Pazarlama Becerinizi 5 Adımda Geliştirin

Paylaşmayı unutmayın.

İnternet aboneliğimizi, tabiri caizse nüfusumuza aldırdığımız günümüzde, gerek internet kullanımının hızlı ve istikrarlı bir trend çizmesi, gerek sosyal medya platformlarının peynir ekmek hükmünde önemsenmesi ve gerekse akıllı telefonlarımız ile yön bulan yeni yaşam anlayışımız çerçevesinde, hayatın pek çok alanı yeniden revize ediliyor. Eee buna pazarlama da dahil!

 

Pazarlama Sektöründe Tüketici Devrimine Hazır Olun!

Şu an adını bile koyamayarak “Bilim Çağı” ifadesi ile geçiştirdiğimiz çağımızda, dünya düzeninin kurulu olduğu hayat biçimini oluşturan çatının tepesinde satışın bulunmasından ötürü, pazarlama alanında da görmezden gelinemeyecek kadar önemli revizeler meydana geliyor. Revize demek ne derece doğru tartışılır elbette. Çünkü kimilerimiz bu değişime “Tüketici Devrimi” de diyor.

Yolculuğunda son viraja girmiş olan Tüketici Devrimi hakkında, şimdiye kadar sayısız araştırmalar yapıldı ve artık araştırma dönemini geride bıraktık. Çünkü devrime ayak uyduracak çalışmaların uygulanması gereken zaman dilimi kapımıza dayandı. Peki, bu yeni tüketici devriminde ayaklarımızın yere sağlam bir şekilde basması için neler yapmamız gerekiyor?

İşte cevaplar!

1- Hikayenizi Daha Özel Kurgulayın ve İletişim Odaklı Birimleri Birbirlerine Bağlayın

Tüketiciler günümüzde şirketlerden daha özel hikayeler bekliyorlar. Hikayenizin amaç ve değerlerinizi müşterileriniz ile paylaştığınızı hissettirmesi, toplumu ilgilendiren konulara karşı bakış açınızı yansıtması ve de tüketicilerinizin kendilerini iyi hissetmesini sağlaması, sizi en doğru sonuca ulaştırmak için önemli bir adım.

iletisim-birimlerinizi-entegre-edin

@sgotty

Ayrıca hikayenizle kurmuş olduğunuz bağı etkili bir şekilde devam ettirebilmeniz için AR-GE, pazarlama ve iletişim kanallarınızın birbirine entegre ve uyum içerisinde çalışması da çok önemli. Çünkü tüketiciler artık şirketlerin sadece ürünleri ile değil, duyarlılık ve tepkileri ile de ilgileniyorlar. Bununla birlikte olası kriz dönemlerinde tüketicilere verdiğiniz tepkiler de tüketicinin davranışını büyük oranda etkiliyor.

2- Verileri Kullanarak Müşterilerinizi Daha Yakından Tanıyın

Günümüzde rekabeti kızıştıran bir diğer uygulama ise “Veri Tabanlı Pazarlama”.  Bu pazarlama yöntemi ile müşteriler hakkında bilgiler toplanıyor ve depolanıyor. Toplanan bu bilgiler, müşterilere daha özel deneyimler yaşatmak ve kurum ile müşteri arasındaki ilişkiyi geliştirmek adına usullere uygun olarak kullanılıyor.

müşteriyi yakından tanımak

@Dragon77

Bu pazarlama stratejisi ile tüketicilerin, kendilerini anlayabilen, kendilerine değer veren ve önemli olduklarını hissettiren markalara olan eğilimlerini kendi markanıza da yönlendirerek mevcut müşterilerinizi sadık müşterilere dönüştürebileceğiniz gibi, yeni ve potansiyel müşterilere ulaşma konusunda da oldukça mesafe kat edebilirsiniz.

3- Markanızın Ürününüzden Daha Büyük Olduğuna Tüm Kalbinizle İnanın

Günümüz tüketicileri ürünün muhtevasını önemsiyor olabilirler fakat tüketicilerin  önemsedikleri bir şey daha var ki o da satın alınan ürünün arkasındaki şirketi tanıma isteği.

Tüketicinin dahi, ürünün marka tarafından üretildiğini ve markanın üründen daha büyük bir anlam ifade ettiğini düşündüğü günümüzde, markanızı ürününüze ve pazarın beklentisine göre değil, ürününüzü markanızın amaç ve değerlerine göre şekillendirmeniz gerekiyor. Çünkü bir Tüketici Devrimi’nden söz ediyoruz ve devrim, eskiyi yok edip yeniyi var eden, yeniye ayak uyduramayanı da eski ile birlikte al aşağı eden güçlü bir olguyu ifade ediyor.

markanız-urununuzden-buyuktur

@negativespace

Bahse konu devrimde olan ise tam olarak şu: Geçtiğimiz dönemlerde geleneksel markalar vardı ve bu markaları pazarlar yönlendiriyordu. Günümüzde ise modern markalar ön plana çıkıyor ve bu markaları ise sahip oldukları amaçlar yönetiyor.

4- Sosyal Mecrada Önemli Ölçüde Etkin ve Etkileşim Halinde Olun

İçinde bulunduğumuz çağın en önemli ilgi odaklarından biri de sosyal medya. Sosyal medyadan uzakta bir varlık gösteriyorsanız dünyadan uzak olduğunuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabii bunlar tercihe bağlı konular gibi görünebilir fakat konumuz pazarlama olduğu için tercih şansınızın olmadığı hususunda sizleri uyarmamız gerekiyor.

sosyal-medyada-etkilesim-yakala

@stickermule

Sosyal medya platformlarında müşteriler ve markanız arasında etkileşim oluşuyorken aynı zamanda müşterilerin birbirleri arasında da (yorumlar vb. aracılığı ile) etkileşimler oluyor. Bu zaman zaman kendiliğinden oluşurken bazen de sizin etkileşimi arttırıcı faaliyetlerinizden kaynaklanabiliyor.

Bu mecralarda odaklı paylaşımlar yaparak, toplumu ilgilendiren durumlara karşı görüş ve düşüncelerinizi bildirerek ve yer yer müşterilerinizi memnun edecek kampanya veya çekilişler sunarak sürekli etkin olmak, kitlenizi her geçen gün daha da arttıracağı gibi, mevcut müşterileriniz ile aranızdaki bağı daha da kuvvetlendirecektir.

5- İnsanların Karar Vermelerini Sağlayacak Yöntemler Ortaya Çıkarın

Satın alma eylemi, genellikle duygusal kararlar sonucu ortaya çıkıyor. Bu kararları etkileyen faktörlerin başında ise geçtiğimiz dönemlerde “Herkes açısından yararlı” anlayışı varken  günümüzde “Benim açımdan yararlı” anlayışı yer alıyor.

Artık, “ben” odaklı bir yaşam anlayışının hakim olduğu dünyamızda, alışveriş tercihlerinin de bu odağa kayması şaşırtıcı olmamalı diye düşünüyoruz. Şayet amacınız pazarlama dünyasında var olabilmekten daha fazlasını kapsıyorsa müşteri adaylarınızın benliklerine de hitap etmeniz gerekiyor. Bu sayede tüketicilerin satın alma kararları olumlu yönde etkilenmiş oluyor.

karar verme mekanizmaları

@geralt

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

a- Yukarıda bilginize sunduğumuz hikaye, veri toplama ve sosyal medya yöntemlerini etkin bir şekilde kullandığınızda, tüketicilerinizin benlik duygularına ne şekilde hitap etmeniz gerektiği hakkında da hatırı sayılır bilgiler elde edeceksiniz.

b- Büyük markalar bu konuda denemeler yapıp sonuçları kendileri çıkarmaktan hiç geri kalmıyorlar. Gerekirse siz de deneyip, yanılıp, tekrar deneyip almanız gereken sonuçlara ulaşarak tüketicilerin benlik duygusuna hitap etme yollarını kendi yöntemleriniz ile de ortaya çıkarabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar