Etkili Pazarlama Yöntemlerinden Biri: Tavsiye Pazarlaması

freepik

Paylaşmayı unutmayın.

Tavsiye ya da referans pazarlaması, geri dönüşü güçlü ve düşük maliyetli bir pazarlama stratejisi olarak ön plana çıkıyor. Bunda tüketicilerin çevrelerindeki insanların fikirlerini dikkate almasının büyük bir payı var. Satın alım alışkanlıkları, büyük ölçüde çevreden gelen önerilere göre şekilleniyor. Nihayetinde tavsiye pazarlaması, markalar için büyümenin en güçlü yollarından biri haline geliyor. Bu yazımızda başarılı bir tavsiye pazarlamasının nasıl oluşturulacağı hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

Tavsiye pazarlaması nedir?

Tavsiye pazarlaması, markaların müşterilerini ürünlerini veya hizmetlerini başkalarına tavsiye etmeye teşvik ettiği bir reklam biçimidir. İnsanların bir yönlendirme olmaksızın öneride bulunduğu “ağızdan ağıza pazarlama”nın aksine, tavsiye pazarlaması, başarılı yönlendirmeler karşılığında müşteriler için çeşitli ödüller sunan kasıtlı bir stratejidir. Örneğin bir şirket, ürünlerini başka birine başarıyla tavsiye eden müşterilere indirim veya özel promosyonlar sunabilir.

Tavsiye pazarlamasının en iyi yanı, yalnızca şirketlere fayda sağlamakla kalmayıp müşterilere de çabalarının karşılığını vermesidir. Bu, müşteri kitlenizi artırmanın yanı sıra mevcut müşterilerinizle aranızda güçlü bir bağ geliştirmeyi de sağlar. Ayrıca bu strateji, istenilen hedef kitleye kesin biçimde ulaşmaya imkan tanır. Bunun nedeni, müşterilerinizin ürün ya da hizmetinizi genellikle yalnızca ürününüzle ilgileneceğine inandıkları kişilere tanıtmasında yatar.

@fleximize

Tavsiye pazarlaması neden bu kadar önemli?

Maliyeti düşük bir pazarlama aracı

Bu stratejinin maliyeti oldukça düşüktür. Sadık bir müşteri kitlesi, stratejik bir plan ve bazı yaratıcı tavsiye pazarlaması fikirleri, bu noktada maliyetten daha önemlidir. Yine de müşterilerinizi tavsiyeleri için cazip tekliflerle ödüllendirmeniz lehinize olacaktır. İndirimler veya ücretsiz ürünler gibi bazı ödüller sunmak, insanları markanızı duyurmaya teşvik eder.

Yüksek tüketici ömrü değeri

Wharton School of Business’ta yapılan bir araştırma, tavsiye yoluyla gelen müşterilerin ortalama müşterilerden %16 daha yüksek bir tüketici ömrü değerine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, tavsiye yoluyla gelen müşterilerin markanıza daha sadık olacağı ve size diğerlerinden daha fazla kazanç getireceği anlamına geliyor.

Daha yüksek dönüş olasılığı

Tavsiye pazarlaması, diğer reklam türlerine göre daha yüksek bir dönüş oranı sağlar. Zira güvendikleri birinden kişiselleştirilmiş öneriler alan müşterilerin ürününüzle ilgilenme şansı yükselir. Bu da onların harekete geçme ve satın alma olasılıklarını artırır. McKinsey‘den elde edilen verilere göre genç tüketicilerin %63’ü, arkadaş tavsiyelerinin ürün ve markalar hakkında bilgi almak için en güvenilir kaynaklar olduğunu söylüyor.

Güven verici bir strateji

İnsanlar diğer insanlara güvenirler. Yeni bir ürün satın almayı düşündüğünüzde, tanıdığınız birinden tavsiye alırsanız satın alma olasılığınız yükselir. Bir ürünü satın almadan önce online yorumları okumak bile size güven verir. Piyasanın en iyisi olmasa dahi bir ürünü herkesin satın alması, onu en iyi ürün haline getirir.

@fleximize

Tavsiye pazarlaması stratejileri

Doğru temellere sahip olduğunuzdan emin olun

Markanız için bir referans programı oluşturmadan önce, ürününüzün satın alıma hazır olduğundan emin olun. Zira insanlar ürün veya hizmetinizi yalnızca satın almaya değer olduğunu düşündüklerinde paylaşacak ve önerecektir. Hangi teklifi sunarsanız sunun, eğer ürünün kendisi yeterince cazip değilse kimsenin ilgisini çekmeyecektir.

Bu yüzden, her şeyden önce en başta ürününüze müşteri perspektifinden bakın ve çevrenizdekilerle paylaşmaya değer olup olmadığını kendinize sorun. Cevabınız hayırsa, herhangi bir tavsiye programı oluşturmadan önce ürününüzde yapmanız gereken bazı değişiklikler var demektir.

Paylaşılabilir içerik oluşturun

İyi bir tavsiye pazarlaması programı, yalnızca indirim veya promosyonlar sunmakla kalmaz. Programınız potansiyel müşterilerin ürün veya hizmetinizin kendileri için uygun olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olmak için inceleyebilecekleri blog yazıları, detaylı kılavuzlar veya ilginç videolar gibi paylaşılması kolay içerikleri de içermelidir.

Ayrıca yayınladığınız içeriklerin kolay paylaşılabildiğinden emin olun. Örneğin web sitenize, blog gönderilerinize ve e-posta pazarlama kampanyalarınıza “Facebook‘ta Paylaş” gibi sosyal medya paylaşım butonları ekleyebilirsiniz.

@sproutsocial

Hedeflerinizi tanımlayın

Hedefler markalara yön verir ve başarının ölçülmesine yardımcı olur. Tavsiye pazarlaması programınızı oluştururken, en başta başarının sizin için ne ifade ettiğini bir düşünün. Kendinize aşağıdakilere benzer sorular sorun:

  • Ortalama kaç tavsiye yönlendirmesine ihtiyaç duyuyoruz?
  • Ne tür müşterilerle bağlantı kurmak istiyoruz?
  • Özellikle hedeflediğimiz herhangi bir coğrafi alan var mı?

Neyi başarmak istediğinizi belirledikten sonra, oraya ulaşmanıza yardımcı olacak taktiklere odaklanabilirsiniz. Örneğin, belirli bir bölgedeki müşterileri hedeflemek istiyorsanız kuponları yalnızca o bölgedeki kişilere sunmayı deneyebilirsiniz. Ağınızın dışındaki insanlarla bağlantı kurmak istiyorsanız, bir influencer ile ortaklık yapmak daha geniş bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Etkili bir hizmet sağlayın

İyi bir hizmet, başarılı bir tavsiye pazarlama programının omurgasıdır. Müşterileriniz satın alma sürecinden memnunsa, sizi tavsiye etme ve olumlu deneyimlerini başkalarıyla paylaşma olasılıkları daha yüksektir. İyi bir müşteri hizmetini pek çok farklı şekilde sağlayabilirsiniz.

  • Müşterilerinize sizinle telefon, e-posta veya canlı destek yoluyla doğrudan iletişim kurma seçeneği sunun.
  • Her türlü soruyu veya şikayeti hızlı ve etkili bir şekilde yanıtlayabilen, iyi eğitimli bir müşteri hizmetleri ekibine sahip olun.
  • İadeleri, değişimleri ve gönderimi mümkün olduğunca basit hale getirin.
  • Bulunduğunuz platformlardaki tüm geri bildirimleri anında yanıtlayın.
@sproutsocial

Kampanyanızı planlayın

Hedeflerinizi göz önünde bulundurarak, artık tavsiye pazarlaması programınızı planlayabilirsiniz. Örneğin doğru platformu seçmek, izleme ve analiz araçlarını kurmak, müşterilerinizi markanızı arkadaşlarıyla paylaşmaya motive edecek teşvikler oluşturmakla başlayabilirsiniz. Kampanyanızı planlarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Oluşturduğunuz bu program ne süre boyunca aktif olacak?
  • Tavsiye yönlendirmeleri için ne tür ödüller sunacaksınız?
  • Müşteriler yönlendirmelerini nasıl takip edecek ve ödüllerini nasıl alacak?
  • İnsanların yönlendirme bağlantınızı nerede paylaşabileceği konusunda herhangi bir kısıtlama olacak mı?
  • Başarıyı nasıl ölçecek ve yatırım getirisini nasıl izleyeceksiniz?

Tavsiye pazarlamasının türleri

Doğrudan yönlendirme

Müşterilerinizden tanıdıkları kişileri sitenize direkt olarak yönlendirmelerini isteyebilirsiniz. Yönlendirebilmeleri için e-posta veya başka çeşitli platformları kullanabilirsiniz. Markanızı daha geniş bir kitleye tanıtmak için bir marka elçisi tutmayı da düşünebilirsiniz.

Teşvik ediciler

İndirim kuponları gibi bazı teşvikler, müşterileri arkadaşlarını sitenize yönlendirmeye teşvik etmenin harika bir yoludur. Bu noktada indirimlerden, kuponlardan veya ücretsiz ürünlerden faydalanabilirsiniz. Sunduğunuz ödüllerin yeterince cazip ve müşteriler arasında sadakati artırabilir olduğundan emin olun.

@sproutsocial

E-posta

Dünya çapında 4 milyardan fazla aktif e-posta kullanıcısı var. Bu, tavsiye pazarlamasını en güçlü araçlardan biri haline getiriyor. E-posta yoluyla müşterilerinize promosyonlar veya tavsiye programları hakkında bilgi vermek için kişiselleştirilmiş mesajlar gönderebilirsiniz. Yeni ürünler hakkında güncel haberleri sağlamak için e-posta bültenlerini de kullanabilirsiniz.

Sosyal medya

Sosyal medya güçlü bir tavsiye pazarlaması aracı olabilir. Müşterileriniz kişisel deneyimlerini markanızla paylaşabilir, reklam mesajları veya tanıtım içerikleri yayınlayabilir ve hatta diğer potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak için canlı yayınlar düzenleyebilir.

Yorumlar

Müşteri anketlerine göre, tüketicilerin %49’u online incelemelere arkadaş tavsiyeleri kadar güveniyor. Bu, müşteri incelemelerinin markanız için pozitif bir itibar geliştirmede önemli olduğu anlamına geliyor. Müşterilerinizi web sitenizde, Google My Business sayfanızda veya diğer inceleme sitelerinde yorum yayınlamaya teşvik edebilirsiniz.

@sproutsocial

Sonuç

Kısaca tavsiye pazarlaması, esas olarak tüketicilerin başka birinin fikrine veya etkisine dayalı olarak bir ürün satın almasıdır. Bu, yeni potansiyel müşterilere ulaşmak için mevcut müşterilerinizden yardımcı alabileceğiniz güçlü bir pazarlama stratejisidir. Bu yolla müşterileriniz markanızı sizin adınıza tanıtır ve daha düşük maliyetle daha yüksek getiriler elde edersiniz. Kısaca müşterilerinizin ağlarından yararlanarak, hizmetinizi satın alma şansı yüksek potansiyel müşterilere hızla ulaşabilirsiniz.

Bonus: Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejileri – En Etkili Yollar

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar