Kahve İçince Vücudumuzda Neler Olur?
Kahve İçince Vücudumuzda Neler Olur? – Kafein aldatıcı bir maddedir. Beyinlerimize göre kafein, adenin (DNA’nın dört yapı taşından biri) ve ribozdan oluşan bir bileşik olan adenozine benziyor. Beyinde oluşturulduğu için adenozin, adenozin reseptörlerine bağlanarak sinir hücresi aktivitesini yavaşlatarak uyuşukluğa neden olur.
Kahve İçince Vücudumuzda Neler Olur?
Kafein, adenosin reseptör antagonisti olarak adlandırılır çünkü adenosin reseptörlerinin artık adenosini tanımamasına neden olur. Böylece sinir hücresi aktivitesi hızlanır. Aynı zamanda kan damarlarının diyalize olmasına, büyük olasılıkla uyku sırasında beyne daha fazla oksijen gitmesine neden olur. Kahve içtiğimizde, kafein bunun yerine adenosin reseptörlerine bağlanarak aşağıdakileri içeren tamamen zıt bir reaksiyona neden olur:
- Göz bebeklerini genişletir.
- Hava yollarını açar. (bu yüzden bazıları egzersiz yapmadan önce kahve içmeyi tavsiye ediyor)
- Kalbiniz daha hızlı atar.
- Kan damarları daralır. (bu yüzden kafein baş ağrısını azaltmak için bazı ağrı kesicilerde bulunur)
- Kan basıncı yükselir.
- Mideye kan akışı yavaşla.r (belki de açlığı azaltır)
- Karaciğer ekstra enerji için şekeri kan dolaşımına verir.
- Kaslar gerilir, harekete hazır hale gelir.
Son araştırmalar, kafein gibi adenozin reseptör antagonistlerinin beyin işlev bozukluklarını ve Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Huntingtons hastalığı, epilepsi, ağrı / migren, depresyon ve şizofreni gibi hastalıkları değiştirebileceğini bile göstermiştir.
Kahve İçmek İçin En Uygun Zaman?
Çoğu insan için kortizol adı verilen hormon sabahları ilk uyandığınızda en yüksektir. Kortizol, böbreklerinizdeki adrenal bezler tarafından üretilen bir steroid hormondur. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olmak, hafıza oluşumunu etkilemek, kan basıncını etkilemek, metabolizmayı düzenlemek ve iltihaplanma gibi bağışıklık tepkisini etkilemek dahil olmak üzere vücutta çok çeşitli süreçleri düzenler. Ayrıca vücudun strese tepki vermesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar.
Kortizol seviyeleri, uyanıklık seviyenizle güçlü bir şekilde ilişkili olduğundan, bazı bilim insanlarına sabah kahvenizi yalnızca doğal sabah kortizol yüksekliğiniz düşmeye başladığında içmeniz önerilir. Ayrıca 9-5 işte çalışan ve düzenli uyuyan çoğumuz için kortizol seviyemiz ortalama olarak sabah 8 ile 9 arasında zirve yapar. Geceleri yeterince uyuyorsanız, sabah gitmenizi sağlamak için güçlü bir fincan kahveye veya çaya ihtiyacınız olmamalıdır. Bunun yerine, kortizol dalgasını sabah ortasına kadar sürdürebilmelisiniz.
Ek olarak, sabah kahvenizi kortizol konsantrasyonunuzun zirve yaptığı bir saatte içiyorsanız, doğal olarak en yüksek uyanıklık düzeyindesiniz, böylece kafeine karşı bir tolerans geliştirebilirsiniz (ve sonunda iki kez harcama yapabilirsiniz. Starbucks’ta ihtiyaç duyduğunuz kadar para.
Bunun yerine, ilk fincan kahvenizi sabah 9:30 ile 11:30 arasında kortizol seviyeniz düştüğünde içmeniz öneridir. Sabah ilk iş olarak su içmeyi ve biraz güneş ışığı almayı deneyin. Ofise yerleşip e-postalarınızı okuduktan sonra kalkın ve o ilk kahveyi yapın. Daha az kafein ile daha büyük etkiler elde edeceksiniz.
Araştırmalara Göre Kahve İçince Vücudumuzda Neler Olur?
Yapılan kahve araştırmalarına göre, ortalama bir insan günde 2,1 kahve içiyor ve yaşla birlikte artıyor. Türkiye’de, 18 yaşın üzerindeki gençlerin % 54’ünün her gün kahve içtiği kayıtlı. Ancak çok fazla dezavantajı var:
Sinirlilik, sinirlilik ve sinirlilik: Kafein ayrıca kaygıyı daha da kötüleştirebilir. Bazı insanlar bu etkilere karşı diğerlerine göre daha duyarlıdır.
Uykusuzluk hastalığı: Çünkü kafein bir uyarıcıdır ve adenozinin uykuyu tetikleyen etkilerini bloke eder. Aşırı alım veya kafein yatma zamanına çok yakın bir zamanda tüketilmesi uykusuzluğa neden olur.
Sindirim sorunları: Yüksek dozlarda kafein ishali ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarını kötüleştirir.
Doğum sonuçları: Araştırmalar, yüksek miktarda kafein tüketen hamile kadınlar da geç düşük yapmaya neden olabiliyor. Ayrıca ölü doğum riskini artırabileceğini göstermiştir.
Daha fazla kalori: Düzenli olarak kahve içen kişiler genellikle kalorisi yüksek tatlandırıcılar ve krema eklerler.
Bu kadar çok kahve içmenizin başka nedenleri var mı?
Gün içinde yorgun olduğunuz için kahve içiyorsanız, doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Ek olarak yatakta yeterince vakit geçiriyor olsanız bile kaliteli uyku alamayabilirsiniz. Gündüz aşırı uykunuza neden olan uyku apnesi gibi altta yatan bir sorun olur.