Sosyal Medyada Fark Yaratmak İçin İlham Alınacak 5 Marka

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medya denildiğinde aklınıza neler geliyor? Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin, Youtube… Her biri birbirinden farklı amaçla kullanılan bu platformların birçok ortak özelliği de var aslında. Sosyal medya; bilgiye anında erişim ve bu bilgileri paylaşabilme olanağı ile insanlarla sadece iletişim kurmayıp aynı zamanda etkileşime geçebileceğimiz bir çeşit yeni bir ifade şekli yaratmamızı sağlar. Fazla etkileşim, fazla bilgi ise sosyal medyada paylaşılan birçok şeyi görmemize engel olabilir. Yapmamız gereken ise ilgi çeken içerikler oluşturabilmek.

Nasıl mı?

Radyo, televizyon, dergi/gazete, açıkhava reklamlarının yerini dijital reklamlara bıraktığı bir zamanda markaların rakiplerinden farklı bir strateji benimsemesi gerekiyor. Reklamlar inandırıcılıklarını kaybettikçe yaratıcılığın önemi artıyor ve farklı bir konumda yer almak isteyen markalar da artık yeni iletişim stratejilerini bu doğrultuda çizmeye başlıyor.

Storytelling/ Hikaye Anlatıcılığı

Bugün ise inanılmaz örneklerle listelediğimiz sosyal medya çalışmalarına dikkat çekmek istedik. Hem görmeden inanmam diyenler için de aradaki farkı gösterebiliriz diye düşünüyoruz.

Biz tüketiciler uzun metinlerden, müthiş tasarımlardan ve tekrarlardan sıkıldık artık. İşte tam da bu sebeple karşımıza çıkan herhangi bir bilgide bile dikkat çeken başka ögeler istiyoruz artık. Mesela hikayeler, beynimizin çok kolay takip ettiği bir anlatı yapısına sahiptir. İş arkadaşlarınızla iş yerinizde nasıl konuştuğunuzu ve anekdotunuzun onları bir sona erdiren bir şey haline nasıl geldiğini düşünün. Hikayeler güçlüdür çünkü heyecan, mizah ya da gerilim üzerine inşa edilmişlerdir. İnsanlar ise hikayeleri sever ve eğer yeterince iyi yazılmışsa sonuna kadar beklerler. Sosyal medyada bunu değerlendiren ilham alınası markalara bir bakalım!

1) Dove

Dove markası yıllar boyunca gerçek insanlara onların hikayelerine ve özellikle de süper model olmayan diğer kadınlara odaklanmıştır. Tabii tüketiciler de Dove tarafından önemsendiklerini hissediyorlar ve kendilerini onunla güzel hissetmeye layık görülüyorlar. Tüm bu çalışmaları titizlikle hazırlayan Dove, oluşturduğu hikayeleri gerçek insanlara odaklanarak yaptığını söylüyor. Bu kampanya ile daha da ileri giderek çocuğunu görmek isteyen bir babanın gerçek ve etkileyici hikayesini anlatıyor. Kısacası bir marka iseniz ve ürününüze mühendislik yapmayı seviyorsanız, bunu nasıl yaptığınızı gerçek hikayelerle insanlara dokunarak gösterebilirsiniz.

 

2) Nike

”Kız gibi yap!” temasıyla adından sıkça söz ettiren Nike var sırada.

Nike, kadınların ve kızların toplumun beklentilerinden etkilenmemesi gerektiğini vurgulayan bir hashtag kampanyası başlattı. YouTube’daki bu kampanya ile kalıplarını kıran genç kızların hikayesi anlatıldı. Video, başlangıçta “kız gibi atmak”, “kız gibi koşmak” gibi ortak beklentileri dile getiren hikaye üzerine kuruldu ve zayıflığı sembolize etmek için kullanılan bu ifadeler yerine aslında onların ne kadar güçlü olduğunu anlatmak istedi.

3) Airbnb

Airbnb de ilham verici bir hikâye anlatmanın, duygulara hislere odaklarak yapılmasını gerektiğini düşünüyor. Kullanıcılarının ona alışmasını sıcak ve güncel bir hikaye ile sağlıyor. Sosyal medyadaki viral etkisini mükemmel bir şekilde kullarak güçlü bir hikaye anlatan Airbnb bu animasyonu izleyen herkesin fikirlerin basitliğinden etkileneceğini söylüyor.

4) Htc

Htc’nin bu reklamı zeki bir kurgu ve aynı zamanda güçlü bir sinema filmi tadında çekiliyor. Zengin görsel imgelerle dolu reklamda oyuncu Robert Downey de var. Karakterin marka ile yolculuğa çıktığı komplo gelişmeleri hikayeye bir heyecan katıyor ve sonunda HTC’nin gerçekten iyi niyetli bir şirket olduğunu izlenimi elde ediliyor.

5) Toms

Bu seferki hikaye biraz daha değişik. 2011 yılında şirketin kurucusu çalışanlarına bir istekte bulunuyor ve o gün herkesin ofise ayakkabısız gelmesini istiyor. Bunu bir kampanya kurgusuyla oluşturan marka aslında hikayenin ardındaki temel fikre odaklanıyor. Bildiğiniz gibi az gelişmiş ülkelerde maddi durumu yetersiz aileler ve özellikle çocukları birçok marka tarafından destekleniyor. Toms’da eğer bir çift ayakkabı satın alırsanız ihtiyaç sahibi çocuklara ayakkabı bağışlamış olursunuz fikrinden yola çıkarak insanların duygularına odaklanıyor. Kısacası anlatacak iyi şeyler bulabiliyorsanız güçlü bir fikir ve ikna edicilikle sosyal medyada fark yaratmanız mümkün!

Bu hikaye anlatım örnekleri dikkatli bir şekilde planlanmış ve duygularımızda oynadığımız kilit noktalarla doludur. Sosyal medyada insanların ilgisini çekmek ve algısını güçlendirmek isteyen markaların son zamanlarda en çok başvurduğu yol olan storytelling hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Transmedia Storytelling Nedir? yazımızı da okumanızı öneririz.

 

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar