Marka İsmi Önemli midir?

marka-ismi-önemli-mi

Paylaşmayı unutmayın.

Marka İsmi Önemli midir? – Apple, Google, Amazon, Coca Cola… Bu isimleri artık hepimiz biliyoruz. Adeta içimize işlemiş bu isimleri artık o kadar benimsedik ki günlük hayatımızda normal kelimelerin yerine kullanmaya başladık. Örneğin artık internette arama yapmaya “Google”lamak diyoruz ya da birinden peçete istediğimizde “Selpak” var mı acaba diye soruyoruz. Peki bu marka adları nasıl bu kadar popüler hale geldi? Markalar için isimler bu kadar önemli mi? İsimleri güçlü yapan şey sesleri mi yoksa arkasındaki anlam mı? Şimdi gelin bu soruların cevaplarına hep beraber bakalım.

Marka İsmi Gerçekten Önemli mi? 

Hangi başarılı girişimciye sorarsanız sorun size aynı şeyi söyleyecektir: Başarılı bir marka yaratmanın sayısız bileşeni vardır, fakat en önemlisi iyi ürün ve hizmet sunmaktır. Bu konuda biz de hemfikiriz. Ama aslında marka ismi düşünüldüğünden çok daha büyük bir ağırlık taşıyor. 

Yapılan araştırmalara göre kelimeleri öğrenirken onları sadece ezberlemiyoruz. Bir kelimeyi öğrenmek, aslında bir anlamı bir dizi sesle eşleştirmekten çok daha fazlasını yapmak anlamına geliyor. Aslında kelimeyi öğrenirken p kelimeyle birçok yoldan bağlantı kuruyoruz. O an için ne hissettiğimiz, kafamızda neler olduğu, nerede olduğumuz, o an kokladığımız bir koku bile o kelimeyle bağlantı kurmamıza sebep oluyor.

Peki bunların marka isimleri ile ne alakası var? “Marka isimleri de aslında birer kelimedir.  Bir markayı ilk kez duyduğumuzda o kelime için önceden tasarlanmış bir anlayışımız yok”, diyor Brandroot kurucusu Michael Rader. Yani bir marka ismini deneyimlerimize bağlı olarak ilişkilendiririz. İyi ya da kötü. Bu tamamıyla bize kalmış.

Örneğin gerçek hayattan bir örnek alalım. “Mobilya” kelimesiyle ilgili ne kadar öncesinde somut hislerimiz olsa da IKEA ismini ilk defa duyduğumuzda aniden başa döneriz. Yani olumlu ya da olumsuz çağrışımları “IKEA” ismiyle ilişkilendirmeye başlarız. Bu da ilerleyen süreçte IKEA’yı birçok deneyimin birleşimi halinde ifade etmemize yol açar. 

Rader’ın belirttiği gibi bu durum markalara isimlerinin arkasına bir anlam koyma fırsatı sunar. Dolayısıyla marka kaliteli bir ürün sunarsa, iyi bir geri dönüş alırsa ve müşterilerin değerleriyle uyumluysa; müşteriler markayı olumlu çağrışımlarla ilişkilendirmeye başlar. Kısacası marka kendine sadık bir müşteri elde etmiş olur.

Marka İsmi Seçerken Belirli Bir Metot var mı?

Diyelim ki yeni bir marka oluşturacaksınız ve isim arıyorsunuz. Yapacağınız işin kolay olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

İsmin kısa ve tatlı olması gerektiğini düşünüyorsunuz fakat karşınıza ‘Goldman Sachs’, ‘Harley Davidson’, ‘American Airlines’ çok heceli markalar çıkıyor.Bu olmadı kısa isim kullanayım diyorsunuz bu sefer de ‘IBM’,’HSBC’, ‘DHL’ gibi şifreli kısaltmalar karşınıza geliyor.  O zaman ürünümle ilişkili ve anlamlı bir isim kullanayım diyorsunuz ‘Apple’, ‘Lays’, ve ‘Yahoo’ gibi ürünleriyle hiçbir alakası olmayan markalar bu sistemi de yıkıyor. Peki o zaman anlamsız seçeyim derken çok geniş bir ürün yelpazesi sunan ‘Amazon‘ ve size en hızlı bağlantıyı vereceğini iddia eden ‘Sprint‘ gibi isimlerin başarısı önünüze geliyor. Tamam buldum anlamlı iki sözcüğü birleştirip markamı kurayım diyorsunuz aynı ‘Intel’ (Integrated Electronics), ‘Durex’ (‘durability’, ‘reliability’ and ‘excellence’), ‘Mado’ (Maraş Dondurması) gibi. Sonra karşınıza hiçbir anlamı olmayan  “Google”, “Kodak” ,”Häagen Dazs” gibi markalar çıkıyor. İşte tam bu an pes ediyorsunuz. 

Kısacası birçok marka isminin başarısını geriye dönük olarak inceleyebilsek de aslında bu seçim için belirli bir metot veya yol bulunmuyor. Yukarıda anlattığımız tüm metotları deneyip kendi markanıza uygun bir isim yaratabilirsiniz. Burada en önemli olan kısım bu ismi başarıya götürmeye nasıl yatırım yaptığınızdır.  Yani olay aslında isminizde değil, o ismi nasıl süslediğiniz ve nasıl bir izlenim bıraktığınızdadır. 

Merak edenler için birçok marka isminin anlamını aşağıda inceleyebilirsiniz.

ADIDAS – Kurucusu Adolf (Adi) Dassler’ın isminin kısaltmasından geliyor.

SKYPE – “Sky-Peer-to-Peer”dan türetilmiş bir isim. 

7 ELEVEN – Yediden onbire kadar olan çalışma saatlerini temsil ediyor. 

IKEA – Kurucusu Ingvar Kamprad’ın ve köyünün adı Elmtaryd Agunnaryd’ın baş harflerinden oluşuyor. 

PEPSİ – Sindirim enzimi olan “Pepsin”den geliyor.

SONY – Işığın latincesi “Sonus” kelimesinden geliyor. ,

VODAFONE – Voice , Data ve Phone kelimelerinin birleşiminden oluşuyor

NIVEA – Kar Prensesinin Latincesi olan “Niveus” kelimesinden geliyor. 

SAMSUNG – Korece “3 yıldız” demek. 

NIKE – Yunan zafer tanrıçasından geliyor. 

VOLKSWAGEN – Almanca “halkın arabası” demek.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar