Ramazan Ayında Neden Sağlıklı ve Dengeli Beslenmeliyiz?
Cezbedici her şeyi kontrol etmeyi ve aylarca sürdüremediğiniz sağlıklı bir yaşam tarzına uymayı öğrenmek için Ramazan ayı bir fırsat olabilir mi?Bizler, Gagerlar olarak sizlere sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeniz için bazı temel bilgileri anımsatmak istiyoruz.
Bunlara Dikkat Edin!
Ağız sulandıran börekler, kurabiyeler, çift peynirli sandviçler ve bol şerbetli tatlılar içeren, tamamen dolu dolu bir masa, iftar zamanı boyunca çeşitlilik içinde tanık olduğumuz tüm bu yemekler… İronik olan, Ramazan ayının bir amacı – yemek de dahil olmak üzere zaaf ve arzularımızı kontrol etmektir. Yemek masanızı meyveler, birkaç ikram ve taze meyve suyuyla minimal bir şekilde döşemenin basit bir uygulamasını benimsememekle, hem kendi kontrolünüzü hem de ağırlığınızı kontrol etme noktasında yanlış adımlar atabilirsiniz.
Ramazan bize, paylaşma ve değer verme, birbirinize iyi davranma, ihtiyaç duyulana kadar el vererek yiyeceklerin israfını azaltma, açlık seviyenizi düşürme ve genel olarak vücudunuza bütün bir ay vererek, çok önemli değerleri öğretiyor. Detoksifikasyon ve sağlıklı oruç ile temizlenmek için oldukça önemli bir dönem bu.
Belirtilen saatlerce yememek ve içmemek, vücudunuza zarar vermeyecektir. (Tıbbi durumlar nedeniyle bir doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece!) Lakin orucu açınca abur cubur yememek gerekir.
Gün boyunca oruç tuttuğunuzda, açlık sancılarını tecrübe etmek doğaldır. Ancak gününüzü kolaylıkla geçebilmek için kendinizi manevi veya işle ilgili görevlerde meşgul edin. Oruç tutmak mideniz için kötü etkileyecek bir durum değildir. Ancak sindirim sisteminize bir mola vermesi nedeniyle en az 30 gün boyunca gerektirmesi gereken bir nimettir.
Altın Kurallar
İftar vaktine yaklaştığınızda, altın kuralı unutmayın! Kolay ve yavaş yediğinizde vücudunuz huzur içinde olacaktır. Tek seferde tüm öğünleri yemeyin çünkü; gün boyunca hiç yemek yemediniz. Orucunu açınca suyunuzu yudumlayın, sonra yenilikler deneyin. Mesela vücudunuzu karpuz, tatlı kavun, ananas ve şeftali gibi serinletici özellikleri olan zengin meyvelerle yenileyin.
Vücudunuza hak ettiği besinsel desteği verdikten sonra, kızartılmış veya tatlı bir şeye kendinizi şımartın, ancak daima dengeyi korumayı unutmayın. Sağlıklı olmak sıkıcı değildir ve yağlı, derin yağda kızartılmış atıştırmalıklar düzenli olarak tüketildiğinde her zaman olduğu gibi ramazan ayını da kabus gibi geçirmenizi sağlayabilir. Her şey denge, kontrol üzerine kurulmalıdır.
Ramazan ayı, sağlıklı bir yaşam tarzına başlamak için en uygun zamandır. Çünkü aşırı yemeyi kontrol etmeyi ve vücudunuzu kontrol altında tutmayı öğrenirsiniz. Her gün ara sıra ikramlarla birlikte orta derecede yiyerek, kademeli olarak formda olacak, yıllık detoksifikasyonunuzu almış temiz ve saf bir vücuda sahip olacaksınız.
Ramazan, ayrıca sigara içenlerin sigarayı bırakmayı ve günlük tüketimlerini kontrol etmeyi, yavaş yavaş durmayı öğrendiği zamandır. Ayrıca, kalp hastalıkları, artrit, tansiyon, kolesterol ve daha fazlasını içeren dengeli ve sağlıklı beslenmeye sahip hastalıkların ve tıbbi hastalıkların büyük çoğunluğundan da kaçınırsınız.
Vücutta yeterli sıvının muhafaza edilmesi, özellikle çalışmaya başlayanlar ve kavurucu sıcağa maruz kalanlar için bu ay boyunca çok önemlidir. Yaz mevsimi çok uzakta olmadığından, sıvıyı kaybetmemek için sahur saatlerinde yeterince sıvı içmenizi sağlayın.
Ve Son Söz…
Son olarak; oruç tutmak sınırlama değildir, kendimize sahip olduklarımız için ne kadar minnettar olmamız gerektiğini hatırlatır. Ve böylece daha az şanslı olan isteklerimizi kontrol etmeyi öğretir. Sağlığın çok önemli olduğunu akılda tutmalıyız. Bu nedenle, bütün bütün yemek yerine, etrafınızdakilerle paylaşarak mutlu ve sağlıklı bir zaman yaratabilirsiniz. Düzenli egzersiz ve sporu da ihmal etmemiz gerektiğini unutmayalım. En azından bol bol yürüyüş yapmak size iyi gelecektir.