En Etkili Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği
En Etkili Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği- Öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek için kullanılan en etkili yol not tutmaktır. Ancak not tutarken bilgileri uzun uzun yazmak etkili bir öğrenme için uygun olmayabilir. Ayrıca kalıcı hale getirdiğiniz bilgileri düzenlemediğiniz sürece öğrenmeniz oldukça zordur. Cornell Tekniği ise hem bilgilerinizi organize etmenize hem de önemli noktalarını tespit edip daha kolay öğrenmenize yardımcı olmakta.
En Etkili Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği
Cornell Tekniği ile Not Tutma
Öğrendiğimiz yeni bilgileri kalıcı kılmak için en etkili yöntem not tutmaktır. Başarılı öğrencilerin çoğunun yöntemi olan not tutmak için birçok etkili teknik mevcuttur. Bu tekniklerin arasından bilgileri kalıcı hale getiren en etkili metot, Cornell Tekniğidir. Birçok öğrencinin özellikle üniversite öğrencilerinin yardımına koşan bu tekniğin amacı bilgileri kayıt etmenin yanında öğrenilmesi gerekenleri akılda kalıcı hale getirmektir. Bununla birlikte Cornell Tekniği, bilgileri bir düzen içerisinde kolaylıkla öğrenmenizi sağlamaktadır.
Cornell Methodu, 1940’lı yıllarda Walter Pauk tarafından geliştirilmiştir. Cornell Üniversitesi’nde profesörlük yapan Walter Pauk, öğrencilerin başarısını artırmak amacıyla bu metodu oluşturmasıyla birlikte günümüzde lise ve üniversite öğrencileri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle yurt dışında kullanılan bu metodu son yıllarda ülkemizin öğrencileri de kullanmaya başladığını söyleyebiliriz.
Cornell Tekniğiyle Nasıl Not Tutulur?
Hem öğreten hem de bilgileri kalıcı hale getiren Cornell Tekniğini uygulamak oldukça kolaydır. Alttaki resimde de görüldüğü gibi not tutacağınız sayfayı 3 kısma ayırmanız gerekir. Sayfanın sol kısmına anahtar kelimeler yazılırken sağ kısmına detaylı açıklamalar yazılır. Devamındaysa sayfanın en altına özet bölümü yer alır. Son olarak tutuğunuz notun konusunu başlık kısmına yazmanız bu metodu uygulamanız için yeterlidir.
- Notlar
Bu tekniğin kilit noktası notlar bölümüdür. Buraya uzun cümlelerden ziyade akılda kalıcı bir şekilde konun en önemli yerleri bulunmalıdır. Fazla detaya inmeden konun ana noktalarını buraya yazmanız tekniği başarılı bir şekilde uygulamanıza yol açacaktır. Bu yüzden etkili öğrenmek için vurgulanması gereken bilgileri bu kısma yazmanız gerekmekte.
- Anahtar Kelimeler
Notların yer aldığı bölümün ardından tekniğin bir başka önemli noktası da anahtar kelimeler. Bu bölüm; ana fikir, temel kavramlar, ipuçları ve konu hakkındaki soruları barındırabilir. Gördüğünüzde konuyu size hatırlatacak kısa öz ifadeler yer almalıdır. Akılda kalması için bu bölümü dikkatle düzenlemek size büyük fayda sağlayacaktır.
- Özet
Özet bölümündeyse konunun kendi cümlelerinizle özeti yer almaktadır. Bu kısımda konunun ana fikrini sonradan okuduğunuzda hatırlayacak biçimde yazmalısınız. Cornell Metodunun, bilgileri sadeleştirerek öğrettiğini bu noktada net bir şekilde görebilirsiniz.
Altı Maddede Cornell Metodu
Walter Pauk, basit ve etkili bir not alma tekniği olan Cornell Metodunu altı adımda özetlemektedir.
- Kaydetme: Dinlerken önemli olduğunu düşündüğünüz herhangi bir bilginin kaydedilmesini sağlar.
- Yansıtma: Dinleme sürecinde anlamlandırılarak kaydedilen bilgilerin bireyin kendi fikirleriyle uyumlu olup olmadığını yansıtmaktadır.
- Kısaltma: Bilgilerin kısaltılırken özetlenmesi ve anahtar kelime/kelime gruplarının hatırlama sütununa listelenmesidir. Bu kısmın önemli noktası bireyin kendi cümlelerini kullanmasıdır.
- Tekrarlama: Sınıfta alınan notların anahtar kelimelerle hatırlanıp hatırlanmadığının kendi kendine test edildiği aşamadır.
- Gözden Geçirme: Öğrenilen bilginin hatırlanması ve güncellenmesinde süreç sonunda hızlı bir şekilde yapılan özünü kavrama bölümüdür.
- Örnekleme: Son aşama olan örnekleme ise öğrenilen bilginin öğrenen tarafından farklı örneklerle desteklenmesini içermektedir.