Marka Bağımlılığı Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Marka Bağımlılığı Nedir?Dünya’nın pek çok yerinde gelişen dünya düzeni ile birlikte etkileşim fazlasıyla artmaya başlamıştır. Gelişme olumlu olduğu gibi olumsuz birçok sonucuda beraberinde getirmiştir. Bağımlılık bu olumsuz durumların başında gelen hemen hemen her insanın farkında olmasada yaşadığı bir durumdur.

Bağımlılık durumu, kişiyi sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden çok fazla sıkıntıya sokan bir durumdur. Ruhsal yönden gittikçe kötüye giden insan bu durumun varlığından haberdar olabilecek motivasyonunu kaybetmiştir. Çağımızın modern bağımlılık çeşidi ise tüketim kültürü ve alışveriş çılgınlığı ile birlikte ortaya çıkan marka bağımlılığıdır.İnsanlar yaptıkları her alışverişte markaya dikkat etmeleri, toplumda kendilerine verilen değerin artacağını, sosyal konumlarının değerli olacağını ve dışa dönük bir farkındalığın ortaya çıkacağını düşünmelerinden doğan bir durumdur. İnsan her zaman çevresinden etkilenen bir varlıktır. Çünkü yaratılış olarak değişime müsait bir yapıya sahiptir. Bu değişim durumuda çevreye göre ayarlandığı için daha iyi görünüp takdir almak merakıyla marka ürünlere yönelmektedir kişiler.

Marka Bağımlılığı ‘nın Sebepleri

Geçmişten gelen kült bir yapı ile yetişen insanlar kendi çocuklarına da alışkanlık olarak baskıcı ve sert bir tutum ile yaklaşmakta ve pek çok konuda sınırlama getirmektedir çocuklara. Kısıtlayıcı ve sınırlandırıcı bir ortamda büyüyen çocuklar kendi kabuklarını kırıp çevrelerinde olan biteni görüp sosyal olarak geride kaldıklarını hissettikleri an bu durumdan kurtulmak için bir yol ararlar. Sosyo-kültürel anlamda eksik kalan çocuklar, belirli markaları tercih ederken kendilerini ön plana çıkarmaya çalışırlar ve marka giymenin gerisinde yer alan eksikliklerinin üstünü bu şekilde kapatmaya çalışırlar.

@est.ua.com

Kişiler kendini gerçekleştirme dönemlerinin en önemli aşaması olan ergenlik döneminde, kendilerini bir takım özellikler ile ön plana çıkarıp, sosyal ortamda ilgi odağı olmaya çalışırlar. Dikkat çekmek için her şeyi yaparlar. Renkli renkli kıyafet giyip, yeni saç modelleri olarak çevrelerinde fark edilmeyi beklerler. Bu bekleyişi karşılamak için de kıyafetleri ve aksesuarları seçerken daha ön plana çıkmak için pahalı ürünleri tercih ederler. Bu durumda gitgide bir ürün bağımlılığına yol açmaktadır.

İnsanların yaptıkları en büyük hatadan birisi de çevrenin çok fazla dikkate alınmasıdır. Yaşam şekillerini belirlerken kendi özellik ve ihtiyaçlara göre değilde çevrelerinden gelen yorumlara ve tercihlere göre hareket etmeleri kalıplarına uygun olmayan bir yaşam tarzı ortaya çıkartarak, bir marka merakına itilmektedir insanlar.

@dicaspramiami.com.br

Her insan hayatlarının bazı dönemlerinde bazı kişileri hayallerinin baş köşelerine koymuştur ve kendilerine idöl olarak seçmiştir. Seçil idöller nasıl yaparlarsa, nasıl giyinip nasıl konuşurlarsa bu kişilerde öyle hareket etmektedirler. Ünlü insanların pek çoğuda marka giyindiği için bu kişileri idöl seçenlerde onların peşinden gitmektedir.

Ne Yapılmalı?

Peki bu çılgınca ve mantıksızca görünen durumdan kurtulmak için neler yapılmalı ve nasıl hareket edilmelidir. İlk önce kendine özgüveni yüksek bireyler yetiştirilmeli. Özgüveni yüksek kişiler kabuğa yani dış görünüşe değil içe önem verirler. Şekilcilikten uzak tutulmalı kişiler. Dış görünüş çoğu zaman aldatıcı olabilir. Kılık kıyafet her zaman her durumda güzel görünse de kıyafete sahip kişiler her zaman doğru yönde gitmeyebilir.

Kendi yaşamına ve hayatına karar verebilen otark yetkinliğe sahip kişiler yetiştirilmeli. Herkesşn lafına göre hareket etmek yerine doğru olanı seçilecek ve o duruma göre hareket edecek kişiler daha sağlıklı bir hayat sürmeye adaydırlar.

Zara markası hakkında ki makalemize buradan erişebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar