McDonald’s’ın 10 Harika Dijital Pazarlama Kampanyası

McDonald's

Paylaşmayı unutmayın.

McDonald’s yıllardır zekice tasarlanmış dijital pazarlama kampanyalarıyla insanları Golden Arches’a çekmeye devam ediyor. Bu kampanyalar, insanları restoranlara çekmekle kalmıyor aynı zamanda marka sadakatini ve bağlılığını artırmaya da yardımcı oluyor.

Bizler de dünyanın dört bir yanında yayınlanan bu reklam kampanyalarını sizler için derledik. Gelin hep birlikte bu dijital reklam kampanyalarını hep birlikte inceleyelim.

1. Eller Dolu

McDonald’s en başından beri fast-food üreticisiydi ancak marka 2018’de restoranlardaki herkes için nasıl kolaylık sağladığının altını çizerek müşteri deneyimlerindeki adımlara odaklanmayı tercih etti.

Kampanya, “Eller Dolu”, “Yetişkin” ve “Olması Gereken” adlı üç farklı reklamdan oluşuyor. Her biri, McDonald’s’ın mobil uygulaması, mağaza içi sipariş ekranları ve masa servisi dahil olmak üzere farklı bir mağaza içi yeniliği gösteriyor.

McDonal’s burada özellikle aileleri hedef alarak hikaye odaklı ve ilgi çekici bir kampanya ile algıları değiştirmek ve inovasyonu vurgulamayı amaçlıyor.

2. Search It

Markanın simgesi olan Golden Arches’ı tanımak çok da zor olmadığından marka 2017’de cesur ve markasız bir kampanya yayınlayacak kadar emindi. “Search It” olarak adlandırılan reklamda aktris Mindy Kaling, izleyicleri “Kola’nın çok lezzetli olduğu yer” şeklinde Google’da arama yapmaya davet ediyor.

Reklamın amacı, gençlerin bugün bilgiye nasıl ulaştıklarını vurgulamaktı. Reklamda gösterilen Google araması, kampanya videoları için bir merkez haline geldi. Ayrıca marka için arama yapmayı da sağladı.

3. Bevin Burger’ın Facebook Canlı Yayını

McDonald’s, ABD’deki Ulusal Hamburger Günü şerefine 2016 yılında ilk Facebook Live etkinliğini gerçekleştirdi. Canlı yayını izleyenler Bob Ross’un tarzını taklit eden komedyen “Bevin Burger”in bir burgerden esinlenmiş portreleri boyadığına şahit oldu.

McDonald’s önceleri eleştirilme veya sosyal etkileşime girme konusunda endileşiydi ve canlı yayın videolarından uzak duruyordu. Ancak kullanıcılar fast food zincirinin bu komedi çabasını yalayıp yuttu. AdWeek’e göre video 40 dakikada 884. 300 kişiye ulaştı ve 43.200 beğeni veya paylaşım elde etti.

bevin burgers McDonald's
@econsultancy

4. Big Mac’in 50. Doğum Günü

Big Mac, 2018 yılında 50 yaşına girdi ve McDonald’s Fransa’da retro temalı bir baskı ve dijital kampanya ile ikonik burgeri onurlandırdı. Son on yıla ikonik bakışlar sergileyen kampanyada, yaratıcılığın, modanın, teknolojinin ve politikanın sürekli nasıl geliştiği vurgulanırken Big Mac heo aynı kalıyordu.

Kampanya ayrıca retro Snapchat filtreleri ve diğer kullanıcıların yıllar geçtikçe nasıl göründüğünü soran etkileşimli sosyal medya içeriği gibi diğer dijital unsurları da içeriyordu.

https://twitter.com/TBWA_PARIS/status/1062638855701049344

5. #GoodToKnow

McDonald’s, 2015 yılında, tavuk kanadının nasıl yapıldığına dair mitleri yıkmak için influencer pazarlamayı kullandı.

Marka, #GoodToKnow etiketli “McDonald’s’ın Chicken McNuggets’ında neler var?” sponsorlu videosunu oluşturmak için YouTube yıldızı Raphael Gomes ile anlaştı. Video bugüne kadar 176.683 kez izlendi. Influencer pazarlamanın gelişimi göz önüne alındığında o dönemde henüz bebeklik çağındaydı.

Bunun yanı sıra marka, söz konusu nuggetlarda % 47 daha az tuz dahil olmak üzere yıllar boyunca Happy Meal’da yapılan değişiklikleri vurgulayan ‘Always Working’ TV reklamını da yayınladı.

6. TrackMyMacca Uygulaması

Avustralya’da ve muhtemeln dünyanın dört bir yanındaki insanlar, 2013 yılında kitlesel üretim ürünü yiyeceklerin kökeni ile ilgili endişe içindeydiler. Sonuç olarak McDonald’s, çeşitli McDonald’s ögelerinin nereden geldiğini insanlara göstermek için artırılmış gerçekliğe dayanan “TrackMyMacca” uygulamasını başlattı.

Kullanıcılar yalnızca bir McDonald’s ürününü tarayarak söz konusu ürünün bileşenlerinin kaynağını tanımlamak için markanın tedarik zincirindeki verilere erişebildi.

7. Sevgiyle Öde

McDonald’s, 2015’te Super Bowl’da bir reklam yayınladı ve rastgele müşterilerin belirli zamanlarda siparişlerinde nakit yerine ‘sevgi dolu jestlerle’ burger için ödeme yapabileceklerini duyurdu.

Reklamda bir servis görevlisi “Toplamımız tek bir aile kucaklaşması” diyor. Bir diğeri de “Anneni ara ve onu çok sevdiğini söyle.” diyor. Büyük resmi gördünüz!

Marka ayrıca Super Bowl reklam aralarında Twitter aracılığıyla ürün hediye teklifleri sundu. Sonuç mu? Super Bowl reklamının YouTube versdiyonu yayınlanmaya başladığı dört gün içinde 8 milyon görüntü elde etti. Fena değil gibi?

8. Çöpü Tekmele

McDonald’s gibi büyük markalar daima kurumsal sosyal sorumluluklarını göstermenin yollarını arıyor. 2010’da – McDonald’S, çevresindeki alanların kirli olduğu iddiasına yanıt olarak McDonald’s Almanya, çocukları ve gençleri çöplerini sorumluluk bilinciyle atmaya teşvik etmek için bu kampanyaya dahil oldu. Fifa Dünya Kupası arifesinde başlatılan reklamlar, gençleri ufalanmış Maccy D ambalajlarından yapılmış topları kullanarak skor yapmaya yönlendirdi.

9. McDonald’s’a Sor

Halkın birçoğunun gıdalarının kalitesi ve izlenebilirliği konusunda endişeleri olan McDonald’s Kanada, müşterilerin bilgilendirildiğinden emin olmak istedi. Bunu gerçekleştirmek için halktan yiyecekleriyle ilgili soruları cevaplamalarını teklif ettiler.

2015 yılındaki kampanyada her biri yanıtlanan 20.000’den fazla soru soruldu. Marka ayrıca bazı sorulara verilen video yanıtları göstermek ve müşterileri hikayeye daha da çekmek için bir YouTube kanalı kurdu.

10. İnteraktif Happy Meal Oyun Bölgeleri

Son olarak McDonald’s İngiltere, 2012’de 150 etkileşimli Happy Meal Oyun Bölgeleri oluşturdu ve restoranda yemek yiyen çocukları daha aktif olmaları için hareketlendirdi.

Marka, resimlerin ve karakterlerin zemine yansıtılmasıyla tamamen etkileşimli bir deneyim oluşturmak için kameraları ve kızılötesi teknolojiyi kullandı.

McDonald's happy meal play zone

Tüm bu deneyimler bugün daha yaygın olsa da McDonald’s bu kampanyaların öncüsüydü.

Bonus: McDonald’s İstanbul tarafından düzenlenen ilgi çekici kampanyayı merak ederseniz Üşüyen Ellere McDonald’s Dokunuşu yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar