Geçmişten Günümüze Marka: Microsoft
Bir Gager hatta her şeyden önce bir tüketici olarak markaların pazarlama stratejilerine bir ses olmaya çalışıyoruz. Tek başına sesini duyuramayan fikirleri bir araya getirerek bir şeyleri değiştireceğine inanan Gagerlar’dan, her türlü fikre açık Freewall’a uzanan bir marka hikayesine hazır mısınız? Geçmişten Günümüze Marka serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Neden mi? Çünkü biliyoruz hem bizim hem onların buna ihtiyacı var! Seveni, sevmeyeni hatta onsuz yapamayanı ile bugünkü markamız: Microsoft!
Microsoft kurucuları Bill Gates ve Paul Allen, 1960’larda birbirine kodlama öğreten iki ortaokul arkadaşıydı. Bu teknolojiyi deneyimlemeye çok hevesliydiler. Hevesleri, onları bugünün en değerli 5 şirketinden birini kurmaya yöneltti ve Microsoft şirketi, 4 Nisan 1975’te Bill Gates ve Paul Allen tarafından kuruldu.
İşin en başında, Bill Gates ve Paul Ellen’ı bilgisayarla zaman geçirmeye olanaklı kılan adım, Bilgisayar Merkezi Şirketi’nin (The Computer Center Corporation) öğrencilere bilgisayarları kullanmaları için izin vermesiydi. Sonrasında bu şirket, Bill Gates ve Paul Ellen’ı özel olarak fark ederek ve şirket için yararlı olacağını düşünerek onlara, sistemdeki virüsleri bulmaları karşılığında sınırsız süreli bilgisayar kullanma hakkı verdi.
Bill Gates ve Paul Allen, liseyi bitirip üniversiteye başladılar. Ancak okudukları bölümün programlama yeteneklerini geliştirmeye uygun olmadığını fark ettiler. Aynı zamanda, Popular Electronics isimli bir dergide “Altair 8800 minicomputer hobbyist kit” ilanına rastladılar (1974’ün sonları). İlan onları bilgisayarların yakın gelecekte yaygın olacağına ve yazılıma ihtiyaç olduğu düşüncesine yöneltti. Böylelikle Altair’de çalışacak temel bir dil geliştirdiler ve üreticisine (Micro Instrumentation and Telemetry Systems – MITS) sattılar. Sonrasında üreticinin bulunduğu yere taşındılar, üniversiteyi bıraktılar ve Micro – soft şirketini kurdular.
İlk İki Büyük İşbirliği IBM ve Apple ile
Birkaç sene sonra Microsoft, Bellevue, Wash’a taşındı. Bu gelişmeyle birlikte, IBM ile Microsoft’un rakiplerini geride bırakan bir anlaşma yapıldı. IBM ile işbirliği, 1980 yazında, kişisel bilgisayarlar için işletim sistemi geliştirmeye yönelikti. Bill Gates ve Paul Allen, IBM’in ihtiyacı olan işletim sistemini (QDOS) Seattle Computer Products’ tan lisanslayarak IBM PC için geliştirdiler. 1981 yazında, QDOS’ un tam lisansını aldılar. 12 Ağustos 1981’de ilk kişisel bilgisayarını MS-DOS 1.0 işletim sistemiyle tanıttı. IBM ile yapılan bir anlaşmada, MS-DOS haklarının tamamen Microsoft şirketine ait olduğu duyuruldu.
O zamanlarda Apple, farklı bir işletim sistemi geliştiriyordu. Bill Gates ve Apple CEO’su John Sculley arasında, Cult of Mac’ ta Apple için olumsuz nitelendirilen işbirliği anlaşması imzalandı.
Microsoft’un Yükselişi
Microsoft’un işletim sistemi geliştirmekten sonraki adımı, kullanıcı deneyimini üst seviyelere çıkaracak programlar geliştirmekti ve bugünün vazgeçilmezleri Microsoft Word, PowerPoint ve Excel bu şekilde gelişmeye başladı. Bu uygulamalar, Microsoft tarafından çığır açıcı üretim araçları olarak adlandırıldı. Sonraki yıllarda uygulamalar güncellenerek geliştirildi ve yenileri eklendi; Office Suit, Access, Outlook gibi.
İşletim sistemlerinin kullanıcı dostu olmaması büyük bir sorundu. Öyle ki kullanıcıların programlama dili bilmeleri gerekiyordu. GUI (graphical user interfaces) yani grafiksel kullanıcı arayüzleri, Silikon Vadisi’nde Xerox Parc’ta Ar+Ge bölümünde geliştirilmeye başlandı. Aynı zamanda, 1985’te Microsoft ilk Windows’u tanıttı. Aynı şekilde, GUI tasarlayan Apple ile rekabet içindeydiler. Apple, Microsoft’a ihlal suçundan dava açtı ancak Sculley ile Gates arasında yapılan anlaşmadan dolayı kaybetti. Microsoft, 1990’da Windows 3.0, ilerleyen yıllarda Windows 95, 98, 2000 ve 2001 yılında Windows XP’yi yayınladı.
Microsoft’un bilgisayar sektöründe baskın olma çabaları, ABD Hükümetinin güvensizlikle ilgili davasıyla sekteye uğradı. Sonuçta Microsoft, yazılım geliştiricilere, yazılımlarını Microsoft ile bütünleştirme konusunda yardım etmeyi kabul etti.
CEO Değişiklikleri
2000 yılında Bill Gates CEO’luk görevini bıraktı ve Steve Ballmer göreve geçti. Bill Gates, 2006 yılına kadar baş yazılım mimarı ve 2008 yılına kadar başkan olarak görevine devam etti. 2008 yılından itibaren filantropiye yoğunlaştı. 2014’e kadar süren Ballmer dönemi, Microsoft için dijital dünyadaki gelişmelere ayak uydurmada başarısız olunduğu bir dönemdi. 2014’te Satya Nadella CEO’luk görevini devraldı.
Ballmer dönemindeki başarısızlıklar, Nokia’nın satın alınıp yine devasa başarısızlıklarla son bulmasıyla devam etti. Öyle ki 2016 Mayıs ayında Microsoft 25.000 Nokia çalışanını işten çıkardı.
Günümüzde Microsoft
Nadella döneminde Microsoft, Linkedin’ i satın alarak ve Linkedin CEO’su Reid Hoffman’ı yönetim kuruluna alarak iş hizmetlerinde önceden elde ettiği itibarı yeniden kazanma konusunda adım attı. 2018 Mart’ında Nadella Microsoft için yeni bir organizayon şekli açıkladı: “Deneyimler & Cihazlar” ile “Bulut + Yapay Zeka.” Nadella günümüzde Azure’u Windows’un önüne geçirmek için çalışmaktadır.
Şimdi düşünelim!
Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete…
Freewall’da #Microsoft hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir!
Geçmişten Günümüze Marka serimizin geçen haftaki konuğu Nike ile ilgili Geçmişten Günümüze Marka: Nike yazımızı da okumanızı öneririz.