Otomotiv Sektöründe Gelecek Şekilleniyor
A noktasından B noktasına seyahat ederken bile otomotiv sektöründeki teknolojik gelişimlere tanık olabiliriz. Yapay zekanın teknoloji ile birleşmesi tüketiciyi bilinçlendirmede destek sağlamaktadır. Markaların ise tasarımda da üst düzey hizmet anlayışı ve kullanıcı hedefli sunumlarıyla karşılaşmaktayız.
Arz-talep ilişkisinde statü kazandıran ve üstünlük hissine göre tercih edilen marka modellerde sınıfsal algının ihtiyaca dönüşümünü görmekteyiz. Otomotiv pazarında istihdamı etkileyen arz-talep ilişkisi finansal açıdan piyasaya yön vermektedir. Yeni teknolojilerin monte edildiği otomobiller oldukça dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü markaların önderliğinde otomotiv sektörüne bakış açısı sunuyor ve otomobil dendiğinde tüm gereksinimleri yenilik ile karşılıyor.
Elektrikli Otomotivler
Adı üzerinde elektrik enerjisi ile üretilen otomobillerdir. Tasarım olarak motorlu araçlarla aynı görsele sahiptir. Gördüğünüzde ayırt etmek zor olacaktır. Karbondioksit sorununu ortadan kaldıran elektrikli otomobiller için doğa canlısı diyebiliriz. Sadece elektrik enerjisi ile çalışan otomobilleri bataryalarının şarj sistemi iki tip olarak şekillendirilmiştir.
Kendi kendine şarj etmeyen; bataryaları biten bu otomotivler fiziksel olarak destek verilmesi sonucu şarj olmaktadır. Diğer seçenek ise Hibrit olarak adlandırılan otomobiller. Hem benzin motoru hemde elektrikli motor bulunmaktadır. Hibrit motoru çalışırken , elektrikli motoru şarj ederek devir daim eder. Benzin bitse dahi, elektrikli motorla araç yol sürüşüne devam etmektedir.
3D Otomotiv
Tasarımda 3D baskısı ile müşteriye özel üretimin otomotiv pazarına uyarlanmasında butik tasarımlar ortaya çıkmıştır. Yedek parçada hafif materyaller , yakıtta ise verimlilik ön plandadır. Uluslararası Üretim Teknoloji Fuarında (IMTS) sergilenen teknoloji çağımızda birçok avantajı pazarla buluşturuyor. Çevre dostu olması kullanıcıyı da etkilemektedir.
Düşünce Gücü ile Çalışan Otomotivler
Asıl amacı engelli sürücülere destekleyici kontrol sistemi sağlamaktadır. Nöromobil ismi verilen otomobiller beyin sinyallerini okuyor ve sinyallere elektriksel komutlar vererek oto kontrol sitemini devreye sokuyor. Paris Otomotiv Fuarı’nda, Opel markası düşünce gücüyle çalışan “Opel Mind” ismini verdiği aracı tanıtmıştır. diğer marka olan Nissan; beyin hücrelerindeki aktivitelerin EKG’sini alarak 0,2 ile 0,5 saniye arasında tepkimelerin aracın kontrol edilmesi ön görülmüş. 2021 yılında proje hayata geçirilecektir.
Türkiye Otomotiv Pazarı
Ekonominin lokomotifi olarak kabul edilen endüstri devriminin en büyük yatırım payına sahip sanayi dalıdır. Türk Otomotiv sanayisi, 1950’li yıllarda başlayarak 1960’lı yıllarda hız kazanarak üretimde kuvvetli bir istihdam yaratmıştır.
Otomotiv sektöründeki iş hacmi oldukça geniştir. Demir-çelik,metaller,petrokimya,cam,lastik birbirini takiben sürükleyici bir pazar elde etmiştir. Bu pazarın geniş bir istihdam yaratmasının diğer faktörleri ise; pazarlama, servis, bayi, akaryakıt, finans ve sigortadır.
Böylece iş ve ekonomik istihdam da çok geniş bir kitle oluşmuştur. Endüstriyel hayatın öğreticiliği ve sektör içerisindeki teknik bilgi, otomotiv sektörüne önem katmıştır. Ticari açıdan Türkiye’nin dinamosu haline gelmiştir. Ülkemizin marka sahibi olmaması sizleri asla yanıltmasın. Çünkü otomotiv pazarın da dünya genelin de üretimin en güçlü ayağı Türkiye’dir.
Peki Türkiye Otomotiv Sektöründe Neler Oluyor?
Otomotiv pazarı ; sıfır araçların son beş yılda tercih edilmesi ile büyümüştür. 2014 yılına gelindiğinde ise satışta grafiklerde düşüşler söz konusu olmuştur. Sebebi ise Ötv teşviklerinin olumsuz etkileri. Finansal çözüme ulaşamayan sıfır araç piyasası, nihai tüketicilerinide sarsmıştır. Bu durum karşısında nihai tüketici, 2.el araçlara yönelmiştir. Fakat 10 yaş hatta 20 yaş araçların trafikte güvenlik açığı yarattığı gerçeği kaçınılmazdır. Yani 2’i araçtan 1’i aslın da tehdit unsurudur. Çünkü model yılı ile sınıfsal farktan dolayı risk oluşturmaktadır.
2. El otomotiv ticareti adına revize edilmiş yeni yasa tüketiciyi korumaktadır. Eksperler Derneği ile desteklenen yeni yasa aslında oldukça da yeni piyasa sağlamaktadır. Böylece 2. El pazarını doyuran bir alım-satım söz konusu olacaktır. Pazarı ise daha profesyonel kılacaktır.
Şimdi Düşünelim ..
Otomotivin ekonomideki istihdam da fırsatları endüstriyi olumlu etkileyecektir. Gelişen teknolojiyi takiben dijital , arge yatırımlar ve 4.0 Endüstrinin büyük katkısı olacaktır. Jeopolitik konum otomotiv pazarında farkında olunmasa da oldukça etkileyici bir unsurdur. Dünden.., bugüne… teknoloji ne kadar büyük oluşumlarla hayatımızın içerisinde yaşıyor. Otomotiv sektörünün teknolojile birleşmesi sonucu tüketiciyi de himayesi altına alacaktır.Teknolojinin çığır açacağı araç teknikerinin de insanlık ile buluşması otomotivi pazarını çeşitlendirecek mekanik olgu sayesinde farklı modeller ile bir araya geleceği kaçınılmaz gerçeklerin içerisinde yer alıyor. Araç tekniklerinin farklı modelleri ile karşı karşıya kalınacaktır.
Böylece otomotiv pazarı ve sanayisi canlı kalacak üstelik elde olan verileri geliştirerek analitik açılarla sektöre donanım kazandıracak. Pazarın gelişimi ekonomik anlamda istihdam sağlayarak sektörün daha da vizyon yaratmasına neden olacaktır. Ekonomik istihdam coğrafi konumunda otomotiv pazarını gelişen teknolojiler doğrultusunda daha da avantajlı hale getirebilir. Akabinde ise üretimde ve ihracatta yeni fırsatlarla karşı karşıya kalınabilir. Gelişen teknolojileri markalarla, markalarında destekleyici teşviki ile finansal çözümlerle otomotiv sektörüne daha da değer kazandıracaktır.
Türkiye ise coğrafi konumunun da etkisiyle pazarı güçlü tutarak, üretimde stratejik gelişmeleri sektöre ulaştıracaktır. Sanayinin atar damarı olmayı başaran otomotiv pazarındaki gelişmeleri zinde tutarak, ekonomik istihdamı destekleyici görevi üstlenmeye son sürat devam edecektir.