FMCG Markaları Plastik Atıklarla Nasıl Mücadele Ediyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Plastik atık sorunu, 2018’de adeta tavan yapmıştı. David Attenborough’nun Blue Planet II’si ise konuyla ilgili geniş çapta farkındalık yarattı. ”FMCG ise konunun ne ilgisi var?” derseniz; hemen açıklayalım. Plastiğin; FMCG, yiyecek ve içecek, moda ve kozmetik ürünleri gibi ürün ambalajlarının ayrılmaz (ve görünüşte kaçınılmaz) bir parçası olduğu için sektörlerdeki markalar mutlak bir çözüm bulmakta zorluk çekiyor.

Bununla birlikte, geçen yıl boyunca, sorunların üstesinden gelmek için yeni girişimler ve stratejiler açıklayan bir dizi işletmenin süreci hızlandırdığını da gördük.

İşte markaların plastik atıklarla başa çıkmak için neler yaptıkları ve sorunun önümüzdeki yıl tüketiciler için akılda kalmasını nasıl sağlayabilecekleri hakkında daha fazla bilgiler bu yazımızda yer alıyor.

Artan Tüketici Endişesi

ThoughtWorks tarafından yapılan bir araştırmada , 2000 katılımcının %62’si önümüzdeki on yıl için temel endişelerinin plastik ambalajların azaltılması ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

İkinci olarak, katılanların% 57’si malların fiyatını ana endişeleri olarak belirttiler. Bu durum ise halkın çevre ile ilgili sorunları ilk kez alışveriş bağlamında parasal değerlendirmelerden daha önemli bulduğu anlamına geliyor.

Woman with ivy and recycling bin

Diğer araştırmalar, markaların çevreyi korumak için harekete geçme talebinin yanı sıra, sadece pasif önlemler almak yerine tutumlarını aktif bir şekilde teşvik etme isteklerini artırıyor.

Edelman Kazanılan Marka raporu ise tüketicilerin 64% dünya çapında ‘inanç odaklı alıcılar’, bunlar hedef grup seçebilir veya sosyal konularda tutumuna dayalı bir markayı boykot edeceği anlamı olduğunu göstermektedir. Çevreci yaklaşımlar noktasında markaların şu anda insanların kafasında en büyük sorunlardan biri olan tüketici lehine bir karar almayan firmalar için durum oldukça endişe verici görünüyor.

Plastiğe Alternatif Bulmak

Bazı endüstriler çevreye gelince diğerlerinden daha kötü durumdalar. Örneğin, her yıl dünya genelinde 120 milyardan fazla ambalaj ürettiği bildirilen kozmetik ürünleri. Bunu gerçekleştirmek için Boots’taki rafları incelemeniz gerekir; çok sayıda marka gereksiz ambalajlarda üst üste gitmekten suçlu gözükse de, sadece minimum kullanımı olsa bile bu tarz ürünleri kullanmayın.

Ocak ayında ABD genelinde mikro boncuklar yasağı kondu. Mikro boncuklar, denize giden ve sonunda besin zincirini yedekleyen küçük peeling parçalarıdır (peeling fırçalarında ve diğer kozmetik ürünlerinde bulunur).

FMCG ya da değil birçok markalar ürettikleri plastik atık miktarını azaltmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Head & Shoulders, bu yıl geri dönüştürülmüş plaj plastiklerinden yapılan, dünyanın ilk geri dönüştürülebilir şampuan şişesini piyasaya sürdü. Erkek cilt bakım markası Bulldog da plastik tüplerini şeker kamışı plastikleriyle değiştirdi – Karbon emisyonu yaymak yerine karbon dioksit tasarrufu sağlayan yenilenebilir bir kaynaktan bu ürünler yapıldı.

@headshoulders

Tabii ki sadece hızlanan güzellik endüstrisi değil. Bu yıl restoranların, fast food zincirlerinin ve kahve dükkanlarının çoğunluğu plastik çubukların yerini kâğıtlarla değiştirdi. Benzer şekilde, deniz paketlerine ciddi zarar veren altı paketi plastik halkalarla, bira ve diğer FMCG markaları alternatifler buluyor. Carlsberg plastik halkalarını geri dönüştürülebilir bir yapıştırıcıyla değiştirmeye başladı ve Corona bunu takip etti.

@exyge.eu

Başka bir yerde, tasarımcı moda markası Stella McCartney, kıyafet ve aksesuarlarda geri dönüştürülmüş polyester ve Econyl (bir tür yenilenmiş naylon) kullanımını tanıttı. İzlanda süpermarketi de tüm plastiği kendi markalı ürünlerinden çıkarma sözü verdi.

O zaman çoğu endüstride, markalar yavaşça alternatifler ortaya koyuyor gibi görünüyor ve sırayla tüketicilerin daha iyi seçimler yapmasını kolaylaştırıyor.

Tüketicileri Harekete Geçmeye Teşvik Etmek

Ambalajdaki değişikliklerin yanı sıra, bazı markalar aynı zamanda çevresel inisiyatifleri daha geniş iş hedeflerine ve tüketiciye yönelik programlara entegre ediyor. Örneğin, Garnier, tüketicileri plastikten kişisel bakım ürünlerinden geri dönüştürmeye teşvik eden bir program olan “Durulama, Geri Dönüşüm, Tekrarlama” lansmanı yapmak için TerraCycle ile ortaklık kurdu.

Diğer markaların geri dönüşümü daha da teşvik etmek için teşvik temelli planları vardır. Mac, müşterilere beş kullanılmış olanı iade ettiklerinde ücretsiz bir ruj sunarken, Lush beş boş tencere alan herkese serbest yüz maskeleri dağıtıyor.

Lush’dan bahsetmişken, marka özellikle çevre konularındaki tutumunu kimliğinin önemli bir parçası yapan bir şirketin örneğidir. Şirket, ambalajsız olan Çıplak ürün yelpazesi ile tanınır ve bu yıl biri Milan’da diğeri Berlin’de olmak üzere iki “çıplak” mağaza açtı.

Lush’un çevre politikası, tüm ambalajları kapsar – kağıt ambalajdan mağazalarda su tüketiminin azaltılmasına kadar. Bu 360 derecelik yaklaşım, Lush’un otantik ve dürüst bir marka olarak itibarını pekiştiriyor.

Bunun aksine, bazı markaların, konuyla ilgili gerçek bir niyet sergilemedikleri ya da takip etmedikleri takdirde, gerçek olmayan olma riskini taşıdıkları için dikkat etmek önemlidir. Tüketicilerin kurumsal sorumluluk konusunda kendilerini daha iyi bir hale getirmesiyle, ambalajlamada gereksiz miktarda plastik kullanmaya devam ederken bir “geri dönüşüm şeması” uygulayan bir marka gibi, tanıtım faaliyetlerinin tespit edilmesi daha kolaydır.

Sonuç olarak; PR amaçları için vagonda atlıyorlar gibi görünen markalar olabilir. Daha da kötüsü, tüketiciler daha fazla özgünlük sergileyen şirketler için şirketleri değiştirebilir veya boykot edebilir.

Sonuçta, tüketicilerin kendileri için önemli sebepleri destekleyen markalar için daha fazla para ödemeye istekli oldukları görülüyor. MediaCom’un araştırması , tüm tüketicilerin% 49’unun bu temelde 18-24 yaş arasındaki tüketiciler arasında% 60’a varan bir oranda daha fazla ödeme yapmak istediklerini ortaya çıkardı.

MTV ödüllü kısa filmle geri dönüşüme bir de birlikte bakalım!

Sonuç Olarak…

Geçen yıla baktığımızda, plastik kesinlikle en büyük tüketici kaygılarından biri olarak göze çarpıyor. İleriye baktığımızda, değişim talebinin artmaya devam etmesi muhtemeldir; bu, markaların sadece ‘bit’lerinden daha fazlasını yapması anlamına gelir.

Belki de İzlanda, plastiksiz taahhüdü ve politik olarak ücretlendirilmiş Noel reklamıyla, takip edilecek en iyi örnek. Farklı bir marka için çevreye duyarlı bir reklam, pazarlama manevrasıyla karşılaşmış olabilir. Bununla birlikte, İzlanda’nın iddialı ama harekete geçirilebilir plastik içermeyen stratejisiyle birlikte – süpermarketin çevre sorunları söz konusu olduğunda iş anlamına geldiği açıktır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, süpermarket, sonuç olarak ‘Rang-tan’ı sosyal medyadaki en popüler Noel reklamı için bir rakip haline getiren önemli tüketici lehine kazandı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar