İçerik Pazarlamasında Yapılan 7 Hata
Öncelikle “İçerik nedir?” sorusuyla başlamalıyız. İçeriği, doğrudan hedef kitleyi etkilemek üzere tasarlanmış yazı, görsel, video ya da ses olarak düşünebilirsiniz. Son yıllarda oldukça sık duyduğumuz içerik pazarlaması da adını buradan alıyor. Pazarlamanın önemli koşullarından biri olan içerik, doğru kullanıldığında markalara değer katan düşük bütçeli ama oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bazen fayda sağlamaya çalışılırken hata yapılarak istenen sonucun tam tersi bir durum elde edilmektedir.
Burada öncelikle dikkat etmemiz gerekenleri birkaç başlık altında inceleyelim!
1. Yazıların insan için yazıldığının unutulması
Sadece arama motorlarında en üste çıkmak için ya da popüler kelimeler kullanarak gündemde kalmak için içerik planlanmamalıdır. Hedef kitlenizi belirleyerek; içerikleri ona uygun şekilde şekillendirmeli ve bunun üzerine hikayeler oluşturmalısınız. Aksi halde popülerliğe dayanan, anahtar kelimelerle ya da görsellerle hazırlanan içeriklerin kısa bir süre sonra unutulması kaçınılmazdır.
Hazırlanan içerikler insanları etkilemeli, derin anlamları olmalı ki diğerlerinden farklı olabilsin. İçerikler çok uğraşılmış olduğu ve uğraşılırken oldukça zorlanıldığı belli olduğu zaman samimiyeti kaybeder. İşte o zaman zorla kafiye uydurmaya çalışılan bir şiir gibi duygudan çok uzakta olabilir. Buna dikkat etmeyi unutmadan insan için içerik ürettiğinizi unutmayın.
2. Sürekli kendinizden bahsetmek
Çok fazla reklam kokan hareket var. İnsanlar bundan yeterince sıkıldı ve markalar bunu inatla yapmaya devam ederken; bu durumun onları menfaatçi gösterdiğinden habersiz… İçerik hazırlanırken kişinin ihtiyacı olan bilgilerin de paylaşılması size yarar sağlar. Çünkü hiç kimse sadece kendi markasını, ürünlerini öven içerikler okumak istemez. Müşterilere yararlı içerikler hazırlayarak reklam ya da satış yapmak için hazırladığınız yazılara oranla saygınlıklarını daha fazla kazanırsınız.
3. Müşterileri dinlememek
Modern pazarlama anlayışında, feedback oldukça önemli hatta pazarlama anlayışının değişme sebeplerinden biridir. Müşterilerin isteklerini dinlemek, ihtiyaçlarına yönelik içerikler sunmak; sizi müşterilerinizin gözünde apayrı bir konuma yükseltir. Çünkü hiç kimse kendisini anlamayan biriyle yoluna devam etmek istemez. İçerik hazırlarken hedef kitlenizin aramış olduğu konuları seçerseniz, istediğiniz kitleye ulaşmanız kaçınılmaz olacaktır.
4. Takipsizlik
İçerik hazırlanıyor ve her şeyin yolunda gideceğini düşünerek hikayemiz ile ilgili soru, öneri veya cevapları takip etmiyoruz. Hazırladık diyerek bir kenarda sonuçlarını bekliyoruz. İstediğimiz sonuçlara ulaşamayınca nerede hata yaptık diye belki güzel bir hikayeden vazgeçiyor olabiliriz. Hedefler belirleyip bunları takip etmemek doğru bir strateji değildir.
5. Tek Bir Yere Odaklanma
Hikaye için tek bir kanal seçimi ya da birçok kanal için tek bir hikaye oluşturma yanlış bir plandır. Çok fazla ulaşım ortamı varken bir yere odaklanma, hikayenin kısıtlı olması anlamına gelmektedir. Sadece bir blog oluşturma veya sadece sosyal medya üzerinde olmaktan ziyade hedef kitleye ulaşmak için tüm yollar denenmelidir. Sınırlı bir bakış açısı olduğumuz yerden çok fazla uzağa götürmeyecektir.
6. Tutarsız Olmak
Hazırlanan plan ve programlara uymamak, bir program hazırlamamak bu işi ciddiye almadığınızı gösterir. Sürekli takip edilmek istiyorsanız güncel ve yaratıcı bir şekilde hikayenizi oluşturmalısınız. Tutarlı olmak, önemli ve güvenli hissettirir. Müşterilerinizin size olan güveni ve inancı, içeriklerinizi ve markanızı diğerlerinden daima ayırır.
7. Eylem Çağrısını Unutmak
Harika bir içerik oluşturdunuz. Hedef kitlenizi yakaladınız. Yazınızı ya da videonuzu izlediler ve tam anlamıyla tatmin oldular. Bu aşamada yapmanız gereken onu harekete geçirici bir mesaj göndermek. Bunun için her yerden pop-up çıkmasına ve boğulmasına gerek yok. Doyurmuş olduğunuz zihnini eyleme dökmeye yardımcı olmak yeterli olacaktır.
Tüm bunlara dikkat edildiğinde hikayelerinizin kendi okurlarını bulduğuna şahit olacaksınız. İstediğiniz sonuçları elde edebilir ve yeni yıla rakiplerinizden daha önde başlayabilirsiniz.