Kendini Anlatan Marka – Logosuz

kendini-anlatan-marka-logosuz

Paylaşmayı unutmayın.

Kendini Anlatan Marka – Logosuz – Yeni nesil reklamcılık ile beraber değişen yeni trendler göz dolduruyor. Geleneksel reklam anlayışının içinden geçildiği son dönemde markalar yaptıkları reklamları hem biçim hem içerik olarak değiştirdiler. Her dönem izlediğimiz reklamları dönem içindeki belli trendlere göre genel manada gruplandırabiliyoruz. Bir zamanlar iyi reklam dünyaca ünlü yıldızın oynadığı reklam iken bugün sahada ünlüsünden ünlü reklamları, sosyal medya fenomenlerini ve influencerların yer aldığı reklam projelerini daha sık görür olduk.

Kendini Anlatan Marka – Logosuz

‘’ Cesaretse Dibine Kadar’’

kendini-anlatan-marka-logosuz
@doritos

Reklam dünyasında değişen trendlerle karşımıza çıkan reklamları artık sadece dizi/film aralarında ‘’mağruz bırakılarak’’ izlemiyor başka sosyal iletişim ağlarıyla da takip etmeyi tercih ediyoruz. Bu noktada yüzyılımızın popüler iletişim ağlarından faydalanarak hazırlanan projelerle aldığımız ürüne açılan hashtagleri kullanıp, sosyal medya hesaplarımızdan marka etiketiyle paylaşımlar yapabiliyoruz. Bu sayede marka adına ürün bazında reklam ve pazarlama süreçlerine bilfiil dahil olabiliyoruz. Yeni nesil reklamcılığın ilham aldığı –asında ‘yeni’nin bizzat kendisi olan- yeni nesil tüketiciler olarak bu reklam anlayışından hoşnutuz.

”Buraya Logo Gelecek”

Yeni nesil tüketiciler kuşakları, birtakım alışkanlıkları ve kendi normalleri gereği markalardan reklam içerikleri ile alakalı farklı taleplerde bulunuyorlar. Onların talepleri marka-reklam-müşteri üçgeninde, markadan reklam olduğunun altını çizmeyen işler doğrultusunda. Markalar bu kitleye hitap edebilmek, onlarla iletişime geçebilmek için orijinal reklam içerikleri oluşturmaya gayret ediyorlar. Tam bu noktada söylemeliyizki son zamanların en orijinal fikri ve en cesur reklam projesi Doritos’tan geldi.

PepsiCo‘nun Frito-Lay şirketine ait olan Doritos yurt dışında özellikle Z kuşağına yönelik geliştirdiği bir pazarlama stratejisi ile aynı iletişimi Türkiye’ye taşıdı. Doritos, geleneksel reklam anlayışına, bu anlayışın toplumda yarattığı reklam kültürüne umulmadık bir çelme taktı. Reklam, markanın bilinirliğini arttırmak için yapılır. Tek gayeleri ürünü/hizmeti pazarlamaktır ve logo mutlaka hafızamıza kazınmalıdır gibi basmakalıp inanışları yerle bir eden projede logo yok, isim yok! Üstelik sadece reklam filminde değil, sosyal medya hesaplarından da logosunu kaldıran Doritos, ‘’Buraya logo gelecek’’ gibi iddialı bir girişle reklamını isimsiz ve logosuz yapıyor.

Marka Çağrışımı

Reklam dünyasının kabul edilen normalleri içerisinde reklam olmayan reklam çalışmasını #peynirli, #acılı, #havalı gibi etiketlerle, Doritos’u çağrıştıran görsellerle, renkler, tat, doku gibi unsurlarla yürütüyor. Çağrışım üzerinden ilerleyen bu reklam projesinde, sosyal medya gönderilerine, bilbordlardaki resimlere, reklam filmlerine yerleştirilmiş ipuçlarını bizde halihazırda bulunun ‘’Doritos’’ marka algısıyla eşliyor ve markayı tanıyoruz.

PepsiCo Türkiye Pazarlama Direktörü Osman Dilber, bu bilinirlikle alakalı yaptıkları reklam testinde logo ve marka bulunmayan reklamlarını izleyenlerin %95’inin reklamın Doritos’a ait olduğunu anladıklarını söyledi. Dilber, logoları görünmese de hedef kitleleri tarafından tanınacakları noktasında emin olduğunu belirtti.

Stratejik Hamle!

 Son derece stratejik bir reklam iletişimi ile Doritos aslında markasının ve logosunun altını çizdi. Ben dahil logosunu dikkatli şekilde gözden geçirmemiş pek çok insan logo yerinde logo yok yazısını görünce mevcut logolarının ne olduğuna açıp baktık. Seçtiği iletişim ile 3 ay boyunca markasını ve logosunu tüm iletişimlerinden kaldıran Doritos için dileğimiz nice 3 ay!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar