Etkili Pazarlama Stratejileri – 10C Modeli

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama sektörü ve bilimin birbirinden farklı alanlar olduğu düşünülebilir. Ancak bu durum düşündüğünüzden daha farklıdır. Zira iş insan zihninin, satın almaya ilişkin verdiği tepkilere geldiği zaman bilim, pazarlamanın odak noktası haline geliyor. Bundan dolayı 10C Modeli markanız için oldukça verimli olacaktır. Hatta daha detaylı bilgi için Nöropazarlama yazımıza da göz atabilirsiniz.

@Reputation Today

İnsanların, pazarlama stratejileri doğrultusunda karşılaştığı bir ürünü algılamasından tutun da satın alma kararı vermesine kadar olan süreç oldukça önemli. Hatta bunu bilimin de pazarlamayla buluştuğu yol olarak ifade edebiliriz.

İnsan zihninin ilginç dünyası, onu anladıktan sonra pazarlama sektörüne dair stratejileri belirlemede büyük rol oynadı. Bu sayede tüketicilerle ürün üzerinden doğru ve etkili bir bağ kurulabileceğini anladık. Söz konusu pazarlama stratejileri olduğunda önemli analizler yapılmamız gerektiğini öğrendik, yıllar içinde.

Bu analizleri yaparken 10C Modeli bize büyük katkı sağlıyor. Peki nasıl? Müşteri, kurum kültürü, kolaylık, rekabet, iletişim, tutarlılık, yaratıcı içerik, özeleştirme, koordinasyon, kontrol.

Bu modeli verimli kullanmak için işte size birkaç ipucu.

1. Liderlik Rotanızı Geliştirmek -10C Modeli

Büyük şirketler, yetenekli insanların şirketlerinin en büyük kaynakları olduğunu bilir. Bu nedenle şirketler, işe alım ve terfi aşamalarında çalışanlarının zihniyetini ve vizyonunu göz önünde bulundurur. Çünkü geleceğin liderlerinden oluşan bir boru hattı geliştirerek kendilerini başarıya hazırlayabilirler.

2. Organizasyonel Çeviklik Oluşturmak

Kriz, beklenmedik ve ani bir şekilde meydana geldiği zaman mevcut düzene zarar veren, yıkıcı özelliğe sahiptir. Genelde şirketler yenilenme yoluna girdiklerinde birçok kriz ile karşılaşırlar. Bu durumda değişimi yönetirken kriz yönetimini de elden bırakmamak lazım. Pazarlama zihniyetini kurumsallaştırma kapasitesine sahip organizasyonlar, otokritik kriz yönetiminden kaçınma kabiliyetine sahip birinci sınıf pazarlamacılardır.

3. Yenilenme Değişikliği – 10C Modeli

Yenilik, bazen heyecan verici bir çağırışım yapsa da bazen de korkutucu bir etki yaratabilir. Bunun nedeni, beyaz bir sayfa açarken eski alışkanlıklarımıza elveda dememiz gerektiğinden gelir. Fakat büyümek ve gelişmek istiyorsak bu riski almalıyız. Çünkü bu yenilikler sayesinde hatalarımızdan ders alırız ve dolayısıyla değişime uyum sağlama konusunda daha tecrübeli oluruz.

@MarTech

Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırma bu konuyu detaylıca araştırmış. Büyüme zihniyetine sahip yedi kişinin, sabit bir zihniyete sahip olanlardan daha fazla değişim yoluyla başarılı olma yeteneği gösterdiğini gözlemlemiş. Hatta ilk başarısızlıktan sonra daha hızlı toparlandığını ve daha derin öğrenme stratejileri kullandığını bulmuş.

4. Başarısızlığa Karşı Tutum Değiştirmek

Danışmanlar iki tür başarısızlığı ifade eder; ‘doğal başarısızlık’ ve ‘gereksiz başarısızlık’. Doğal başarısızlık, yeni bir kampanya veya bir ürünün başlangıç aşamasındaki risk yönetimi ile ilgilidir. Ancak gereksiz başarısızlık, pazarlamacının zayıf iletişimi veya kötü planlama gibi temel becerilerden gelen eksiklikten kaynaklıdır.

Başarısızlığa karşı tutumların altında yatan zihniyettir. Pazarlama liderleri, birincisinin kapsamının olduğu bir ortam yaratmak için doğal ve gereksiz başarısızlık arasındaki farkı anlamalıdır. Bu çerçeveler içerisinde rotasını oluşturmalıdır.

5. “Test Et Ve Öğren” Kültürünü Yaygınlaştırma

@eLearning Industry

Doğal başarısızlığa karşı açık bir tutum, pazarlamacıları tüm riskleri ortadan kaldırmaktan çok daha etkili bir yöntemdir. Çünkü edindikleri tecrübeler ile çalışma yöntemlerini sorgulamaya ve kendilerini güncellemeye teşvik edeceklerdir. Uygulamada, çoğu kural ve prosedürün bir nedeni vardır. Ancak pazarlama liderlerinin yaratıcılık ve yenilik yerine sıradanlığı optimize eden prosedürler oluşturmaya dikkat etmesi gerekir.

6. Hat Yöneticilerini Mentor Olarak Konumlandırmak

Pazarlama zihniyeti ile karakterize edilen bir ortamda, bireysel pazarlamacılara işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları özerklik sağlanacaktır. Pazarlamacıları işe alırken zihniyet dikkate alındığında, bu insanların özerkliklerini kullanmalarına izin vermek ve kişisel ustalık aramaları için onları desteklemek önemli hale gelir. Bu gibi durumlarda, pazarlamacılar yönetim ve izleme yerine mentorluk ve yönlendirme için bölüm yöneticilerine bakabilirler.

7. Şeffaflığın Artması ve Katılımın Kolaylaştırılması

@thetechbizz

Şeffaflık, ekip çalışması ve işbirliği için önemlidir. Kıdemli pazarlamacılar sorular sorarak, genç meslektaşlarına ne düşündüklerini önemsediklerini hissettirmelidir. Bunun yanı sıra kendilerinin dinlemeye, öğrenmeye ve gelişmeye istekli olduklarını da göstermelidirler. Bu sayede ekip ruhu ve takım çalışması motivasyonu ile şirketlerin gelişimi artar.

8. Artan Yenilik -10C Modeli

Araştırmalar, artan merak ve artan yenilik arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor. Merck ile ortaklaşa yayınlanan 2018 Harvard Business Review raporunda teknoloji, sağlık ve üretim gibi sektörlerdeki 1000 iş liderine “İnovasyon kültürünü ne oluşturur?” diye bir soru soruldu. Her sektör için önde gelen cevap nedir sizce? Merakı teşvik etmek ve ödüllendirmek. İşte her iş alanında yaratıcılık, yenilik ve inovasyon bu kadar önemli.

9. İki Yönlü İletişimi Etkinleştirme

Duygu ve düşüncelerimizi uygun ifade ile direkt söylemek açık iletişimin en kilit unsurlarıdır. Maalesef ki şirket kültürlerinin en temel eksiği buradan başlıyor. Söz konusu bir problemi ya da fikri dile getirmek olduğunda karşılaşacağımız tavırdan emin olamıyoruz. Bundan dolayı bazen iletişime kapalı olabiliyoruz. Aslında çalışanlar, kötü bir performans incelemesi veya terfi için konuşmaktan korkmamalıdır.

İş danışmanı ve yazar Jim Collins tarafından yapılan araştırma, liderlerin genellikle ekip çalışması yoluyla başarı elde edildiğini anlayacaklarını ve işler yolunda gitmediğinde sorumluluk alacaklarını öne sürüyor. Sonuç olarak, bu tür bir liderlik, bir şeffaflık kültürünün geliştirilmesine yardımcı olur ve çalışanlarla iki yönlü görüşmeleri teşvik eder. Bu da, pazarlamacıların konuşmaktan korkmadıkları bir ortam yaratır.

KAYNAK: ECOSULTANCY

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar