Ekonominin Alışveriş Alışkanlıklarına Etkisi (Araştırma Raporu)

Paylaşmayı unutmayın.

Ekonomideki güncel durum ve sürekli artan fiyatlar vatandaşların gündeminden düşmüyor. Tüketiciler, market alışverişlerinde bazı ürün gruplarından vazgeçiyor ya da market alışveriş alışkanlıklarında gözle görülür bir değişim yaşıyor. Peki neler değişiyor? Vatandaşlar artan fiyatlardan sonra hangi ürün gruplarından vazgeçiyor? Fiyat artışları devam ederse neler yapmayı planlıyor? Online pazar araştırma şirketi Adgager, Ekonominin Alışveriş Alışkanlıklarına Etkisi raporu ile tüm bu sorulara yanıt aradı. İşte sonuçlar…

Online pazar araştırma şirketi Adgager, yeni araştırma raporunu yayınladı. Sürekli artan fiyatların alışveriş alışkanlıklarına etkisini gözlemlemek amacıyla sürdürülen araştırma ilginç sonuçları gözler önüne serdi. Yaşanan marka değişimleri ve vazgeçilen ürün grupları tüketicinin harcama alışkanlıklarının değiştiğini gösteriyor. Üstelik fiyat artışları devam ettiği sürece vatandaşlar daha pek çok alışkanlığından vazgeçeceğini söylüyor. Ekonominin Alışveriş Alışkanlıklarına Etkisi raporu ile neler değişiyor?

Gelin birlikte inceleyelim. 

@blogager

Ekonominin Alışveriş Alışkanlıklarına Etkisi: Süt ve süt ürünleri kategorisinde uygun fiyatlı markalar tercih ediliyor. 

Araştırma kapsamında, markalar değişimine gidilen kategoriler inceleniyor. En çok değişim yaşanan kategorinin süt ve süt ürünleri olduğunu söyleyebiliriz. Katılımcılara son 1 yıl içerisinde ekonomik sebeplerden dolayı değiştirdiğiniz kategori nedir diye sorulduğunda; %56,5 ile çoğunluğun ‘’Süt ve süt ürünleri’’ kategorisi dediği görülmektedir.

Değişim yaşanan kategoriler arasında diğer oranları da sıralayalım: Pirinç, bulgur, makarna ve bakliyat kategorisi (%48), Atıştırmalık (%41), Et, tavuk ve balık kategorisi (%39), Su ve içecek kategorisi (%34)

Araştırma sonucunda cinsiyet kırılımları da dikkat çekiyor. Erkek katılımcıların kadın katılımcılara oranla ”Et, tavuk ve balık” , ”Su ve İçecek” kategorilerinde anlamlı farkla öne çıktığı görülüyor. Üstelik fiyat değişimleri sebebiyle marka değişimine gitmeyen tüketicilerin oranı ise yalnızca yüzde 14,8.

Marka değiştirmedim diyen katılımcılar da var. Bu katılımcılara ekonomi böyle giderse değiştirmeyi düşüneceğiniz kategori var mı diye sorulduğunda; %56,1 ile çoğunluğun ”Pirinç, bulgur, makarna ve bakliyat kategorisi” dediği görülüyor. 

En önemli kriter: Marketin fiyatlarının ucuz olması

Marketlerin farklı kategorilerde farklı fiyatlarla seçenek sunduğunu biliyoruz. Bu ürün gruplarına farklı dönemlerde indirim fırsatı sağlayan marketler tüketicilerin market seçiminde de fark yaratıyor. Aynı marka ürünü farklı marketlerden farklı fiyatlarla alan tüketici ise artık daha bilinçli kararlar alıyor. raştırma sonucuna göre market seçiminde tüketicilerin dikkat ettiği en önemli kriterler arasında market fiyatlarının ucuz olması seçeneği öne çıkıyor. 

Ayrıca katılımcılara market tercihindeki kriterleri sorulduğunda; %33,5 ile ilk kriter olarak ‘’ucuz olması’’ seçeneğinin yer aldığını görüyoruz. İkinci kriter olarak %28,9 ile ‘’indirimlerin fazla olması”seçeneği ön planda. Üçüncü kriter olarak ise %22,1 ile ‘’eve yakınlık’’ seçeneği dikkat çekiyor. 

Tüketicilerin çoğunluğu (%55) herhangi bir ürünü almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yaptığını belirtiyor. Ek olarak katılımcıların %54,4’ü de mutlaka indirimli ürünleri takip ettiğini söylüyor. 

@blogager

Et grubu, peynir ve çikolatadan vaz mı geçiliyor? 

Marketlerin kasap bölümündeki yüksek fiyatlar yıllardır tartışılsa da hiç bu yıl kadar konuşulduğunu hatırlamıyoruz. Her geçen gün fiyat artışı yaşanan et ve et grubuna bakalım. Diğer ürünler gibi bu grup da pek çok vatandaşların sofrasına giremiyor ya da daha az giriyor. Tamamen vazgeçilen ürünler arasında katılımcılar da benzer fikirde. Araştırma kapsamındaki katılımcılara, son 1 yıl içerisinde ekonomik sebeplerle almaktan tamamen vazgeçtiği ürün ya da ürünler soruluyor. Katılımcıların %20’si yüksek fiyatlardan dolayı, et grubu ürünlerini almaktan tamamen vazgeçtiğini belirtiyor. Tamamen vazgeçilen diğer ürünleri sırasıyla peynir (%13), çikolata (%8,9), soft içecekler (7,8) takip ediyor. 

Cinsiyet ve yaş kırılımları incelendiğinde ise yine anlamlı farklılıkların dikkat çektiğini görüyoruz. Alkol kategorisinden vazgeçenler arasında erkek katılımcılar daha fazla. Elektronik kategorisinden vazgeçenler arasında ise 18-24 yaş grubunun, 24-44 yaş grubuna göre öne çıktığı belirtiliyor.

@blogager

Nakit mi yoksa kredi kartı mı? – Ekonominin Alışveriş Alışkanlıklarımıza Etkisi

Ekonomide bu dalgalanma başlamadan önce yine bazı alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini görmüştük. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında pek çok tüketici farklı alışkanlıklar benimsemiş ve eski alışkanlıklarından vazgeçmişti. Bunun etkisini uzun bir süre farklı sektörler üzerinde hissettik. Şimdi ise hem pandemi sonrası alışkanlıklar hem de artan fiyatlarla daha büyük bir değişime hazırlanıyoruz.

Araştırma bulguları da bu fikri destekler nitelikte. Katılımcılara pandemi dolayısıyla edinmiş olduğu alışveriş davranışları sorulduğunda; %45,6 ile ilk sırada ‘’nakit yerine kredi kartı kullanmaya özen gösteriyorum’’ ifadesinin yer aldığını görüyoruz. Cinsiyet bazlı incelemede ise ‘’Nakit yerine kredi kartı kullanmaya özen gösteriyorum’’, ‘’Aldığım ürünlerin hepsini yerleştirmeden önce çamaşır suyuyla yıkıyorum’’ ve ‘’Çalışanlar maske takmıyorsa alışveriş yapmaktan vazgeçiyorum’’ ifadelerini seçen kişiler arasında; erkek katılımcılar, kadın katılımcılara göre anlamlı farklılık ile öne çıktığını söyleyebiliriz. 

@blogager

Araştırma detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar