Geçmişten Günümüze Marka: Netflix
Geçmişten Günümüze Marka serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Neden mi? Çünkü biliyoruz hem bizim hem onların buna ihtiyacı var! Bugün ele alacağımız marka hayatımıza ışık hızıyla giren film ve dizi izleme platformu Netflix.
Bir Gager hatta her şeyden önce bir tüketici olarak markaların pazarlama stratejilerine bir ses olmaya çalışıyoruz. Tek başına sesini duyuramayan fikirleri bir araya getirerek bir şeyleri değiştireceğine inanan Gagerlar’dan, her türlü fikre açık Freewall’a uzanan bir marka hikayesine hazır mısınız?
Günümüz Dizi Film Sektörünün Lideri Doğuyor
1997 yılında Kaliforniya’daki Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulan şirket, 1998 yılında 30 çalışan ve 925 kiralanabilir arşiv ile faaliyetlerine başladı. ABD genelinde kargolama yapan şirket, DVD kiralama ve satış işlemlerini gerçekleştiriyordu. Bununla birlikte websitesi üzerinden filmler hakkında bilgilendirmeler yaparak içeriklerini kullanıcıya sunuyordu.
Kiralama süresi 7 gün olan bir üyelik sistemi ile başlayan firma, 1999 Eylül’ünde aldığı yatırımlarla daha da büyüyerek aylık abonelik sistemini hayata geçirdi. Artık DVD başına kiralama yerine şu anki sisteme benzer aylık üye olanlara sınırsız filmi kargo gönderimi hizmetini sunmaya başladı.
Amazon’un Teklifini Elinin Tersiyle İtti
Aynı yıl piyasadaki hızlı büyümesi ile dikkat çeken Netflix’i 12 milyon $’a almaya çalışan Amazon, girişimlerinde başarısız oldu. Şu anki değeri 3.7 milyar $ olduğunu düşünürsek ciddi bir vizyon ile teklifi reddetmişler gibi gözüküyor.
2003 yılında da 1 milyon aboneye ulaşan firma, 35 binden fazla arşiviyle hala ABD içerisinde hizmet sunuyordu. Amerika dışına çıkması 2010 yılını bulan Netflix, Kanada ve Latin Amerika ile hizmetlerine başladı ve o seneki abone sayısı 20 milyona ulaştı.
Kurulduğu Günden Beri Amacı Belliydi : Online Medya Hizmeti
CEO Hastings, 2005 yılında yazdığı bir makalede şirketin kendisini internet tabanlı bir gelecek için hazırladığını söyledi. “İnternet üzerinden filmler geliyor ve burası bir noktada büyük bir sektör olacak. Bu yüzden şirkete DVDbyMail değil Netflix adı verildi.” sözüyle yine kurulduğu günden beri hangi noktaya geleceklerini adım adım işlediğini görüyoruz. Bu makalesinden 2 yıl sonra da Netflix, internet üzerinden yayınlarına başladı.
Netflix; 2005 yılında başlayan gelişim süreci ile bugünlerde yapay zeka ve makine öğrenimi ile iyiden iyiye gündemimizi belirleyen, izleyicilerin görüntüleme alışkanlıkları ve puanlamalarına göre önerilerde bulunan bir sistem ortaya çıkardı.
Amazon, 2011 yılında “Netflix of Europe” yani Avrupa’nın Netflix’i denilen LoveFilm’i satın alıp yine aynı yıl Prime aboneliğini başlatarak Netflix’e ciddi bir rakip olma yolunda önemli bir adım attı.
Netflix de rakibine karşı ciddi bir hamle yaparak kurulduktan 15 yıl sonra ilk kez Amerika dışına çıktı ve 2012 yılında İngiltere’de kullanıma sunuldu.
Netflix Originals Hayatımıza Giriyor
Netflix, 2013 yılında aldığı 10 milyon dolarlık büyük yatırımdan sonra kendi yapımlarına yöneldi ve ilk olarak House of Cards ile 13 adet Emmy Ödülü kazanarak sektöre damgasını vurdu. İvmesini hiç kaybetmeyen Netflix, 2014 yılında 50 milyon aboneyi geçti. Bu başarılarının devamında Stranger Things, Orange is the New Black, The Crown, Narcos gibi ciddi bir hayran kitlesi oluşturduğu birçok yapımı yayına aldı.
Şu anda Türkiye dahil 190 farklı ülkede hizmette olan Netflix, 140 milyon aboneye yaklaştı ve abonelik ücretlerine bakıldığında en pahalı aboneliği bile kablolu televizyon seçeneklerine göre daha uygun bir ücrete sahip.
Netflix hayatımıza öyle bir girdi ki artık yeni çıkan bazı televizyonların kumandalarında Netflix uygulamasını açan tuş bile bulunuyor.
Bizden bu kadar! Şimdi sizin Netflix ile ilgili tüm düşüncelerinizi Freewall‘a yazmanın vakti!