Sanal Gerçeklik Kaligrafi Dünyasında!

Paylaşmayı unutmayın.

Her yıl Tayvan’da gerçekleşen Computex Bilişim ve Teknoloji Fuarı, en yeni teknoloji ve yazılımları tanıtmak için kapılarını açtı. Computex’in en ilginç ürünlerinden biri de son yıllara damgasını vuran sanal gerçeklik yani VR (Virtual Reality) oldu.

VR

Oyun piyasasını yakın gelecekte eline geçirebileceği savunulan sanal gerçeklik teknolojisinin çalışma prensibi ise şöyle: VR gözlüğü düz ekrana bakmak yerine her göz için ayrı görüntü sağlıyor ve beyin iki görüntüyü bir araya getirerek üç boyutlu bir deneyim yaşamamızı sağlıyor. Intel’in Görsel Bilgi İşlem Grubu İçerik Stratejisi Direktörü Kim Pallister VR’ı şöyle açıklıyor; “Sanal Gerçeklik (VR), duyularınızı kandırarak sizi gerçek dünyadan farklı bir ortamda olduğunuza inandırmayı amaçlayan bir dizi teknolojiden oluşuyor.”

Kaligrafi ve VR Mı? Birlikte Mi?

VR bu kadar popüler olmaya başlamışken oyun dışında bir proje ile karşımıza geliyor. Tayvan Ulusal Saray Müzesi tarafından Computex Fuarı’nda sergilenen ve Çin Kaligrafi Sanatı’nı icra edebileceğimiz sanal gerçeklik projesi katılımcılarla buluştu.

https://giphy.com/gifs/mashable-EDGSyeZ621W24

Kaligrafi, süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Harflerin anatomilerini bozmaksızın anlaşılır ve okunur bir şekilde belirli estetik ve dizayn kurallarına uyarak icra edilir. Çin başta olmak üzere birçok topluma ait kaligrafi yazı örneği bulunmaktadır.

Projenin, dünyanın ilk VR kaligrafi kurulumu olduğu iddia ediliyor. Deneyimde, Çin karakterleri arka planda yüzerken müzik olarak, Çin pavyonlarından esintiler ile eski Çin’den bir sahnenin içindeymiş izlenimi ediniliyor.

https://giphy.com/gifs/mashable-EBcwfxVyHVS36

Ne kadar kullanışlı olduğu tartışılacak ürün şöyle çalışıyor: Tek yapmanız gereken arka plandaki kelimeleri izlemek ve ardından elinizdeki parçalar ile Çin alfabesi karakterleri üzerinden geçerek kaligrafiyi tamamlamak. Sözcüklerin çok hassas yazılması gerekiyor, aksi takdirde program tekrar yapmanızı istiyor. Vuruşu kaçırdığınız andan mükemmel yapana kadar tekrarlamanız isteniyor.

Projeyi yaratanlar ilham vermesi için özellikle tarihe dokunmak istemişler. Kaligrafi stili, , Huai Su’nun Tang hanedanının şaheseri olan “Otobiyografi”sine ait ve 777 yılına dayanıyor.

The Spirit of Autobiography adlı sergi Computex’de oldukça ilgi gördü. Önümüzdeki günlerde başka alanlarda da sanal gerçeklik uygulamalarını görmemiz mümkün. Bakarsınız, bu proje daha birçok sanal gerçeklik projesinin başlangıcıdır.

https://giphy.com/gifs/mashable-BMue9Aos1y9Xi

Sanal gerçeklik konuları ilginizi çekiyorsa  “Sanal Gerçekliğin Geleceğindeki Odak Nokta: Kulaklık ” başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar