İkna Kabiliyetini Geliştirmede 10 Etkili Adım

ikna

Paylaşmayı unutmayın.

İkna kabiliyetine sahip olmak neredeyse her kapıyı açan bir anahtara sahip olmak gibidir. Bunun farkında olanlar da bu yeteneklerini artırmanın yollarını araştırmışlar, bunun üzerine çeşitli kitaplar yazmışlar, bu alanda kurslar açmışlar ve ikna yeteneğimizi artırmaya yönelik kendi önerilerinin en iyisi olduğuna bizi ikna etmeye çalışmışlardır. “Sahiden bu yetenek artırılabilir mi?” diye biz de sorduk ve bunun için derlediğimiz birkaç taktik şöyle:

1- Kime Nasıl Hitap Edeceğini Bilmek

İletişim kurduğumuz kişiyi tanımak, onu ikna edecek yöntemi bulmak için en iyi yoldur.

 ikna ve sözcüklerin gücü

@geralt

Nabza göre şerbet vermek olarak da özetleyebileceğimiz bu yaklaşım ile karşımızdaki kişinin karakteristik özelliklerinden çıkarımlar yaparak onu ikna edecek ifadeleri bulabiliriz ve adımlarımızı tahmin ettiğimiz tepkilerine göre atabiliriz. Bu nedenle kime nasıl hitap edeceğini bilmek, iknanın temel taşlarından biridir.

2- Demagoji Yapmak Yerine Açıklayıcı Cümleler Kurmak

ikna kabiliyetini geliştirme

@Sponchia

Konuşurken lafı dolandırıp açıklayıcı cümleler kurmamak karşımızdaki kişide onu ikna etmek için kafasını karıştırmaya çalıştığımız izlenimi uyandırabilir. Konuya kısa bir giriş yaptıktan sonra karşı taraftan aldığınız sinyallere göre anlatmak istediğiniz noktaya gelin.

3- Yüz Yüze Görüşmek ve Beden Dilini İyi Kullanmak

Yüz yüze görüşmek yerine teknolojinin imkanlarından yararlanmayı tercih etsek de birçok araştırma ve hatta deneyimlerimiz kanıtlıyor ki ikna konusunda yüz yüze iletişim daha verimlidir. Beden dilini lehimize kullanmak da bu sayede mümkün.

Karşınızdaki kişiyi taklit etmek ikna konusunda işinize yarayacak bir noktadır. Nitekim ikna kabiliyeti yüksek olan kişiler bu taktiği sıklıkla kullanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyorlar. Çünkü insanlar kendilerine benzeyen, diğer bir deyişle kendilerine yakın buldukları kişiler tarafından daha kolay ikna ediliyorlar. Ama tabii karşınızdaki kişiyi taklit ederken, onun yaptığınız şeyi anlamasına izin vermemelisiniz.

yüz yüze konuşmanın iknaya etkisi

@rawpixel

Mesela; ikna etmeye çalıştığınız kişi başını hafifçe yana eğdiğinde siz de çaktırmadan aynı şeyi yapmalısınız. Üzerine basa basa söylediği bir kelime varsa, siz de o kelimeyi daha baskın kullanmalısınız. Kısacası; karşınızdaki kişiye çaktırmadan onu taklit etmelisiniz. Emin olun ki bu yöntem ikna etme sürecinde işinize epey yarayacaktır.

Ayrıca karşı tarafın sürekli saatine bakması, siz konuşurken etrafı incelemesi konuşmadan sıkıldığını gösterir ve konuşma amacına ulaşamaz. Dolayısıyla siz de yeniden onun dikkatini çekmek için bir şeyler yapabilirsiniz.

4- Dış Görünüşe Sözcükler Kadar Dikkat Etmek

ikna edici iletişim

@cocoparisienne

Olumlu  bir ilk izlenim görünüş ile başlıyor. Görünüşünüze özen göstermek de bir şeyi kabul ettirmek için etkili bir yöntem. Zira kapağı ile dikkat çeken bir kitabı almak kötü ciltli bir kitabı satın almaktan daha muhtemeldir.

5- Ölçülü Biçimde Samimi Olmak

Ölçülü olarak kullanılan samimiyet her konuda her zaman olumlu etki uyandırır.

pozitif olmak

@rawpixel

Zira ülkece sıcakkanlı insanlarız ve laubaliliğe kaçmayan samimi davranışlar hepimizi etkiliyor.

6- Karşı Tarafın Satın Almasını Beklemek Yerine Satış Yapmak

ikna nedir

@rmac8oppo

Diğerlerinden farkınızı ortaya koyun, fark edileceğinizi beklemek yerine ilk adımı siz atın ve satın almalarını beklemek yerine satış yapın.

7- Pozitif Olmak

ikna edici sözler

@FotografieLink

Pozitif olmak, enerjinizi yüksek tutmak karşı tarafa da bu enerjinin yansımasını sağlar. Pozitif  ruh hali olumlu yanıtlar demektir. İnsanları neşeli zamanlarında ikna etmek her zaman daha kolaydır.

8- Zamanı İyi Kullanmak

İkna iki taraflı bir süreç olduğundan hem kendi zamanınızı hem de bir fikri kabul ettirmeye, bir ürünü satmaya çalıştığınız kişinin zamanını tüketmek demektir.

zamanın önemi

@EugeneShelestov

Kısa süre içinde zaman yönetimini doğru yaparak hedefinize ulaşın.

9- Gerçekleri Saklamamak

ikna odaları

@Free-Photos

Dürüst olmak ve dezavantajlı durumlardan da bahsetmek mübalağalı bir mükemmellik algısından daha çok kazandırır. Çünkü salt olumluluk hayatın olağan akışına aykırıdır ve aksini iddia etmek güvenilirliğinizi sarsacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise olumsuz yönlerden bahsederken de bardağın dolu tarafını ortaya koymak, olumsuzu bile olumluyu daha belirgin hale getirmek için göstermek olmalıdır.

10- Önce Kendini İkna Etmek

ikna sözcükleri

@KlausHausmann

Savunulan bir fikrin tam olarak benimsenmemesi, kendinden emin olmamak karşı tarafın o fikirden şüphe duymasına sebep olur. Fikrimizi önce kendimiz benimsemeliyiz ki karşı taraf da bize inansın, yani iknanın temeli ve hatta en başta söylememiz gereken şey de inanmak başarmanın yarısı denildiği gibi inanmak ve karşı tarafı da inandırmaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar