Hızlı Ve Öfkeli İle Ürün Yerleştirmede Farklı Bir Boyut

Hızlı Ve Öfkeli İle Ürün Yerleştirmede Farklı Bir Boyut

Paylaşmayı unutmayın.

Hızlı ve Öfkeli (Fast and Furious) ve ürün yerleştirme ilişkisine geçmeden önce ürün yerleştirme kavramını bir tanımlayalım ve sinema ile ilişkilerinin ne yönde olduğunu görelim.

Buyrun…

Ürün Yerleştirme Nedir?

Ürün yerleştirme; bir dizi ya da film içeriğine, bir markanın/kurumun göstermek istediklerinin fark edilecek biçimde, bir bedel karşılığında, görsel, işitsel ya da hem görsel hem işitsel olarak yerleştirilmesini ifade eden bir ticari iletişim türüdür. Ürün yerleştirmenin, reklamın özel bir türü olarak değil, başlı başına bir reklam ve sponsorluk gibi pazarlama iletişimi karmasının bir unsuru olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Fast and Furious ve Corona

@FastandFurious

Popüler kitle medyasının izleyici kitlesi aynı zamanda reklam veren markanın potansiyel tüketici kitlesidir. Ürün yerleştirme uygulaması, firma ve reklam verenlerin ticari ürün ve markalarını, popüler kitle medyası aracılığıyla buluşturan yaygın bir ticari iletişim biçimi olarak işlev görmektedir.

Peki Tarafların Çıkarları Ne?

Filmler ürün yerleştirme ve pazarlama çalışmaları için oldukça popüler alanlardır. Çünkü hedef kitlenin kolaylıkla belirlenebilmesini sağlıyorlar. Pazarlamacıların en önemli avantajı ise, oyuncular yoluyla tüketiciler üzerinde etki oluşturabilmesi. Film açısından avantajı ise ürünün filme realizm katıyor olmasıdır. Ayrıca ürün yerleştirme uygulaması, bugün film stüdyolarına ve televizyon ağlarına yapım maliyetlerini azaltmanın iyi bir yolu olarak, eskiye oranla daha cazip geliyor.

Şimdi doğal bir şekilde gelişen, herhangi bir sözleşmeye ya da ticari işbirliğine dayanmayan bir ürün yerleştirme hikayesi anlatalım size:

Reklamlar Bitti, Film Başlıyor!

“Fast and Furious/Hızlı ve Öfkeli” serisini bir düşünün…

Aklınıza ilk olarak neler geliyor? Arabalar? Patlamalar? Aile?

Kuvvetle muhtemel bilemediniz…

Peki ya ürün yerleştirme bu film serisinin neresinde dersiniz?

Cevap veriyoruz: Her yerinde!

Michelle Rodrigez

@FastandFurious

Hızlı ve Öfkeli, serinin ilk filminden bu yana bir markaya 15 milyon dolar değerinde ürün yerleştirme sağladı hem de ücretsiz! Bunu biz söylemiyoruz. Apex Marketing Group‘un yönetici ortağı Eric Smallwood, ürünün serideki filmlerde yer almasıyla, şirketin 15 milyon dolar değerinde ücretsiz reklam yayınlamış olduğunu tahmin ediyor.

Serinin tamamında tek bir marka bu kadar bariz yer alıyor. Ancak ister inanın ister inanmayın, markayla olan bu durumun ürün yerleştirme sözleşmesi gibi bir şeyle hiçbir alakası yok! Bu bir aşk ilişkisi!

Bu aşk ilişkisi, markanın baş rolünde oynadığı Hızlı ve Öfkeli efsanesinin ilk filminin yayınlandığı 2001 yılında başlıyor.

Hatırlamaya çalışın sene 2001, serinin ilk filmi…

Rutin bir yarış gecesidir ve yarış polis baskınına uğramıştır. Baskın sonrası kaçarak Brian (Paul Walker) ile evine dönen Dom (Vin Diesel) yorgundur ve ekibini bir partide bulur. İçindeki iyi tarafı temsil eden, çaylak Brian’ı mükafatlandırmak ister. Dom, rastgele iki şişe alır ve Brian’a yaklaşarak “İstediğin içkiyi alabilirsin, markası bu olduğu sürece.” der.

Vin Diesel

@FastandFurious

Bu ilan-ı aşktan on dört yıl sonra serinin yedinci filminde ise şöyle bir sahne vardır:

Dom, Mr.Nobody (Kurt Russel) tarafından zorla gizli operasyon üssüne  götürülür. Burada kamuflajlı askerlerin ve patlayıcı varillerin arasında bir içecek(!) soğutucusu vardır. Mr.Nobody kendisine bir bardak içecek(!) doldurarak “Belçikalı” der ve yeni doldurulmuş büyük bardağından bir yudum alarak “Dostum bu keşişler işi biliyor. Şu bekarlık işini beğenmesem de iş buna gelince… Denemek ister misin?” der. Ve Dom cevap verir: “Ben fazlasıyla bu markanın adamıyımdır.”

Mr.Nobody istifini bozmadan uzanır ve içinde buz gibi şişeler olan markalı içecek kovasını, o buz gibi soğuk ihtişamıyla masanın üzerine sürer.

Corona birası

@FastandFurious

Ayrıca serinin sekizinci filmi olan “The Fate of the Furious (Öfkenin Kaderi)”ın çekilen bir sahne arkası görüntüsüne göre marka “Hızlı” evreninin bir parçası olmaya devam ediyor.

hızlı ve öfkeli 8 kamera arkası

@FastandFurious

Filmler Üzerine Küçük Bir Araştırma

Tüm bu aşk kokan hareketler dikkatini çekmiş olacak ki The Ringer, film ile bu içecek markası arasındaki göz kamaştıran ilişkiyi araştırmış. Bu araştırma belirtmiş olduğumuz gibi, markanın filmlerde yer almasının uzun süreli bir promosyon anlaşması olmadığını, bunun doğal bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmış.

İlk bölümü yöneten Rob Cohen araştırmayı yapan The Ringer’a verdiği röportajda şunları söylemiş: “Los Angeles efsanesini yaratmaya çalışıyordum ve marka, bana göre sadece ikonik, Güney Kaliforniya içkisi gibiydi.”.

İlk film için resmi bir ürün yerleştirme sözleşmesi yokmuş. Çekim sürecinde marka, yalnızca birkaç içecek göndererek film yapımcılarının markanın adını kullanmasına izin vermiş. Marka ortaklarından olan küresel içecek şirketi AB INBev, serinin dünya çapında, tüm zamanların en yüksek 6. hasılatını yapan yedinci filminin (bugüne kadarki) 4 milyar dolarlık bir ezici güce dönüşeceğini tahmin etmiş gibi görünüyor.

Onlar Bir Aile…

8 filmlik seri ki en az iki bölümünün daha geleceği söyleniyor, gökdelenlerden arabayla uçmak, banka tonozlarını Rio’ya sürüklemek gibi seyirciyi kendine bağlayan bir aksiyona ve absürtlüğe sahip. Ancak tüm bu aksiyonlardan ve absürtlüklerden sıyrıldıklarında onlar; bir masa etrafında toplanmış, daima bu markayı içen ve heyecan arayan bir aileye dönüşüyorlar. Bu gerçek, her türlü mantıksız olayın ardındaki duyguyu pekiştiriyor ve izleyicilerin sadakatini doğuruyor.

Vin Diesel ve yanından ayırmadığı içeceği, Hızlı ve Öfkeli serisinin sembolü haline geldi bile. Vin Diesel’ın o cümleyi kurmasından bu yana, bu marka, zamanın ve yerin göstergesi olarak seride rol almaya başladı. Ve şimdi serinin sekizinci filminde bir farkındalık aracı haline geldi ve bir karakter kazandı.

Hiçbir ticari kaygıya dayanmayan böyle bir ilişkiyi yakalamak için bu tür bir sözleşmeyi uçuk fiyatlara yapacak yüzlerce şirket var. Örneğin başka bir markanın Skyfall’da James Bond’un o markayı içmesi için 45 milyon dolar ödediği bildiriliyor. Pahalıya patlamış ancak James Bond tabii!

Filmin yaratıcılarına göre marka, efsane başladığında Hızlı ve Öfkeli’nin yaratmak istediği atmosferi tamamlıyordu ve sadece bu yüzden tercih edilmişti. Yapımcılar 16 yıl sonra markanın temsil ettiği bu karakterin devamlılığının film için önemli olduğunu söylüyorlar.

Hızlı ve Öfkeli efsanesi daha ne kadar bizimle olacak bilemiyoruz ancak bizimle olduğu sürece bu markadan vagzeçmeyeceği gayet açık. “Aşk karın doyurmaz” diyenler için de güzel bir örnek belki. Başta belirttiğimiz gibi markaların reklamlarının yapılması ve aynı zamanda filme realistlik kazandırması açısından bu bir çıkar ilişkisi de olabilir.

Biz yine de şunu diyelim; aşk tesadüfleri sever!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar