Shazam’dan Yeni Kampanya: Siber Zorbalığa Dur De
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim teknolojisi üzerinde de değişimler meydana geliyor. ”Bu değişimler farklı alanlarda farklı sonuçlar doğurabiliyor.” diyoruz. Fakat olumsuz yanlarını düşünürsek birçok sonuç elde edebileceğimiz bu değişimler bazen sandığımızdan çok daha kötü sonuçlara yol açabiliyor.
Yaşadığımız zaman dilimi içerisinde normal hayatın bir parçası haline gelen şiddet ve nefret söylemi ifadelerine alışmak istemesek de alıştırılıyoruz. İletişimimizin sanal hale gelmesi ile birlikte hayatımıza giren bir kavramdan yani ”Siber Zorbalık” tan bahsedeceğiz. Sanal şiddetin bir parçası olarak görülen bu konu bizleri korkuttuğu gibi hassas birçok kişi tarafından da farkındalık sağlama amacıyla gündemde kalmaya devam ettiriliyor. Bunlardan biri de Shazam!
MullenLowe Group, Shazam ile “Unmute Daniel” adlı bir kampanyayı yürütmek için işbirliği yaptı. Singapur’daki siber zorbalığa farkındalık kazandırmak için hazırlanan çalışma, Shazam kitlesi tarafından da büyük ilgi ile karşılandı. Sadece Singapur değil küçülen dünyanın her yerinde yaşanan bu konuya dikkat çekmek istendi ve sonuç…
Daniel’ın Öyküsü
Kampanya, gençlerin ve ebeveynlerinin hedef kitlesi ile bir iletişim kurma amacıyla yine teknoloji kullanılarak gerçekleştiriliyor. Medya ekranlarını kullanarak, insan kulağına duyulamayan bir frekansa sahip bir ses geliyor. Daniel tarafından görüntülenen bir mesajla birlikte yansıtılan ses ve akıllı telefonlarınızdaki Shazam uygulamasını açmanızı istiyor. Ses, uygulama tarafından tespit edildikten sonra, Daniel’ın öyküsü başlıyor. Daniel figürü ile birlikte siber zorbalığa maruz kalan çocukların hikayeleri başlıyor. Bu hikayeler Singapur’da meydana gelen gerçek siber zorbalık vakalarına dayanıyor ve bir gerçeği o kocaman kalabalıkların arasında sizin de duymanızı sağlıyor. Buna ek olarak, web sitelerinde ayrıca Singapur Çocuk Toplumundan siber zorbalıkla ilgili olarak farklı senaryolar ve tavsiyeler ve mağdur ebeveyn veya öğretmen olarak neler yapılabileceği hakkında da bilgiler içeriyor.
Toplumsal konularda farkındalık yaratmayı amaçlayan her marka gibi Shazam da ciddiyetin farkında olmalı ki -verdiği mesajdan bunu öngörmeniz de mümkün- bu konuda oldukça hassas.
Kampanyanın mesajı
Shazam‘ın APAC genel müdürü Steve Sos’un kampanya ile ilgili “MullenLowe Group ile böyle önemli bir sosyal girişim üzerinde ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz. Siber zorbalığa maruz kalanlar için sessizlik ve korkunun, farkındalık ve umutla değiştirilmesine ufak bir yardımımız olduğunu bilmek bile bizim için muazzam.” diyerek konunun ciddiyetini bir kere daha vurguluyor.
MullenLowe Profero’nun genel müdürü Radhe Vaswani ise “Sık sık yara izlerinin ve morlukların arkasındaki fiziksel zorbalığın aksine, siber zorbalığın fark edilmesi daha zordur. Teknolojiyi teknolojiye karşı açmak istiyoruz ve siber zorbalığın insanların farkına varmaktan daha yaygın olduğunu gösterdiğimizi, bununla mücadele etmenin her zaman bir yolu olduğunu gösteriyoruz.” diyor.
Konuşmalarını ve kampanya ile ilgili basın bültenlerini incelediğimizde konu ile ilgili daha fazla kişiye teknoloji ile ulaşmaya çalışan iki taraf görürken teknolojinin iyi tarafını kullanıp daha fazla insana ulaşan bu ikiliyi takdir ediyoruz. Daha öncesinde ülkemizde de ”Siber Zorbalık” için dikkat çekmek için ciddi kampanyalara imza atan Samsung ve BTK’nın çabasını da hatırlatmadan geçemiyoruz.
Sizler de dikkat çeken pazarlama ve farkındalık çalışmalarını bizlerle paylaşabilir, Freewall‘da fikirleri etkileyebilirsiniz. Biz değişelim sen, ben, o değişsin. Hem Osho bir sözünde demiş ki ‘‘Sen dünyasın; o yüzden sen değişirsen, dünya değişir.”
İnancınız ile kalın!