Hızla Yükselen Sosyal Medya Platformu: Vero

Paylaşmayı unutmayın.

”Daha az sosyal medya, daha fazla sosyal yaşam” sloganıyla dikkatleri üzerine toplayan bir sosyal medya platformu düşünebiliyor musunuz?

Bu kadar farklı bir çıkış yaparak sosyal medyaya bakış açımızı değiştiren Vero, diğer tüm platformların yerini alacak tek bir platform olmayı hedefliyor. Vero, yeni bir uygulama olmamasına rağmen adeta bir patlama yaşayarak kullanıcıların akın ettiği bir sosyal ağ haline geldi. ”Geçtiğimiz yılın nisan ayından itibaren neredeydik?” diye sorarsanız inanın biz de bilmiyoruz.

Vero nedir?

Vero, 2015 yılında New York’ta kurulan ve geçtiğimiz yıl App Store’da gördüğümüz bir sosyal medya platformu. 6 farklı kategoride (fotoğraf, bağlantı, müzik, kitap, yer, film) gönderi oluşturmamıza olanak sağlayan bir araç olarak son günlerde adından sıkça söz ettiriyor. Oldukça sade bir ara yüz ile dikkat çeken Vero’yu sadece adınız ve soyadınız ile giriş yaparak inceleyebilirsiniz.

Diğer uygulamalarla arasında ciddi farklar olduğu iddia ediliyor.

Peki nedir bu farklılıklar?

1) Bir manifestosu var

@digitaltrends

Uygulama dünyasının bir sınırı yok. Biliyorsunuz, her yıl Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat gibi olmayı hedefleyen birçok platforma denk geliyoruz. Zaman zaman ”Aaa, olabilir aslında” desek de şimdiye kadar bunu başarmak mümkün olmadı. Vero, bunun farkında olmalı ya da bambaşka bir şekilde yükselmeyi hedeflemiştir, bilemiyoruz. Daha birçok Influencer’ı, Vero’yu tanıtırken de görecek olabiliriz ama takdire şayan bir durum var. Kendi yollarını çizmişler ve bir manifesto ile ilerliyorlar:

”İnsanlar doğal olarak bir ağ istiyorlar. İşte bu nedenle çevrimiçi sosyal ağlar son on yılda yaygın bir şekilde benimseniyor. Sürekli bir söz veriliyor. ”Arkadaşlarınızla iletişim kurun!”, ”Hayatınızda olanları paylaşın!’. Dolayısıyla biz daha otantik bir şey yaratmaya karar verdik. Kendiniz gibi olmanızı sağlayan bir sosyal ağ oluşturduk. Bu yüzden adı Vero, anlamı ise gerçek!”

2) Kullanıcı adı yok

Evet, Vero diğerlerinden çok daha farklı bir arayüze sahip. Giriş yaptıktan sonra uygulamada arama, profiliniz, koleksiyonlarınız, bildirimleriniz ve bir de sohbet alanı bulunuyor ama kullanıcı adı diye bir şey yok. Tabii kendiniz ile ilgili kısa bir biyografi yazısı yazabilir ve bağlantılarınızı görüntüleyebilirsiniz.

3) Hepsinden biraz biraz

@sozcu

Vero’yu aslında tüm sosyal ağların birleşimi gibi düşünebilirsiniz. Instagram, Facebook, Twitter hatta Spotify… Haber kaynağında, kendi yayınlarınızı ve bağlantılarınızı göreceğiniz gibi takip ettiğiniz kişilerin yayınlarını da göreceksiniz. Sadece yayınlar da değil. Fotoğraf, metin ya da bağlantılara alışmıştık ama müzik ve televizyon şovları ve kitaplar da eklenince adeta bambaşka bir boyuta ulaşıyor.

4) Algoritma yerine kronoloji

Sosyal medya platformları sürekli yeni algoritmalarla haber kaynağındaki gönderileri farklı zamanlarda karşımıza çıkarıyor. Bu yenilikler ara sıra sevindirse de çileden çıkarmadığını söyleyemiyoruz. Vero bunun da farkında olmalı çünkü diğer platformlar içerisindeki bazı algoritmalar karşımıza çıkacak haberi belirlerken Vero, gönderileri kronolojik olarak sunma taraftarı.

5) Reklamsız hava sahası

@iBulletin

Uygulama tamamen reklamsız bir şekilde ilerleyeceğini iddia ediyor. Düşünsenize; sıfır reklam ile içerik paylaşmanıza olanak sağlayan, yeni kullanıcıları ve trendleri keşfedebileceğiniz bir sosyal ağ var artık. Kime ve neye inanalım şimdi derdi olmadan biraz nefes alabileceğiz gibi görünüyor.

6) Arkadaş başka takipçi başka

@techtalk

Uygulamanın ilginç yanlarından biri de burada ortaya çıkıyor. Arkadaşlarınız ve takipçilerinizin arasında farklar var. Nasıl mı? Profilinizi oluştururken, uygulama üzerinden yalnızca arkadaş ya da yalnızca takipçi seçebildiğiniz gibi aynı zamanda ikisi birden seçip farklı içeriklerle karşılaşabiliyorsunuz. ‘Follow’/ ‘Connect şeklinde iki ayrı yol sunuyor. Bu yüzden de diğer tüm sosyal medya araçlarına rakip olacağını iddia ediyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi ilaç gibi bir özellik daha sunarak farkı atıyor. Kullanıcı sorununu görüp fark yaratmak gerçekten bu olsa gerek. Şöyle ki; arkadaşlık ayarlarınızda 3 farklı alan bulunuyor. Yakın arkadaşlar, arkadaşlar ve tanıdıklar. Yani birini eklediğinizde onun yakınlık katmanını seçebiliyorsunuz. Bununla da kalmıyor tabii. Örneğin; bir tatil fotoğrafı göndereceksiniz diyelim ve tanıdıklarınız görsün istemiyorsunuz, o zaman tanıdıklara gizleme özelliğini devreye sokabilirsiniz. Böylece sadece yakın arkadaşlarınız ve arkadaşlarınız sizin tatil fotoğrafına erişebilecek.

7) Kullanıcı deneyimi önemseniyor

Son günlerde uygulamaya olan ilginin artmasıyla birlikte ortaya çıkan teknik sorunlar bildirilmeye başlandı. Birçok kullanıcı şikayetini dile getirirken Vero, cevap vermekte hiç gecikmiyor.

”Ağır yük nedeniyle bir kesinti yaşıyoruz. Yaşanılan konular için tekrar özür dileriz. Her şeyi düzeltmek için çalışıyoruz. Sabrınız için minnettarız.”

” Yaşadığımız sorunların çözümünde ilerleme kaydediyoruz. Bize cesaret mesajı gönderen herkese teşekkür etmek istiyoruz. Sabrınız için tekrar teşekkür ederiz.”

8) Ücretsiz ve Türkçe dil desteği sağlıyor

@popsugar

Uygulamada Türkçe dil seçeneği bulunuyor. İlk etapta platforma alışmaya zorlanılsa da ”En azından Türkçe, bir şekilde alışırız.” tepkileri gecikmedi. Evet, aynı zamanda ücretsiz. Bunun belli bir süre olacağını düşünüyoruz. Abonelik modelinde reklamsız bir mecra olmaya çalışan Vero, kullanıcı davranışlarını etkilemeden nasıl para kazanacak? Farklı bir sosyal deneyim sunmayı amaçlayan uygulamanın bir süre sonra ücretli olacağını düşünüyoruz.


”Uygulamadan çıkmadan müzik dinleyip satın almak istediğiniz şeyleri alabilmeniz için Vero’yu yarattık.  İçine reklam ya da herhangi bir algoritma koymadık, kimseden, hiçbir zaman veri madenciliği yapmak zorunda kalmadık. Ve bunu yapmayı başardığımızda, yalnızca yeni bir sosyal ağ yarattığımızı değil çevrimiçi sosyalleşme için yeni bir yol yarattığımızı fark ettik. Azı can sıkıyor, çoğu mükemmel yapıyor.”

Büyük bir sıçrama yaparak son günlerde adını sıkça duyacağınız bu uygulamanın Facebook ve Instagram’a rakip olması mümkün müdür sizce? Sanıyoruz ki bir şeyler söylemek için daha çok erken…

Merak edip uygulamayı incelemek isterseniz; iOS kullananlar App Store’dan, Android kullanıcıları ise Play Store’dan indirebilirler.

Biraz inceleyip ‘Beraber bir fırtına koparalım!’ derseniz eğer biliyorsunuz, biz hep buradayız.

 

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar