Gelecek Senin Elinde: Plastik Atıklar
Son dönemlerde plastik poşetlerin ülkemizde para ile satılmaya başlaması ile beraber yeniden gündeme gelen bir kavram var. O da plastik atıklar ve çevreye verdiği zarar. Biz de hazır bu konu gündemde iken gager ailesi olarak Gelecek Senin Elinde diyerek konuyu enine boyuna masaya yatıralım dedik. Dilerseniz hemen başlayalım
Plastik Gerçekler
2018 yılında yaklaşık 371 milyar kilo yeni plastik üretildi. 1950’de bu sadece beş milyon tondu. Plastik üretimi her yıl yüzde 8 arttı. Son 10 yılda, 20. yüzyılın tamamından daha fazla plastik üretildi. Bunun yaklaşık yarısı tek kullanımlık plastiktir ve kullanımdan hemen sonra atılır. Her yıl dünya çapında yaklaşık bir trilyon (1.000 milyar) plastik poşetin kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu dakikada bir milyondan fazla plastik poşet anlamına gelir. Oysa bir plastik torbanın sadece 15 dakikalık ortalama bir kullanım ömrüne sahiptir. Sadece ABD’de, her gün 60 milyondan fazla plastik şişe atılıyor. Tüm bunlar ise dünyamızın nasıl bir süreç ile karşı karşıya kaldığının açık ve net bir göstergesidir. Plastik atıklar sadece insanlar için doğadaki diğer ekoloji bileşenleri için de çok ciddi riskler içermektedir.
Neyle Karşı Karşıyayız?
Her saniye okyanuslarımıza dörtte bir ton plastik giriyor. Bu, her dakika bir tam kamyon, her gün 1.440 kamyon ve her yıl sekiz milyon ton demektir. Tüm bu plastiklerin yaklaşık % 94’ü deniz tabanına batar. ABD’de bu alanda çalışmalar yürüten Ellen McArthur Vakfı’na göre, bu şekilde devam edersek, okyanuslarımız 2050 yılına kadar balıktan daha fazla plastik alacaktır. Her yıl daha az yerine daha çok plastik üretiyoruz. 2018 yılında 371 milyon tondan 20 yılda tahmini 622 milyon tona yükselecek. Bu 622 milyar kiloya eşittir!
Plastik atıklara en büyük katkı, karadan gelen çöptür. Tüketiciden sanayiye ve hükümetlere kadar hepimiz bundan sorumluyuz. Plastik çöp çoğunlukla tek kullanımlık ambalaj malzemelerinden oluşur. Bunun yaklaşık% 3’ü en sonunda su ile sonuçlanır. Tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, plastik atıklar üzerinde en büyük etkiye sahip olacaktır.
Ne Yapabiliriz?
Atık işleme açısından ülkeler ve bölgeler arasında büyük farklılıklar vardır ve plastiğin çevreye sızması ile doğrudan bir korelasyon vardır. Yeniden kullanma ve geri dönüştürme ile plastiğin atılmasını önleyebilirsek, otomatik olarak çevreye büyük miktarda plastik sızıntısı azaltılmasını sağlayabiliriz. Bu nedenle, özellikle çöplüklerin norm olduğu ülkelerde daha fazla geri dönüşüm gereklidir.
Plastik poşet yerine cam şişe, plastik şişe yerine bez torba kullanımına geçerek işe başlayabiliriz. Bunun dışında plastik tabak, bardak kullanımını tamamen bırakabiliriz.
Kullandığımız plastikleri atmak yerine geri dönüşüme gönderebiliriz. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çevre Fonu (UNEP) tarafından başlatılan 2022 yılına kadar devam edecek olan kozmetikte mikroplastikler ve tek kullanımlık plastiklerin aşırı, israflı kullanımı dahil, başlıca deniz çöp kaynaklarını ortadan kaldırmak için küresel bir kampanya başlattı. Biz bu kampanyaya destek verebilir, bunu çevremizde duyurabiliriz.
Kampanyayı #CleanSeas hashtagi ile tüm sosyal medya hesaplarında duyurabilirsiniz. Yani yapacak çok şey var ve siz bir yerden başlayabilirsiniz.
Gelecek Senin Elinde: Yardıma Muhtaç Çocuklar yazımızı da okumanızı öneririz.