Reklamlarda Hikayeleştirme Örnekleri

hikaye

Paylaşmayı unutmayın.

“Hikayeler anlatılmalıdır, yoksa ölürler ve öldüklerinde kim olduğumuzu veya niye burada olduğumuzu hatırlayamayız” der Sue Monk Kidd. Hatta birilerinden mutlaka duymuşuzdur: “Hayatımı yazsam roman olur” sözünü. Yüzyıllardır hikayeler, insanların iletişiminde eşsiz bir yere sahip olmuştur. Yaşanılan tecrübeler hikayeleri oluşturmuş, nesilden nesile ilerlemesine olanak sunmuştur. Bilgiyi doğrudan vermek yerine hikayeleştirerek aktarmak, hem bilginin yayılma hem de bilgiyi hatırlanma şansını arttırmıştır. Ayrıca hikaye dinlemeyi herkes sever. Hikayesi olan filmler, şarkılar hep diğerlerinden daha çok dikkatimizi çekmiştir.

Hikayenin ve hikaye anlatmanın gücünü keşfeden markalar ise uzun süredir bu yöntemi, reklamlarında ve pazarlama araçlarında kullanmaktadır. Hikayeler; marka ismi, ürün özelliği, logo ve kurucunun hayatı gibi  markaya ait farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hikayenin ortaya çıkmasından sonraki aşama nasıl anlatıldığıdır. Temel yaklaşım noktası tüketicinin duyguları olduğundan, tüketicinin hikaye ile bağ kurması, iyi ya da kötü gününde onunla beraber olduğunu hissetmesi ya da hikayenin içinde kendi yaşamından bir şeyler bulması oldukça önemlidir.

İsterseniz hikayesi olan ve viral olmayı başarmış birkaç reklam hakkında konuşalım.

Fulya’nın İntikamı- gittigidiyor.com

Sevgilisinden intikam almak için onun özel eşyalarını satan genç kızı hatırlayacağınızı düşünüyoruz. Kendisini en yakın arkadaşı Begüm’le aldatan sevgilisi Mert’ten intikam almak için, Mert’in özel eşyalarını gittigidiyor’dan 1 TL’ye satan ve bunun için iki dakikalık bir video çeken Fulya Timur, büyük yankı uyandırmıştı. Evet bu bir reklamdı ve 2009 yılına ait bir reklam, üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen hala hatırlanıyor. “Fulya’nın İntikamı” adlı gittigidiyor.com reklamı, 2 dakikalık uzunluğuna rağmen, Türkiye’nin hem ilk viral reklamı hem de en başarılı viral reklamı sayılmaktadır. Araştırmalar; eğer anlatacak bir hikayeniz varsa uzun süreli videoların viral olabildiğini göstermektedir. Bu nedenle viral olması beklenen bir videonun, kısa süreli olmasıyla ilgili net bir tutuma gerek olmadığı kanısına da varılabilmektedir.

fulya'nın intikamı reklam filmi

@AmberAvalona

Peki bu reklamdan sonra gittigidiyor.com’da ne gibi değişikliler oldu;

  • Sadece 1 ay içeriside 4.750.00 kişiye ulaşmıştır.
  • Fulya’nın Facebook’ta açtığı arkadaşlık sayfasına sadece 1 günde 68.000 arkadaşlık teklifi gelmiştir.
  • 1 ay içerisinde Video, 870.000 üzerinde izlenmiştir.
  • Bloglar üzerinde 6.300 yazıya konu olmuştur.
  • İnternet kullanıcıları tarafından 47 cevap videosu çekilmiştir.
  • Birçok ana haber bültenine, gazeteye haber olmuştur.
  • Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden milyonlara ulaşmıştır.
  • 24.07.2009 Cuma yayınlanan bu viral reklamın yayınlandığı tarihten sonraki hafta sonu gittigidiyor.com’un yayın trafiğinde %21’lik artış gözlemlenmiştir.
  • Yeni kayıtlı kullanıcı sayısı %97 artış göstermiştir.

Bekar Bekir

Özellikle sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, markalar reklamlar için sosyal medyayı da tercih etmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde vizyona giren Bekar Bekir filmi için reklam çalışmaları neredeyse sene başında başladı. Bekar Bekir adına açılan sosyal medya hesaplarından Bekir, kendisine eş arayan, bekar bir vatandaş olarak tanıtıldı. Değişik mekanlarda geçen komik eş arama videoları sosyal medya hesaplarından paylaşıldı ve filmin vizyon tarihine birkaç hafta kalana kadar, Bekar Bekir’i kendisine eş arayan 35 yaşında bir insan olarak tanıdık.

Bugün, Amerika’da “Master the Art of Storytelling” adı altında yüksek lisans programlarına konu olmuş hikaye anlatımının farkındalığına sahip olmak, markalar kadar bizler için de oldukça önemlidir. Markaların bir pazarlama stratejisi olarak kullandığı hikaye anlatımını, günlük yaşantımızda kullanarak insanlar arasında kendimizi hatırlanır kılabiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar