelerin yapıldığı en iyi aşamadır.
3-Verimlilik (5-6 ay)
Bu aşama var olan iş modelinin tekrar gözden geçirildiği ve gerekli düzenlemelerin yapıldığı noktadır. Müşteri ilişkileri revize edilir ve artık kâr verimliliği artar. Teklifler daha gerçekçi ve detaylı bir şekilde ayarlanır. Yapılan satışlar artık tekrarlanıyordur ve girişimci büyümektedir. Artık girişimci ağızdan ağıza yayılıyordur.
4-Tırmanmak (7-9 ay)
Şirketin kendi kendine yetmemeye başladığı dönemlerdir. Bu dönemde agresif bir şekilde gelişime önem verilir. Artık müşterilerin sayısı hiçte azımsanacak kadar değildir. Departmanlar kurulur ve alanında profesyonel çalışanlar ilk kez işe alınır. Altyapı olabildiğince güçlendirilir ve girişim yükseliş içindedir.
5- Maksimum Kâr
Start-up bu aşamada en fazla kârı elde eder ve bunun işin çalışır.
6- Yenileme Çalışmaları
Start-up kendini durmadan yenilemeli ve gelişmeye açık olmalıdır. İşte bu aşama güçlenen temeller üzerine gelişimin ilerlediği aşamadır ve gerekliliklerle birlikte kendini yeniler.
Start-up İçin En Uygun Yerler Nereleridir ve Nedenleri
Tam tahmin edilebileceği üzere büyük şehirler bu iş için biçilmiş kaftandır. Sebebi ise daha fazla yüksek eğitimli insanın bu alanlarda yaşıyor olmasıdır. Eğitim seviyesi yükseldikçe daha fazla start-up oluşturulduğu bir gerçektir. Daha fazla eğitim almış insan, daha fazla start-up projesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yaşanılan bölgenin gelişmişliği de start-up projelerinin sayısı ile doğru orantılıdır. Bunun yanı sıra birçok ekonomik sistemde gelişmiş şehirlerde ulaşılabilecek yatırım ve yatırımcı sayısı diğer küçük şehirlere kıyasla çok daha fazladır. Etrafta var olan teknoloji, ulaşım, yatırımcı gibi parametrelerin çokluğu yatırımcılar için harika destekleyici noktalardır.
Tüm bunların yanında oranları düşük olsa da diğerlerinden daha az imkanlara sahip birçok start-up örneği mevcuttur.
Başarılı Bir Start-up’ın 6 Karakteristik Özelliği
1- Verimli pazar fırsatlarını belirleyebilme yeteneği
2- Uygun fiyat ayarlama
3- Yüksek performanslı bir takım
4- Birbiri ile ilişkili noktaların iyi bir iletişimle keşfi
5- Keşfedilmemiş alanlar için iyi bir yol haritası
6- Özgüven ve liderlik
Başarısızlık?
Başarısız olma ihtimali tabii ki de mevcuttur. Ancak korkmayın, başarısız olan bir girişim her zaman sıradaki girişim için harika tecrübeler barındırıyordur. Ayrıca cesaret her zaman öz geçmişinizde bulunması avantaj olan bir durumdur.
Yapılan çalışmalara göre başarısızlık oranı girişimin ilk yıllarında %25 civarı iken ilerleyen zamanlarda sektöre tutunmakla yüzleşen girişimlerde üçüncü yılda bu oran %44’lere varmaktadır. Aynı çalışmada 4 yıl geçtikten sonra hangi sektördeki girişimlerin hayatlarına devam ettikleri konusunda da çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan bazılarını buraya not düşelim. (Her bilgi kıymetlidir.)
En yüksek yüzde ile yoluna devam eden start-uplar finansal sigorta ve emlakçılık sektörlerindedir. Bu sektördeki girişimlerin %58’i yoluna devam ediyor. Tarım, eğitim ve sağlık alanında yapılan girişimler ise %56 ile oldukça cazip görünüyor. Yoluna devam etmekte en fazla zorlanan sektör ise %37 ile bilgi sektörü olarak görünüyor bu araştırmada.
Start-up ve MBA (Master of Business Administration)
MBA, yurtdışında ve ülkemizde yaygın olan bir yüksek lisans türüdür. İş yönetimi diyebileceğimiz bir alan ve içerik olarak bir işin nasıl kurulacağının, pazarlamanın, tedarik zincirinin nasıl yönetileceğinin öğretildiği bir programdır.
Start-up ile MBA arasındaki ilişki incelendiğinde, pozitif yönde bir ilişki ortaya çıkar. Başarılı olan girişimcilerin birçoğu MBA diplomasına sahip kişilerdir. Programın en büyük artısı odaklanılması gereken noktaları öğretmesi, problemlerin çözümü ve kurulan networktür. Bu ağ sayesinde sizin gibi start-up aşamasında olan birçok kişi ile bağlantı kurabilir, aynı zamanda akademi sayesinde önemli geri bildirimler sağlayabilecek akademisyenlerle iletişimde olabilirsiniz.
“Harikulade şeyler ancak içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesareti gösterenler tarafından yapılmıştır.”
Bruce Barton
Öyleyse cesaretle kalın!