Facebook Ve Google, Reklam Verenler İle Karşı Karşıya
Bir ürünün veya bir fikrin insanlara doğru bir şekilde tanıtılabilmesi için pazarlama ve reklamcılık önemlidir. İlk pazarlama sistemi geleneksel pazarlamadır. Fakat internetin tamamen hayatımıza yerleşmesiyle birlikte geleneksel pazarlama sisteminden dijital pazarlamaya yoğun bir para akışı olmuştur.Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farkı daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz “Geleneksel Pazarlama, Dijital Pazarlamaya Karşı” başlıklı yazımız sizlere yardımcı olacaktır.
En çok sosyal medya kullanıcısına sahip Facebook ve en fazla kullanılan arama motoru Google, bu para akışından %60.4 kar payına sahip oldu. Artık kendilerine ait kuralları ve reklam metrikleri bulunuyor ve reklam verenler bu ölçütlere uymak zorundalar.
Reklam Verenlerin Sesleri Yükselmeye Başladı
Reklamcılığın; Facebook ve Google’ın etrafında dönmesi, reklam verenlerin reklamlarını farklı dijital pazarlama kanallarıyla karşılaştırmak istediğinde erişebilecekleri veri ve analitik miktarını sınırlamaktadır. Bu durum ışığında, Google ve Facebook’un büyük bir veri havuzu üzerinde oturuyor olup fakat bunu hiçbir reklam verene açmaması, iki taraf arasında gerginlikleri arttırmaya başladı.
Meclis baş dijital yetkilisi Jeff Liong “Bence bu iki şirket kendi çıkarları için mümkün olduğunca verileri kapalı tutmak istiyor ve bu durum işleri zorlaştırıyor.” dedi. Ardından hazine veri CMO’su Kyooto Tamura; “Pazardaki daha küçük oyuncular daha açık bir tüketici veri erişim modeli oluşturmak için çalışabilirlerse, Facebook ve Google’ın hakimiyetine meydan okuyabilirler.” şeklinde bir çözüm önerisinde bulundu.
Facebook ve Google Geri Adım Attı
Facebook ve Google bazı endüstri oyuncularının iddialarından dolayı rekabet avantajı kaybetme ve reklamcılık gelirlerinin düşmesi risklerinden korkuyor. Bundan dolayı reklam verenlere çok fazla veri dağıtmaktan çekindiler. Ayrıca iki şirket de denetim için MRC yerine üçüncü taraf şirketlerini seçiyor.
Facebook ve Google olayın başlarında reklam verenlerin dijital medya bütünleştirme isteğini kabul etmedi. Çünkü reklam verenlerin veriyi taşıyamayacaklarını ve bütünsel bir plan oluşturamayacaklarını düşünüyorlardı. Gerilimlerin artmasının üzerine her iki isim de verileri belirli ölçütlerde kullanıcılarla paylaşacaklarını ve MRC’den denetim hizmeti alamaya başlayacaklarını açıkladı. Denetim hizmeti almayı kabul ederek, görülebilirlik ölçümü için akredite olma yoluna girmiş bulundular.
Reklam verenlerin, Facebook ve Google’ın küçük de olsa bu sorunu çözmek için bir adım atmasıyla marka güvenliği konusundaki endişeleri de azaltmış oldu.