Pazar Araştırmaları İçin Sorular Neler Olmalı?

Paylaşmayı unutmayın.

Pazar Araştırmaları İçin Sorular Neler Olmalı? – Pazarlanmak, istenilen bir  ürünün arz-talep ilişkisini doğru şekilde kurmak oldukça önemli. Pazarlama araştırması denilince hepimizin aklına öncelikle bir ürün hemen ardında ise müşteri geliyor öyle değil mi?  Ürünün satışı için, müşteri potansiyelini algılamak o ürünün tüketicideki önemini belirlemek sistematik veriler ile ürünün değerini belirliyor. Potansiyel müşterilere yönlendirilen müşteri anketleri , pazar araştırmasının en kilit noktasıdır. Müşteri anketlerinden alınan geri bildirimler, işletmelerin ürettiği ve satışa sunduğu ürünü;  geliştirme ve iyileştirme konusunda yapılan yatırımlara da şekil vermektedir. Siz de henüz anketinizde hangi kritik soruları sormanız gerektiğini düşüyorsanız, buyrunuz. 

Pazar Araştırmaları İçin Sorular Neler Olmalı?

1- İdeal Müşterimiz Kim? 

Müşterimizin kim olduğunu blmek en önemli unsurdur. Müşterilerimizin; cinsiyeti , yaşı, eğitimi, ekonomik gelir seviyesi, ürünü talep ettiği konum ve buna benzer demografik verileri öğrenme, satışa sunduğumuz ürünün , alıcısı hakkında ön bilgilerine sahip olmaktan geçer.

2 – Müşteriniz Ürün Beklentisi 

Müşterinizin gerçekten ne istediğini bilmelisiniz. Şöyle ki ürün veya hizmetin müşteri oluşturduğu hayal kırıklığı ve yaratıcı fikirleri baza almalısınız. Ürün değerlendirmesini yapmış olduğunuz pazar araştırmasına istinaden; bir skala da tutarak müşterilerinizin deneyimleri doğrultusunda fikirleri toplamalısınız. Bir ürünün ya da hizmetin müşterinizdeki çözümüne kulak verirseniz; mevcut üründeki portföyü geliştirmek sizin için daha kolay olacaktır. 

3 – Sizi Rakiplerinizden Ayıran Şey Nedir? İdeal Müşteri Ne İster?  

Kar amacı gütmek istenilen ürünün kararlı ve istikrarlı portföyünü oluşturmak için , ürününüzde ki farkı ve rekabet içerisindeki avantajlarını keşfedilmelidir. Bu keşif için size yardımcı olacak etkili yol ise Müşteri Memnuniyeti sorularını sormaktan geçmektedir. Pazar araştırmanız için en kilit anahtarlar elde etmelisiniz. Müşteri memnuniyeti adına sorulmş sorular ise üründeki geliştiricilik yönünde pazar araştırmanızı çözüne ulaştırabilr. Örneğin: 1960’larda hızlı sıcak yemek isteyen müşterilerin mikrodalga fırın geliştiriciliğini fikirlerde çağrıştırarak , mikrodalga fırın kombinasyonunu müşterinin ne istediğine kulak vererek üretimi kuvvetlendirmede ve teklifleri değerlendirerek ürüne başka bir hal kazandırması gibi.

4 – Ürününüzün Müşterilere Ne Gibi Fayda Sağlamaktadır? 

Ürün ve hizmetin satışında fayda sağlamak en mutlak etkenlerden biridir. Müşterileriniz ile ürün arasındakini duygusal yönde bağlantı kurabiliyor olmanız satışını sağladığınız ürün içinde birden fazla faydalı seçeneğe de ulaşmış olacaksınız.

5 – Ürün ve Hizmeti Satın Alanlar Kimler? Satın Almayanlar Neden Satın Almıyor? 

Pazarlama çalışmalarınızda demografik sorular ürün satışında son derece idealdir. Ürün sayışınıza yardımcı olan bir diğer ideal seçim ise satın alma popülasyonuna dayanarak pazar araştırmanızda mevcut bir model çıkarmanıza aynı zamanda da mevcut müşterinizin metriğine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Peki ya satın almayanlar neden satın almıyor sorusunu cevaplamak ise ; ürün veya hizmetin bir kalitesinin olup-olmadığını görmek istemeniz ile başlayacaktır. Eğer bir ürün ve hizmeti satın alma sürecinin takibini, mevcut potansiyel müşterinizin kim olduğunu tanıyorsanız; sizi satın almayan müşterinizi de tanımanıza ve satın almayan müşterinizi potansiyel müşteriye dönüştürmenizi sağlayabilir. Gerekli ürün eğitim bilgisini, kalitesini hatta pazarlama stilinizi de gözden geçirmeni gerekecektir.

6 – Markalaşma & Markanıza Duyulan Müşteri Güveni Güveni – Pazar Araştırmaları İçin Sorular Neler Olmalı?

Sizce mükemmel marka var mıdır? Siz ne kadar mükemmel bir markasınız? Bu soruların tek cevabı , mükemmel marka hiçbir zaman yoktur! Fakat bu sizin markanızda mükemmelleştirmeye yakın olmayacağınız anlamına gelmez. Nasıl mı?  Ürün ve hizmetinizin müşteri için sorunu çözebilir olması, hayatı kolaylaştırabilir. İş görebilir ve müşteri odaklı olmasına markanızı destekleyici referanslar olacaktır. Eğer siz de pazarlama çalışmalarınızı müşteri odaklı tercih ederseniz bu sizi markalaşmada iyi bir noktaya taşıyacaktır. Güvenilir bir marka haline gelmek ihtiyacın ve erişimin kolaylığını müşteriye sağlamak pazarda sizi rakiplerinizden ayıracak yüksek faktörlerdendir.

Ürünün kalitesi tüketilebilir olması kadar, markanız bünyesinde bulunan personel, müşteri temsilcileriniz, tüketicileriniz ve ürün üzerindeki satış algınız da oldukça önemli yere sahiptir. Saygın bir marka güveni oluşturmak çok çalışmak ve  zaman gerektirmektedir. Tüm bu oluşumları yarattıktan sonra güven algısını müşteri de yitirmek ise hiçbir şey gerektirmeye bilir. İşletmeninizin pazardaki değeri ve müşterideki marka güven olgusunu korumanın yönlerini güçlendirmek için markasal bütünlüğünüzü ve marka güveninizi sağlam inşa etmelisiniz. 

pazar-arastirmalari-icin-sorular-neler-olmali

7 – Müşterileriniz İle  Ürün Ve Hizmet Hattınızdan İletişim Kurmanın En İyi Yolları   

Hedef kitleniz ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanın yolunu kusursuzlaştırmamanız markanızın pazar piyasasında çöküşüne sebebiyet verebileceğini biliyor musunuz? Bir çok markanın çöküş etkenlerinden birisi de hedef kitle ve potansiyel müşteriye nasıl ulaşacağını, nasıl bit iletişim kuracağını seçememesinden kaynaklanmaktadır. Doğru kanallar ve yolları belirlemek oldukça önemlidir. Ürünün alım-satım dengesini vermiş olduğunuz hizmet karşılığında dengede tutabilirsiniz. Bir ürün veya hizmete sahip olmak pazara sunulmuş ürünün veya hizmetin değerini belirlemenin yanı sıra değerinin belirlenmesine de müsaade etmektir. Bu durumu ise müşterinin yaşadığı soruna veya hayatını kolaylaştırıp-kolaylaştırmadığına kulak vererek çözümcül yaklaşımı elden bırakmamalısınız.

Müşteri taban haritanızda sizi konsolide etmeye fayda sağlayacak olan müşteri memnuniyeti iyileştirmenin en faydalı yolları ise ; periyodik tablolar ile sunulan ürün ve hizmetin müşteri için ne anlama geldiği bilgisini geri bildirim ile size iletmesidir. Müşterilerinize sizin ile iletişime geçme, geri bildirim bırakma, sunulan sistemi kullanabilme gibi faktörlere imkan sağlanması gerekir. Kimi zaman bu self servis kontrolleri kimi zaman ise kullanılabilirlik anketleri çoğu kez de iletişim yolu ile müşteri hatları olacaktır. Sisteminizi markanızı pazarınızı iyileştirmek iletişimi kuvvetli kılmakla eş zamanlı çalışır.

8 – Doğru Fiyat Belirleme  – Pazar Araştırmaları İçin Sorular Neler Olmalı?

Piyasaya sunulan ürünün veya hizmetin fiyatlandırılması işletmenizin ve markanızın en önemli yönlerinden biridir. Fiyatı biçilmiş olan ürün için marka  karlılık seviyesi, markanın benimsenmesi ve markadaki algıyı da belirlemektedir. Fiyatlandırma şekilleriniz markanız adına müşterinizde bir çağrışımlar oluşmasına katkı sağlar . Örneğin yavaşça fiyatı artan bir ürün müşterilerde olumsuz bir bakış açısına sebep olur ve bu ürün ve hizmetinizin gelir getirisine yansır. Oysa ki direkt yüksek rakam müşterilerinizin , ürüne karşı elit bir bakış açısı oluşturmasına izin verir. Buna nazaran oluşturduğunuz prestijli algı sizi doğru fiyatlandırma istatistiği ile markanızın ideal fiyat belirlemede etkili bir unsur olacaktır. Tabi ki unutmamanız gereken en önemli tespitlerden birisi de pazardaki rakiplerinizi fiyat ücretlendirme yaklaşımlarıdır. Belirtmiş olduğumuz tüm bu faktörler size ürünüz ile ilgili ideal fiyata ulaşmanıza yardımcı olabilecektir. 

pazar-arastirmalari-icin-sorular-neler-olmali

9 – Vizyona Ulaşabilme   

İşte en kilit noktalardan bir diğeri de vizyon sahibi olmak. Tüketici sektöründe vizyon sahibiyseniz örnek verecek olursak; Apple dünyaca ünlü bir marka ve pazarın içerisinde bulunan diğer markalar ile barikatları arasında çekmiştir. Bunun en önemli sebebi ise kuruluş aşamasından itibaren sürdürülebilir olan vizyonudur.  Eğer markanızın ve/veya işletmenizin kalıcı izler bırakmasını istiyorsanız; ürün ve hizmetin kalitesinin marka ve işlet bazında da bir vizyona sahip olmasıdır. Şayet bir vizyona bağlı kalırsanız kusursuzluğa hatta pazar içerisindeki tüm zorlu aşamalara dahi dirayetli kalabilirsiniz. 

10 – Marka Taklitlerini Dallara Ayırın

Taklitlerden sakınınız (!) Evet doğru , piyasaya sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetin özel oluşu hem markanıza hem de satın alan-satın almak isteyen müşterinizi de özel hissettirecektir. Şöyle ki; pazarda yerini kuvvetle koruyamayan bir marka ya da işletmenin piyasada durgun kalması markanızı nihai sona götürecektir. Hedef kitlenizde marka değerinin kapısını açmanın anahtarı vizyondur.  Potansiyel müşteri tabanınızın arttırabilme, rakipleriniz ile fark oluşturarak rekabeti azaltma; vizyonunuzun bütünlüğü ve kendine has oluşu izleyeceğiniz pazar stratejisinde vizyonunuza bağlı olacaktır. Böylece markanız ve/veya işletmenizin vizyonu sizi bir üst seviyeye çıkaracaktır. 

Bir ürünü veya hizmeti satın alma esnasında müşterilerinize Neden? sorusunu sormaktan kesinlikle çekinmemelisiniz. Bazen kullandığımız bir ürünün veya hizmetin kullanım kılavuzunu okuma hepimize zor geliyor olabilr. Fakat değerlendirme aşamasında bir ürünün veya hizmetin anketinin yanıtlayıcıları sorduğunuz soruları cevaplamak için can atıyor olacaktır. İşte tam da bu noktada markanızın veya işletmenizin;  potansiyel müşteri tabanınızın sizi bir yelkovan gibi ileri taşıyabileceğini unutmayın! Biliyorsunuz ki reklamın iyisi kötüsü yoktur . Anket sorularınız sizi geliştirmek, pekiştirmek adına en kritik alanlardan biridir. Tüketici Haklarının en birincil maddesi “Her tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılamayı talep edebilr “ 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar